30.8.12

Ο Ζαν Ζενέ ψάχνει ακόμα «έναν κάποιο παράδεισο»


 
της Μυρτώς Λοβέρδου

πηγή: www.tovima.gr


Ο Ζαν Ζενέ ψάχνει ακόμα «έναν κάποιο παράδεισο»



Εχοντας επιλέξει, και πολύ λογικά, τη φυλακή ως βασικό θεατρικό χώρο, η παράσταση «Ενας κάποιος παράδεισος 2» μας μυεί και μας ξεναγεί στη ζωή και το έργο του Ζαν Ζενέ, θέλοντας να μας φέρει αντιμέτωπους τόσο με τον σκληρό κόσμο του Γάλλου συγγραφέα όσο και τον άγριο δικό μας κόσμο.

Με ερωτήματα γύρω από τη δικαιοσύνη, την τιμωρία και την επιβράβευση, και κυρίως με το θέμα του καλού και του κακού, η Βάνα Πεφάνη επιχειρεί να βυθισθεί στο σύμπαν αυτού του παρεξηγημένου και προκλητικού δημιουργού που κατάφερε «να βρει την ομορφιά μέσα στο κακό», όπως θα έλεγε και ο Μποντλέρ, και να την κάνει θέατρο, μυθιστόρημα, ποίημα.

Στη θεατρική εκδοχή που θα δούμε από τις 10 Σεπτεμβρίου στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, η Βάνα Πεφάνη φέρνει στο επίκεντρο τον ίδιο τον Ζενέ, όπου έγκλειστος πάλι, προσπαθεί να τελειώσει ένα ακόμα βιβλίο του. Κι εκεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία ξεπηδούν όλοι οι ήρωές του, είτε αγαπούν είτε μισούν τον δημιουργό τους, δημιουργώντας ένα νέο σύμπαν, το δικό μας.

Περιθωριοποιημένοι, φυλακισμένοι, δολοφόνοι, πόρνες, δούλες και αφεντικά φτιάχνουν το παζλ της αναζήτησης ενός παραδείσου ― άπιαστου ίσως, αλλά απολύτως αναγκαίου.

Αγνώστου πατρός, τρόφιμος αναμορφωτηρίων και φυλακών, μικροκλέφτης και μικροαπατεώνας, λιποτάκτης και ομοφυλόφιλος, ο Ζαν Ζενέ βρήκε διέξοδο στη γραφή και κατάφερε να μετατρέψει τη βία και την ασχήμια της ζωής σε λέξεις, στίχους, εικόνες.

Γεννημένος το 1910 (πέθανε στο Παρίσι το 1986) δεν άργησε να βρει διέξοδο στη γραφή. Εγινε γνωστός μέσα από μυθιστορήματα («Το όνομα του ρόδου», «Η Παναγία των λουλουδιών», «Το ημερολόγιο ενός κλέφτη», «Νεκρικές πομπές» κ.ά.) καθώς και από τα θεατρικά του («Υψηλή εποπτεία», «Οι Δούλες», «Το μπαλκόνι», «Οι Νέγροι», «Τα παραβάν»), ενώ στο μνημιώδες έργο που του αφιέρωσε ο Ζαν-Πολ Σαρτρ «Αγιος Ζενέ: Κωμωδός και Μάρτυρας» οφείλει μέρος της αναγνώρισής τους από τη διεθνή φιλολογική κοινότητα.

Το έργο «Ενας κάποιος παράδεισος 2» πρωτοανέβηκε στην Πάτρα τον Μάρτιο του 2012 με τον ίδιο τίτλο, αλλά χωρίς τον αριθμό 2, που σηματοδοτεί το γεγονός ότι η παράταση ξαναδουλεύτηκε και επιστρέφει....

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
«Ενας κάποιος παράδεισος» ― μια παράσταση σε εξέλιξη βασισμένη στη ζωή και το έργο του Ζαν Ζενέ
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Πειραιώς 206, Ταύρος
Πρεμιέρα 10 Σεπτεμβρίου στις 21.30 ― παραστάσεις έως 23/9
Αίθουσα: Ειδικά Διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος
Ακατάλληλη κάτω των 18 ετών
Εισιτήρια 12 - 9 ευρώ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο-σκηνοθεσία Βάνα Πεφάνη, σκηνικά Γιώργος Λυντζέρης, κοστούμια Ιωάννα Ζαφειροπούλου, σχεδιασμός φώτων Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βίντεο Νίκος Γιαβρόπουλος, μουσική τραγουδιών Παναγιώτης Καλατζόπουλος, στίχοι Αρης Δαβαράκης , επιμέλεια κίνησης Σοφία Μιχαήλ. Παίζουν: Παναγιώτης Πετράκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Κώστας Φαλελάκης, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης, Σταυρούλα Οικονόμου, Μαργαρίτα Παπαντώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: