31.8.12

Μια κατάληψη στην Κυψέλη

Η Δημοτική Αγορά να ξαναγίνει εστία πολιτισμού


Του Θανάση Χειμωνά*

πηγή: www.tanea.gr


Στην Ελλάδα, όταν ακούμε τη λέξη «κατάληψη», το μυαλό μας πάει σε μια πολύ γλαφυρή εικόνα: ένα σκοτεινό αλλά ευρύχωρο δωμάτιο γεμάτο μούχλα και μια παρέα από μαλλιάδες (σ.σ.: δεν είναι κακό να είσαι μαλλιάς - έχω κι εγώ υπάρξει τέτοιος και σταμάτησα όταν ένας κουρέας με διαβεβαίωσε πως αν δεν κουρευόμουν, κάποια στιγμή θα έφτανα να μοιάζω με τον Γιουλ Μπρίνερ), οι οποίοι, υπό την επήρεια ακατονόμαστων ουσιών, καταστρώνουν μοχθηρά σχέδια για τη βίαιη ανατροπή του παγκόσμιου status quo.

Πράγματι, το στερεότυπο αυτό συχνά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Από προσωπική άποψη, όμως, γνωρίζω πως η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Τόσο εγώ όσο και αρκετοί συνάδελφοί μου συγγραφείς έχουμε στο παρελθόν παρουσιάσει βιβλία μας στον συγκεκριμένο χώρο. Εναν χώρο που επίσης φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις καθώς και δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες. Ποτέ δεν παρατήρησα κάτι «περίεργο», ποτέ δεν είδα κάποια εστία έντασης, κάποιο «σκηνικό» που θα με προβλημάτιζε, που θα με ενοχλούσε. Αντίθετα, συνάντησα Κυψελιώτες κάθε ηλικίας αλλά και κάθε πολιτικού προσανατολισμού (έστω και αν η «κατάληψη» αυτή έχει γίνει από άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) να συμμετέχουν με όρεξη και ενθουσιασμό σε πολιτιστικές εκδηλώσεις από τις οποίες η Πολιτεία τούς έχει, εδώ και χρόνια, αποκλείσει.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία παρουσίαση βιβλίου μου στην Αγορά. Δίπλα μου ο καλός φίλος και συνσυγγραφέας Δημήτρης Μαμαλούκας και στο κοινό ο αγαπημένος (και βέρος Κυψελιώτης) ομότεχνος Μένης Κουμανταρέας. Το εν λόγω event πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ανάμεσα στις δύο τελευταίες προεκλογικές αναμετρήσεις. Την εποχή δηλαδή που κατέβαινα υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ! Οπως ασφαλώς καταλαβαίνετε, σε ένα «αυτόνομο αναρχοκρατούμενο στέκι» ένας πολιτευτής του Κινήματος θα είχε απομακρυνθεί σηκωτός και με συνοπτικές διαδικασίες πριν ακόμη προλάβει να καλησπερίσει το φιλοθέαμον κοινό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η παρουσίαση ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα και έπειτα από δυο-τρεις (κερασμένες) μπίρες ο πασοκτζής συγγραφέας μας επέστρεψε σπίτι του, σώος και αβλαβής.



Λίγες μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η Αστυνομία (ύστερα από σχετικό αίτημα του Δήμου Αθηναίων) εκκένωσε και «σφράγισε» τον χώρο, προκαλώντας την αντίδραση πολλών κατοίκων της περιοχής - όχι μόνο για τη συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά και για το timing της όλης «επιχείρησης». Οι άνθρωποι του Δήμου έσπευσαν να διαβεβαιώσουν πως η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (η οποία τελεί υπό το καθεστώς αυτής της ιδιότυπης κατάληψης επτά χρόνια, ενώ είχε ερημωθεί μετά τους σεισμούς του 1999) δεν θα χάσει τον πολιτιστικό της χαρακτήρα, διαψεύδοντας παράλληλα τις φήμες που έλεγαν πως απλώς προοριζόταν για στέγαση γραφείων.



Θέλω να πιστεύω πως η δημοτική Αρχή θα αποδείξει άμεσα και εμπράκτως πως η υπόσχεση αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι ξεκάθαρο πως εκεί, στη Φωκίωνος Νέγρη, οι Κυψελιώτες δεν κατέλυσαν τον νόμο. Απλώς, επιχείρησαν να καλύψουν ένα κενό που δημιούργησε η συνεχιζόμενη αδιαφορία του κράτους για μία από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Αθήνας. Η πάλαι ποτέ αριστοκρατική Κυψέλη αποτελεί πλέον μια αισχρά υποβαθμισμένη γειτονιά. Σε πολλά σημεία της «δύσβατη» λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας, καθώς και θέατρο επιθέσεων ακροδεξιών σε μετανάστες αλλά και σε Ελληνες. Πρόσφατα, μάλιστα, μια φίλη μου ξυλοκοπήθηκε λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο της Αγοράς, μόνο και μόνο επειδή κρατούσε στα χέρια της μια τσάντα με τα αρχικά της πρώην ΕΣΣΔ…



Η «μπάλα» είναι στο γήπεδο του Δήμου Αθηναίων και προσωπικά του Γιώργου Καμίνη. Καλώς ή κακώς, ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού (δεν μιλάω φυσικά για τους διάφορους φανατικούς που λένε «όχι σε όλα») τρέφει μια δυσπιστία απέναντι στο επίσημο κράτος. Μια συμβιβαστική λύση, μια ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο της πρωτεύουσας και τους κατοίκους μίας από τις πιο ταλαιπωρημένες περιοχές της, θα αποτελούσε ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας σε ολόκληρη την Επικράτεια. Σε μια εποχή που διαδραματίζονται σκηνές απείρου κάλλους, όπως αυτές που «απολαύσαμε» πρόσφατα στην Κόρινθο, η Ελλάδα έχει ανάγκη τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης!



* Ο Θανάσης Χειμωνάς είναι συγγραφέας

[οι φωτογραφίες της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης προστέθηκαν από το Εντευκτήριο]

Δεν υπάρχουν σχόλια: