30.7.22

Αποδελτίωση ειδήσεων της 30ής Ιουλίου 2022

 από τον Γιώργο Κορδομενίδη


Ευρυπίδης Λασκαρίδης


➣ Τα 32 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων (12 από αυτά το τελευταίο επταήμερο), με την πλειονότητα των προσβληθέντων να μην έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ειδικοί σε θέματα δερματικών νόσων εκτιμούν πως πρόκειται ήδη για αρχόμενη επιδημία στη Δύση, που εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα. / Δύο νεκροί στην Ισπανία από τη συγκεκριμένη νόσο. Έχουν αναφερθεί περίπου 18.000 κρούσματα σε 70 χώρες.

➣ Αστυνομικός, 53 ετών, που υπηρετεί σε νησί, συνελήφθη κατηγορούμενος για αποπλάνηση 14χρονης και προσέλκυση ανηλίκων για γενετήσιους σκοπούς.

➣ Περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν μετά από πυραυλική επίθεση σε κέντρο κράτησης στη Ρωσία. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση, το Κίεβο την αποδίδει στη Μόσχα. / Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στη Λετονία.

➣ Περίπτωση Μανωλάδας στο Άργος καταγγέλλει η η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο που καταγράφει τον ξυλοδαρμό μετανάστη, εργάτη γης, από τον εργοδότη του. Σύμφωνα με την καταγγελία ο μετανάστης ζήτησε τα δεδουλευμένα (240 ευρώ), από τον εργοδότη του, ο οποίος τον απασχολούσε ανασφάλιστο τα τελευταία επτά χρόνια, ωστόσο εκείνος του επιτέθηκε και τον έδειρε.

➣ Γαύδος: Άγνωστοι βανδάλισαν το σχολείο του νησιού.

➣ Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι έγινε απόπειρα να τοποθετηθεί στο κινητό του κακόβουλο λογισμικό, ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχτηκε ότι η Υπηρεσία παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, «κατόπιν αιτήματος ξένων μυστικών υπηρεσιών». Υπενθυμίζεται ότι: α) στις 11.4 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι διαψεύσει πως κρατική υπηρεσία παρακολουθεί το κινητό του δημοσιογράφου· β) η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

➣ Στο διάστημα από 1.5 έως 29.7 κάθηκαν 172.100 στρέμματα στην Ελλάδα. 

➣ Όγκοι ξερόκλαδων πεταµένοι έξω από κάδους ή ακόµη και στον δρόµο, εκτάσεις εκατοντάδων µέτρων που δεν έχουν καθαριστεί, είτε αυτές ανήκουν σε ιδιώτες είτε αποτελούν περιουσία του Δηµοσίου, πυροσβεστικοί κρουνοί θαμμένοι από τα χόρτα συνέθεταν το σκηνικό στο Ντράφι στα μέσα Ιουλίου. Κάτοικος της περιοχής ο οποίος φωτογράφισε όλα αυτά τα εύφλεκτα υλικά, είχε ενημερώσει για την κατάσταση με email και επισυναπτόμενο υλικό όλους τους αρμόδιους φορείς από την Πολιτική Προστασία μέχρι και το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας να κάνουν κάτι ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν οι περιουσίες και οι άνθρωποι σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς.

➣ Ο περφόρμερ-δημιουργός, Ευριπίδης Λασκαρίδης, παρουσιάζει απόψε στη Μικρή Επίδαυρο την «Τουρνέ», η οποία κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών. 
Και ο Αργύρης Ξάφης τον Αίαντα του Σοφοκλή στην Επίδαυρο (φωτογραφία).




[ 21.45 ]

ΠΗΓΕΣ

https://protagon.gr, https://www.huffingtonpost.gr, https://www.kathimerini.gr 

https://www.in.gr, https://www.efsyn.gr, https://www.news247.gr, https://www.cnn.gr



* η σειρά αναγραφής των ειδήσεων δεν είναι αξιολογική

Δεν υπάρχουν σχόλια: