12.5.13

“Into the fire”. Ένα ντοκιμαντέρ για την άνοδο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

πηγή: www.unhcr.gr

“Into the fire”. Ένα ντοκιμαντέρ για την άνοδο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα



Ενα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί και καταγράφει τη ζωή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα του 2013 θίγοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τη συνεχώς αυξανόμενη ρατσιστική βία έκανε διαδικτυακή «πρεμιέρα» την Κυριακή 21 Απριλίου.
Το «Into the fire» αποτελεί καρπό της προσπάθειας των ερευνητών Γκάι Σμώλμαν και Κέητ Μάρα, οι οποίοι βρέθηκαν τον Απρίλιο του 2012 στην Ελλάδα να γυρίσουν μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους με θέμα τη λιτότητα. Κατά την παραμονή τους ήρθαν σε επαφή με τους «αθλίους» των Αθηνών τους πρόσφυγες, μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και αποφάσισαν να καταγράψουν σε εικόνα τα «κρυφά θύματα της κρίσης στην Ελλάδα» εκείνους τους εγκλωβισμένους ανθρώπους που ήρθαν στην Ευρώπη για να αισθανθούν την ασφάλεια που έχασαν στις χώρες τους και βρήκαν την «κόλαση». Εκείνο που τους κινητοποίησε να κάνουν μια πιο ολοκληρωμένη καταγραφή ήταν ένα email που δέχθηκαν από έναν νεαρό Σομαλό ο οποίος τους περιέγραφε την «Οδύσσειά» του στην Ελλάδα. Στο οδοιπορικό τους οι κινηματογραφιστές συνάντησαν ανθρώπους εξαθλιωμένους οι οποίοι πέρασαν στην Ελλάδα με σκοπό να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης και, εξαιτίας της νομοθεσίας, έμειναν εγκλωβισμένοι σε μία χώρα υπό μεγάλη κρίση με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για χορήγηση ασύλου και αδειών να είναι δαιδαλώδεις χρονοβόρες, αλλά και τις υπηρεσίες σχετικά απρόθυμες να βοηθήσουν. Κατέγραψαν ακόμη το σκληρό πρόσωπο της συνεχώς αυξανόμενης ρατσιστικής βίας στη χώρα με επιθέσεις και δολοφονίες ανθρώπων και καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες μεταναστών. Ανθρωποι από χώρες που κλονίζονται από πολέμους και χρόνια προβλήματα οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν αφήνουν τις πατρίδες τους επειδή το θέλουν, αλλά επειδή είναι αναγκασμένοι.
«Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης» λένε ορισμένοι από τους μετανάστες «είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία χώρα από την οποία ούτε μπορούμε να φύγουμε ούτε να παραμείνουμε» και ζητούν απλά λύση στα προβλήματά τους και κυρίως αλληλεγγύη και προστασία από τις συνεχόμενες επιθέσεις και δολοφονικές απόπειρες. Πολλοί από αυτούς είναι άστεγοι, υποσιτισμένοι και αναγκασμένοι να περιμένουν τις αργές διαδικασίες στη χώρα, μια και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία τούς εμποδίζει να κινηθούν προς άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον οι καταγγελίες για απροθυμία από το κράτος και την αστυνομία να αντιμετωπίσουν την εμπρηστική προπαγάνδα και τις δράσεις της Χρυσής Αυγής πληθαίνουν, ενώ και οι Ελληνες που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ μιλούν για τις ρατσιστικές ακρότητες, αλλά και αλόγιστη βία από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στην κτηνωδία. Το «Into the Fire» χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω crowd funding, δηλαδή από δωρεές ανθρώπων, κυρίως μέσω Διαδικτύου, ενώ οι συντελεστές του αναφέρουν ότι δεν έχει πληρωθεί κανένας και δεν πρόκειται, καθώς «είναι μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί».
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε την Κυριακή 21 Απριλίου ταυτόχρονα από πολλές ηλεκτρονικές σελίδες ανά την Ευρώπη μεταφρασμένο σε διάφορες γλώσσες και αναμένεται να προβληθεί στις 29 Απριλίου στο School of Oriental and African Studies, στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: