29.5.13

Επιστολή Ν. Βαλαωρίτη προς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά
Ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης απευθύνει προσωπική έκκληση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μέσω επιστολής, για την άμεση αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που κυριαρχούν στους δρόμους της χώρας, αλλά και για την ανησυχητική άνοδο της Χρυσής Αυγής.

"Παίρνει θάρρος", όπως λέει, γι' αυτή την επιστολή από τη σχέση του Σαμαρά με τον Οδυσσέα Ελύτη, στενό φίλο του Νάνου Βαλαωρίτη.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στον προσωπικό χώρο του στην κοινωνική σελίδα του στο facebook.

Διαβάστε την επιστολή:

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζω από καιρό ότι ήσασταν στενός φίλος και συγγενής του επίσης στενού μου φίλου και συναδέλφου Οδυσσέα Ελύτη.

Γι' αυτόν το λόγο παίρνω το θάρρος να σας απευθύνω αυτή την επιστολή, και το κάνω με πόνο στην καρδιά για την κατάσταση στη χώρα μας, που σήμερα εσείς την κυβερνάτε.

Εκτός από το ότι έχουμε υποστεί την πιο άδικη ηθική και εξελευστική πολιτιστική επίθεση στην ιστορία μας εδώ και δυο χρόνια από τα γερμανικα ΜΜΕ, και με τέτοιο συστηματικό τρόπο που εξαπλώθηκε πειστικά και στον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να φτάσει η απαξίωση ακόμα και σε απλούς Έλληνες πολιτες εξω απ' την Ελλαδα, αλλα έχουμε παραστεί μάρτυρες της δημιουργίας ενός βαρβαρικού μορφώματος που αυτοαποκαλείται Χρυσή Αυγή, και χάρις στις αντίξοες περιστάσεις μας, κατάφερε να μπει στη Βουλή των Ελλήνων με όλα τα συμβολα και τις συμπεριφορές νεοναζιστών. Το πόσο δεν είναι "ελληνικό" αυτό το φαινόμενο είναι φανερό και από την ιδεολογία του και από τα συμβολα και τις τελετές που τόσο χοντρικά και αδέξια μιμείται.

Πολλοί από τους συναδελφους μου διανοούμενους και συγραφείς δεν μοιάζουν να το παίρνουν στα σοβαρά. Δεν βαρυέσαι, έχουμε δει κι άλλ,α κι αυτό θα περάσει, λένε ελαφρά τη καρδία.

Ομως όταν αυτή η κίνηση αρχίζει να βιαιοπραγεί, να δέρνει μεχρι θανάτου τα θύματά της κυκλοφορώντας τις μέρες στα ΜΜΜ και τις νύχτες σε ομαδες που στοχεύουν κυριως τους ξένους μετανάστες ατιμωρητί, χωρίς ποτέ να επεμβαίνει η αστυνομία παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, είναι λόγος μεγάλης ανησυχίας για την εικόνα της οχλοκρατίας που παρουσιάζει η Ελλάδα στο εξωτερικό, πράμμα που προστιθεται και δικαιολογεί εν μέρει όλες τις προηγούμενες επιθέσεις και καταδίκες εναντίον μας

Δεν είναι ανάγκη να επισημάνω πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι αυτός για τα εθνικά μας συμφέροντα, και ιδιώς σε εποχή μεγάλης ύφεσης και παράλυσης της οικονομίας μας· πόσο βλάπτει τον ξένο τουρισμό τον οποίο προσφάτως άρχισαν να στοχεύουν, απ' όπου εξαρτάται το ψωμί του Έλληνα στους έξι μήνες από τον Απρίλο-Μάιο εως τον Οκτώβριο-Νοεμβριο της καλοκαιρίας. Οταν πλήττεται το ψωμί του μέσου Έλληνα από την ξενοφοβική συμπεριφορά ενός"κόμματος", δεν το βλέπω να έχει πολύ μέλλον

Το ότι δεν τους έχει αποκηρύξει ονομαστικά το κόμμα σας δεν ειναι δική μου δουλειά. Αλλα είναι κακό σημάδι για την ανομία που απολαμβάνουν. Μάλιστα, τελευταίως έχω πληροφορηθεί για μια οδηγία που εξέδωσε η Πρεσβεία των Φιλιππίνων, να μην κυκλοφορούν πολίτες της μετά τις 10 μμ. Και στη συνέχεια το σχόλιό της ότι εαν συνεχιστούν αυτές οι δολοφονικές επιθέσεις δεν θα μείνει ούτε ένας Φιλιππινέζος στην Ελλάδα, ούτε καν Πρεσβεία.

Και θα γνωρίζετε ασφαλώς, Κύριε Προεδρε, πόσο νομοταγείς είναι αυτοί οι εργαζόμενοι από τις Φιλιππίνες στη χώρα μας πόσο εργατικοί/ές και πόσο μας έχουν βοηθήσει στα οικιακά και τις νοσηλείες. Για να βρεθούν αντίστοιχες Ελληνίδες είναι πλέον αδυνατον από πολύ καιρό, γιατί προτιμούν ―όχι παραδόξως― "να μεταναστεύσουν" οι ίδιες σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία ή ο Καναδάς για παράδειγμα, όπου δεν τους ξυλοκοπούν ούτε τους σκοτώνουν ομάδες πολιτών με το έτσι θέλω, όταν τους ρωτήσουν τι κάνουν, ούτε καν αν τους ζητήσουν αν έχουν άδειες, τελείως παράνομα, γιατί δεν εναπόκειται στα δικαιώματά τους, να ρωτάνε αν δουλεύουν εδώ ή όχι.

Τελείως παράνομη είναι αυτή η συμπεριφορά και αφορά όλους τους ξένους που επισκέπτονται την χώρα μας, είτε είναι μετανάστες χωρίς άδειες είτε τουρίστες. Δεν ειναι δουλειά κανενός εκτός από τα επίσημα όργανα της πολιτείας να επιβάλουν τον νόμο.

Οταν ο υπουργός της Κυβέρνησής σας κύριος Δένδιας δήλωσε ότι δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να προστατεύσει όσους δεν εχουν άδεια παραμονής, σας ερωτώ, Κύριε Προέδρε, σε ποιά χώρα οι πολίτες δικαιούνται να ελεγχουν, να ξυλοκοπούν και να δολοφονούν κάποιον που δεν έχει άδεια. Έχω ζήσει σε πολλές χώρες αλλά πουθενά δεν βρήκα καμιά τέτοια εξουσιοδότηση.

Τι θα σκεπτόταν ο κοινός μας φίλος και συγγενής σας Οδυσσέας αν έβλεπε αυτή την κατάσταση στην πόλη όπου του άρεσε να κάνει βόλτες τη νύχτα με φίλους συζητώντας, όπως το κάναμε τόσο συχνά, να πρέπει τώρα να φυλάγεται όχι από κοινούς κακοποιούς αλλά από φανατικές μαυροφορεμένες ομάδες νεοναζιστών εισαγόμενων συμβολικά και ουσιαστικά από την Γερμανία...

Δεν γνωρίζω πόσο καλύπτονται από την αστυνομία μας οι τελευταίοι αυτοί, όπως διαδίδεται, αλλά γνωρίζω ότι το κρατος του νόμου πηγάζει από την πολιτική εξουσία, από τις διαταγές και οδηγίες που εσείς ως πρωθυπουργός της χώρας θα δώσετε στον υπουργό "Προστασίας του Πολίτη" να μην ρεζιλευτεί αυτός ο τίτλος, και που αυτός με τη σειρά του θα δώσει στην αστυνομία και στους εισαγγελείς να μην ανέχονται καμιά ανομία ή οχλοκρατία, και να τιμωρούνται αυστηρά όσα από τα οργανά της πολιτείας συμπράττουν ή αδρανούν.

Αλλιώς ο τόπος μας γρήγορα θα βρεθεί απομονωμένος απ' τον υπολοιπο κόσμο. Και αν αυτή η συμπεριφορά, η βάρβαρα ρατσιστική και παράλογη, εξακολουθεί να γίνεται ανεκτή χωρίς να ληφθούν αυστηρά μέτρα, θα χάσετε και σεις και τα κόμματα της συγκυβέρνησής σας τις ψήφους των Ελλήνων που ανησυχούν για τα προς το ζην τους από την ξενοφοβική απειλή τέτοιων ομάδων, ομάδων εγκληματικών, ανεγκέφαλων και εχθρικών προς τα συμφέροντα της πατρίδας μας, που μάχεται να επιβιώσει.

Πολύ φιλικά και με όλη την ελπίδα να λάβετε σοβαρά τη βαθιά μου ανησυχία, ενώ προσπαθώ να υπερασπισθώ τον τόπο, τον λαό και τον πολιτισμό μας από τα στερεότυπα σε όλα τα άρθρα μου.

Σας χαιρετώ με απόλυτη εμπιστοσύνη στη δημοκρατική σας συνείδηση.

Δικός Σας
Νάνος Βαλαωρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: