30.5.13

Πέθανε η Φράνκα Ράμε, μια σπουδαία γυναίκα

πηγή: http://left.gr


Τη Φράνκα Ράμε, τη «λέαινα» που αφιέρωσε μία ολόκληρη ζωή στην τέχνη και τους κοινωνικούς αγώνες στο πλευρό του συζύγου της Ντάριο Φο, αποχαιρετά η Ιταλία

Η ηθοποιός και πρώην γερουσιαστής εκλεγμένη με την Ιταλία των Αξιών (Idv) απεβίωσε στο Μιλάνο σε ηλικία 84 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια.

Η Ράμε είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τον Απρίλιο του 2012 και έκτοτε η κατάσταση της υγείας της παρέμενε κρίσιμη.

Στρατευμένη πολιτικά και καλλιτεχνικά, μαζί με το σύζυγό της Ντάριο Φο έδωσε πολλές μάχες, συμμετέχοντας έντονα τα τελευταία χρόνια στοναγώνα κατά των βιασμών των γυναικών.

Η ίδια είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις της και με ένα θεατρικό της μονόλογο ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από νεοφασίστες το 1973.

Η Φράνκα Ράμε είχε πρωτοεμφανιστεί στο θέατρο το 1951. Το 1954 παντρεύτηκε τον Ντάριο Φο και τέσσερα χρόνια αργότερα ίδρυσαν τον θίασό τους στο Μιλάνο. Η καλλιτεχνική δημιουργία συμβάδιζε πάντα με την πολιτική και κοινωνική προσφορά τους.

Αγκάλιασαν το κίνημα του Μάη του 1968 και ασπάσθηκαν τις ιδέες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος.

Τόσο η Ιταλίδα ηθοποιός όσο και ο σύζυγός της, στρατευμένοι στον χώρο της ιταλικής ριζοσπαστικής αριστεράς, στήριξαν με πάθος τον αγώνα των Ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας τον συνταγματαρχών.

Μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, επισκέφθηκαν την Αθήνα, επ' ευκαιρία της παρουσίασης από το θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν του έργου του Ντάριο Φο Η Ισαβέλλα, τρεις Καραβέλλες και ένας παραμυθάς.

Στις εκλογές του 2006 η Φράνκα Ράμε εξελέγη γερουσιαστής στο Πιεμόντε με την Ιταλία των Αξιών (Idv) και το ίδιο έτος ο ηγέτης του κόμματος, δικαστικός της Επιχείρησης Καθαρά Χέρια Αντόνιο Ντι Πιέτρο, την πρότεινε για την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα η Ράμε εγκατέλειψε με «θόρυβο» τη Γερουσία σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε την Τετάρτη προς τιμήν της μαχητικής Φράνκα Ράμε στην ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: