31.5.13

Εκδότες εναντίον ενός απλού βουλευτού Ηλείας

της Παρής Σπίνου

πηγή: www.efsyn.gr (Εφημερίδα των Συντακτών)


getFiscdleΜεγαλώνουν αντί να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες για τη διάλυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, καθώς καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η απουσία του έχει καταστροφικές συνέπειες για τον χώρο. Πολύ ορθά τις επισημαίνει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ενώ δεν παραλείπει να ρίξει τα βέλη της στον αν. υπουργό ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος έχει την ευθύνη.

Οι σημαντικοί, μικροί και μεγάλοι εκδότες της ΕΝΕΛΒΙ (πρόεδρος είναι ο Αθ. Ψυχογιός) ανησυχούν κατ΄αρχάς για το εάν η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα υπάρξει και του χρόνου χωρίς τη διοργάνωση του ΕΚΕΒΙ, στο οποίο μάλιστα έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Επισημαίνουν ακόμα ότι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, η βάση δεδομένων για τη βιβλιοπαραγωγή, βρίσκεται μετέωρη. «Το ΕΚΕΒΙ είναι ο μόνος φορέας ο οποίος διαθέτει την τεχνογνωσία και την ανεξαρτησία να διεκπεραιώσει ικανοποιητικά το σημαντικό έργο της καταγραφής των εκδόσεων μακριά από συντεχνιακά συμφέροντα».

Οσο για το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, παρόλες τις διαβεβαιώσεις του Κ. Τζαβάρα ότι θα προχωρήσει, ξεχάστηκε και παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. «Δεν αποτελεί σκάνδαλο για τον «ευαίσθητο» κύριο υπουργό το ότι θα χαθούν 3,1 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ από τον χώρο του βιβλίου που τα έχει τόσο ανάγκη;».

Το ΕΝΕΛΒΙ διαπιστώνει «τρομερή αδιαφορία» του αν. υπουργού για το βιβλίο και «ανυπαρξία οποιασδήποτε συγκροτημένης πολιτικής για τη στήριξη και την προώθησή του». Παράλληλα με δηλώσεις ή με κονδύλια, που δίνει «σε φιλικά προσκειμένους για την οργάνωση εκδηλώσεων, ο κύριος υπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπαλότητες και, αντί να λύσει τα προβλήματα του κλάδου, δημιουργεί νέα, μεγαλύτερα και πολύ δυσκολότερα προς επίλυση».

Η επιστολή καταλήγει με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό: «Τι προτίθεται να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση για τον πολιτισμό και ειδικότερα για το βιβλίο; Η χάραξη στρατηγικής πολιτικής για τον πολιτισμό και το βιβλίο δεν αφορά μόνο όσους έχουν άμεση σχέση, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία του σήμερα και των γενεών που θα ακολουθήσουν». Αναμφίβολα, ζητείται άμεσα απάντηση κυρίως όμως λύση στα προβλήματα του χώρου του βιβλίου που διογκώθηκαν λόγω της κρίσης.



«Οχι» στην αυτοδιάλυση του ΕΚΕΒΙ


Αρνείται η προσωρινή διοίκησή του να βάλει την ταφόπλακα


της Σταυρούλας Παπασπύρου

πηγή: www.enet.gr (Ελευθεροτυπία)

Τι κι αν ο Κ.Τζαβάρας δίνει μέχρις εσχάτων τον προσωπικό του αγώνα για να σφραγίσει το ΕΚΕΒΙ; Απ' ό,τι φαίνεται, ο μοναδικός του σύμμαχος στο «προσωρινό» δ.σ. του θεσμού είναι ο σύμβουλός του Παναγιώτης Θανασούλας.
Ακόμη και τα μέλη που διόρισε σ' αυτό, έχουν πειστεί πως η ύπαρξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου είναι αναγκαία. Ο κριτικός Διονύσης Μαγκλιβέρας, βλέποντας την περιφρόνηση που επέδειξε ο κ. Τζαβάρας στους εργαζομένους του ΕΚΕΒΙ κατά τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, έχει διακόψει πλέον τις... διπλωματικές σχέσεις μαζί του. Ο δε Νίκος Ζωρογιαννίδης, παλιό στέλεχος του ΥΠΠΟ, φρόντισε να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά η κίνησή του αγνοήθηκε εντελώς από την οδό Μπουμπουλίνας.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΚΕΒΙ, δίχως απόφαση του δ.σ. δεν μπορεί να παύσει η λειτουργία του. Η χθεσινή όμως συνεδρίαση υπήρξε άκαρπη, παρ' όλο που ο κ. Θανασούλας ισχυριζόταν πως ο θεσμός συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των φορέων υπό κατάργηση που προβλέπει το νομοσχέδιο Μανιτάκη. Πίεζε μάλιστα τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. να υπογράψουν και τη μεταφορά της βάσης δεδομένων Biblionet προς τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Εργου Λόγου (ΟΣΔΕΛ), αλλά ούτε σ' αυτό βρήκε ανταπόκριση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα έσοδα του παραπάνω μη κερδοσκοπικού φορέα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2010, γεγονός που αδυνατίζει το επιχείρημά του ότι μπορεί να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τη λειτουργία της Biblionet.
Εν τω μεταξύ η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), η οποία εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής, με επιστολή της στον πρωθυπουργό, που κοινοποιείται προς τους κ. Τζαβάρα και Μανιτάκη, διαμαρτύρεται γι' άλλη μία φορά για την απόφαση διάλυσης του ΕΚΕΒΙ και «καρφώνει» τον αν. υπουργό Πολιτισμού ποικιλοτρόπως. Τα μέλη της ΕΝΕΛΒΙ υποστηρίζουν ότι, σε πείσμα των διθυραμβικών δηλώσεών του, η φετινή ΔΕΒΘ ήταν «άνευρη, δίχως ταυτότητα και στίγμα», ότι ο χρόνος διεξαγωγής της εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ήταν εσφαλμένος και η προβολή της στα ΜΜΕ αμελητέα, και ότι η συμπεριφορά που επεφύλαξε ο κ. Τζαβάρας απέναντι στην κινεζική αντιπροσωπεία, την ώρα που ολόκληρο κυβερνητικό κλιμάκιο ταξίδευε στην Κίνα για να προσελκύσει επενδύσεις, «παρ' ολίγον να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο».
Στην ίδια επιστολή γίνεται λόγος για τον κίνδυνο να χαθούν 3,1 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία», και επισημαίνεται ότι η φετινή παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου υπό την ευθύνη της ΠΟΕΒ ήταν «χειρότερη από ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: