Διαρκούσης της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ εξέδωσαν και διένειμαν στους εκθέτες την ακόλουθη ανακοίνωση:
φωτογραφία: Γιάννης Κεσσόπουλος (www.thinkfree.gr)
«Η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου άνοιξε τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη και θα διεξαχθεί έως τις 19 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Με πλούσιο πρόγραμμα, με πληθώρα παρουσιάσεων, εκδηλώσεων, επαγγελματικών συναντήσεων κλπ, με θεματικό αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη, με τιμώμενη χώρα τη Μεγάλη Βρετανία, με την καθιερωμένη παιδική γωνιά κ.ά.
Ως εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου εργαστήκαμε για μια ακόμη χρονιά με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και παρά τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες από την ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού περί κατάργησης του ΕΚΕΒΙ και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αγωνίζονται για την απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα. Είναι πλέον φανερή η παντελής έλλειψη προετοιμασίας από την πλευρά του Υπουργείου για τη συνέχιση των δράσεων του ΕΚΕΒΙ, παρά τις όποιες δημόσιες δεσμεύσεις. Ακόμα και σήμερα, αναρωτιόμαστε ποιοι είναι οι ουσιαστικοί λόγοι που οδήγησαν τον κύριο Τζαβάρα στη συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Θυμίζουμε πως η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου του βιβλίου (Εταιρεία Συγγραφέων, ΕΝΕΛΒΙ, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων κλπ ), τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), ο ΣΥΡΙΖΑ, δεκάδες πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, αλλά και απλοί συμπολίτες μας (συγκεντρώθηκαν 7.500 υπογραφές) είναι σθεναρά αντίθετοι με το κλείσιμο του φορέα.
Με αφορμή δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας πως το ΕΚΕΒΙ είναι στη λίστα με τους επικρατέστερους υπό κατάργηση εποπτευόμενους φορείς, απευθύνουμε τα ακόλουθα ερωτήματα προς τον Αναπληρωτή Υπουργό αλλά και προς την κυβέρνηση:
Έχει γίνει αξιολόγηση του έργου του ΕΚΕΒΙ από το 1994 έως σήμερα; Σε τι εξυπηρετεί η διάλυση ενός φορέα που κοστίζει ελάχιστα στο ελληνικό δημόσιο (μόλις το 2% των επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού σε ΝΠΙΔ), που έχει Διαχειριστική Επάρκεια για την υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και που έχει παράξει και συνεχίζει να παράγει σημαντικό έργο; Ποια λογική «εξοικονόμησης» υπαγορεύει να ακυρώνει κανείς ένα «εργαλείο» πολιτιστικής ανάπτυξης που θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό; Τέλος, έχουν αξιολογηθεί οι συνέπειες από το κλείσιμο του μοναδικού εθνικού οργανισμού για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό;
Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ εμμένουμε στα αρχικά μας αιτήματα για τη μη κατάργηση του εθνικού φορέα για το βιβλίο, για την εξασφάλιση της επαρκούς ετήσιας χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, για τη συνέχιση όλων των δράσεών του και για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου