9.5.13

(Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ: ΟΔΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


18η Μαΐου 2013: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


Γιαχουντί Χαμάμ, Λουλουδάδικα


Ανιχνεύουμε τη μνήμη της πόλης με δημιουργικές μουσειολογικές παρεμβάσεις και αναφορά την κοινωνία: η μνήμη της πόλης σε επτά σταθμούς.

Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου 2013

1.     ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ-ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
2.     ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ
3.     ΧΑΜΖΑ ΜΠΕΗ ΤΖΑΜΙ-ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ
4.     ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
5.     ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΧΑΜΑΜ
6.     ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
7.     ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Εορτάζοντας τη 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που φέτος έχει τίτλο (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή, το Μεταπτυχιακό της Μουσειολογίας του Α.Π.Θ .και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συνεργάζεται με δημιουργικό τρόπο, και με πρόθεση την κοινωνική συμμετοχή, με πολλούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης, ώστε να αναδειχθούν οι μνήμες της Θεσσαλονίκης στον άξονα της οδού Βενιζέλου.

Ο πολιτιστικός περίπατος έχει  δύο διαδρομές (Α’ και Β’), διάρκειας δύο ωρών περίπου η κάθε μία, που ξεκινούν την ίδια ώρα και κάθε ώρα (από τις 9:00 ώς τις 13:00) την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2013.

Η Διαδρομή Α’ ξεκινά από το Διοικητήριο (Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης) στην οδό Αγίου Δημητρίου και περιλαμβάνει τα: 1. Διοικητήριο-πλατεία Διοικητηρίων, Παλιό Δημαρχείο 2. Μέση οδό, 3. Χαμζά Μπέη τζαμί (παλιό Αλκαζάρ), Μπεζεστένι, 4. Μνημείο Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η Διαδρομή Β’ ξεκινά από το Γιαχουντί Χαμάμ στα Λουλουδάδικα (οδός Κομνηνών) και  περιλαμβάνει τα: 5. Γιαχουντί Χαμάμ, 6. Άγιο Μηνά, 7. Πλατεία Ελευθερίας, Εβραϊκό Μουσείο.


‘Αγιος Μηνάς

Το εγχείρημα συνίσταται στο να ερμηνεύσουμε έναν δρόμο συνολικά αλλά και ειδικά, μέσα από τους 7 παραπάνω σταθμούς
Η όλη οργάνωση εδράζεται σε μια Μουσειολογική Κεντρική Ιδέα που επιχειρεί να περιλάβει και να επικεντρωθεί:
·       Στα διαφορετικά διοικητικά συστήματα που εκφράζουν διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες
·       Στις εμπορικές διαδικασίες που διαμορφώνουν κοινωνικά πλαίσια και διαστρωματώσεις, αρχιτεκτονικές υποδομές  και ιδεολογικές ανταλλαγές
·       Στον πολυσυλλεκτικό και πολυφυλετικό χαρακτήρα της πόλης σε αρκετές χρονικές περιόδους, ο οποίος εμφαίνεται σε συμπεριφορές, σε συμβάντα, στην αρχιτεκτονική και στην χρήση του χώρου
·       Στη αιώρηση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ αποδοχής και απόρριψης κάποτε ενός ανατολικού και κάποτε ενός δυτικού προσώπου
·        Στην κίνηση από και προς τη θάλασσα, μέσα και έξω από τα τείχη, μέσα και έξω από το άστυ και την εξοχή, από αλλού εδώ, μεταναστεύοντας ή προσφεύγοντας, διαδηλώνοντας ή διεκδικώντας.
·       Στην εστίαση στους ανθρώπους, στις συμπεριφορές και στις κοινωνίες, τότε αλλά και σήμερα.


Διοικητήριο, 19ος αι.

Ως ερμηνευτικά εργαλεία, οι φοιτητές του μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας, φοιτητές από τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Θεάτρου, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Κινηματογράφου, Παιδαγωγικής, θα χρησιμοποιήσουμε λόγο, εικόνες, διηγήσεις, ηχητικά ντοκουμέντα, θεατρικά δρώμενα, προβολές εικόνων, πινακίδες, χορευτικές, μουσικές δράσεις και δράσεις με κούκλες.
Πρόκειται για μια δομημένη πορεία βιωματικής αφήγησης, όπου ερμηνεύουμε, ζωντανεύουμε, σηματοδοτούμε και αναδεικνύουμε στιγμές ανθρώπων και κοινωνιών του τότε για τους ανθρώπους του τώρα.

Ανιχνεύουμε τη μνήμη της πόλης με δημιουργικές μουσειολογικές παρεμβάσεις και αναφορά την κοινωνία.




Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής:
Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας, Α.Π.Θ.: Αφροδίτη Μπουσουλέγκα, Γραμματεία ΔΠΜΣ, 2310 99 4364 και 6945 106 144 και afrobous@arch.auth.gr
Μ. Τσιμούρα, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, 2310 99 5756 και 6972 488 730 και tsimmaria@yahoo.gr
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ ο αριθμός για την κάθε διαδρομή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 άτομα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ-ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ»-ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ/ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ/ ΙΣΤ’ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ-9Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ-ΕΦΟΡΕΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ/ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ/ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΩΝ/ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CULTURE, NEARCH: NEW EUROPEAN ARCHAEOLGY, 2013-2018/ BEETROOT DESIGN GROUP/ PASATEMPO COLLECTIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια: