17.12.13

Tζότζεφ Κόνραντ: «Ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της προόδου»

Μετάφραση-επίμετρο: Γιώργος Λαμπράκος
Επιμέλεια-διόρθωση: Αλέξανδρος Μανωλάκης
Αθήνα, Εκδόσεις Οκτώ 2013, 69 σελ.


Το βιβλίο

Επίκαιρη και αληθινή ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της, η ανά χείρας νουβέλα, γραμμένη το 1896 περιγράφει την αποτυχία δύο Ευρωπαίων αποικιοκρατών να προσαρμοστούν και να επικρατήσουν σε έναν εμπορικό σταθμό, δίπλα σε ένα ποτάμι, κατά πάσα πιθανότητα κάπου στο βελγικό Κονγκό. 
Καθόλη την εκτύλιξη της ιστορίας απεικονίζεται η απομόνωση, η σύγκρουση ανάμεσα στις διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητας των ηρώων και των πολλαπλών ηθικών επιταγών που είναι διαθέσιμες καθώς και η ανυπέρβατη δυσκολία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Αφοσίωση, προδοσία, άγνοια, σύγχυση, παραλογισμός μερικά από τα χαρακτηριστικά των ηρώων, τα οποία όμως δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά συμβολίζουν και τη χρεοκοπημένη ηθική επιταγή με την οποία επενδύθηκε η ιμπεριαλιστική εκστρατεία. 
Με λιτή, μεγαλειώδη γλώσσα, περιγραφές από ασυνήθιστες έδρες, ειλικρίνεια, ταπεινή θλίψη, ειρωνία και υπόρρητημεταμέλεια μπροστά στην καταστροφή του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος ο Κόνραντ ομολογεί κρυφές πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης και μας υποβάλλει να συνομολογήσουμε τη ματαιότητα και το αλυσιτελές κόστος της επέκτασης, της επίδρασης και της επικυριαρχίας.


Ο Τζόζεφ Κόνραντ γεννήθηκε το 1857 στην Πολωνία. Στην ηλικία των έντεκα ετών μένει ορφανός και την κηδεμονία του αναλαμβάνει ο αδελφός της μητέρας του. Το 1874 φεύγει από την Πολωνία και ξεκινά τη σταδιοδρομία του ως ναυτικός στο γαλλικό εμπορικό ναυτικό.Το 1878 κατατάσσεται στο βρετανικό εμπορικό ναυτικό και ταξιδεύει μέχρι το 1894, όπου και απρόθυμα το εγκαταλείπει για να γίνει συγγραφέας. Το 1895 εκδίδεται το πρώτο του έργο και το 1896 γίνεται Βρετανός υπήκοος. Θεωρείται από τους σημαντικότερους αγγλόφωνους συγγραφείς. Το έργο του έχει επηρεάσει τον Χένρι Τζέιμς, τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τον Γουίλιαμ Μπάροουζ, μεταξύ άλλων, και από πολλούς κριτικούς θεωρείται πρόδρομος του μοντερνισμού.Τα πιο γνωστά του έργα του είναι: Ο νέγρος του Νάρκισσου, Λόρδος Τζιμ, Τυφώνας, Νοστρόμο, Με τα μάτια ενός Δυτικού και Η γραμμή σκιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: