21.12.13

Ανατριχιαστική προτροπή του αρχηγού της ΕΛΑΣ: «Να κάνουμε αβίωτο τον βίο των μεταναστών>



Ειδήσεις

Ενας 28χρονος μετανάστης από το Ιράν αυτοπυρπολήθηκε στις 06.45 του Σαββάτου στο πεζοδρόμιο στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Αγίου Μελετίου στον Αγιο Παντελεήμονα. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στους αστυνομικούς ότι ο άνδρας περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό και έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρότατα ευγκαύματα. Ο αυτόπτης μάρτυρας ειδοποίησε ασθενοφόρο και την αστυνομία και ο μετανάστης διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δίπλα στο σημείο του αυτοπυρπολισμού βρέθηκε ένα μικρό πορτοφόλι, στο οποίο υπήρχαν έγγραφα που ανήκουν σε Ιρανό. Ωστόσο δεν υπήρχε κάποιο σημείωμα στο οποίο ο μετανάστης εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγκεκριμένη πράξη. Οι αστυνομικοί του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα έχουν βρει το διαμέρισμα που διέμενε και θα γίνει έρευνα στο χώρο προκειμένου να βρεθούν τυχόν στοιχεία που να βοηθήσουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=551195)

- Προτροπή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Νίκου Παπαγιαννόπουλου, προς αξιωματικούς της ΕΛΑΣ: «Πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο, δηλαδή να ξέρει ο άλλος ότι όταν θα έρθει στη χώρα αυτή θα καθίσει μέσα, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα, αποτελούμε το καλύτερο τόπο προσέλκυσης μεταναστών» (http://news247.gr/eidiseis/koinonia/arxhgos_el_as_gia_metanastes_na_toys_kanoyme_to_vio_aviwto.2561326.html)

Το σχόλιο

γράφει ο Νίκος Άγκο

πηγή: www.protagon.gr

Αρχικά σκέφτηκα να γράψω για την  Άρτεμις Αλεξιάδου. Το όνομά της, δεν λέει πολλά στους περισσότερους στην Ελλάδα. Η Άρτεμις είναι καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και τιμήθηκε με το σπουδαίο βραβείο Leibniz Prize για το ερευνητικό της έργο. Από τους σπουδαίος ανθρώπους που διαπρέπουν εκτός Ελλάδας.  Είναι και πολλοί άλλοι.
Έπειτα, άλλαξα γνώμη και είπα να αναφερθώ στις διαδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στη Σουηδία, όπου όλο το πολιτικό φάσμα, κοινωνία των πολιτών και μεταναστευτικές κοινότητες, θα  διατρανώσουν με σαφή τρόπο και ξεκάθαρη φωνή, σε πολλές πόλεις, πως ρατσισμός και ναζισμός δεν έχουν θέση στη σουηδική κοινωνία. Αφορμή έγινε η επίθεση μιας δράκας ναζί σε ανθρώπους που διαδήλωναν ενάντια στα ρατσιστικά συνθήματα που είχαν γράψει οι πρώτοι σε τοίχους της περιοχής Kärrtorp στη Στοκχόλμη. Βλέπεις, εδώ δεν ζητάει το ένα κόμμα από το άλλο να καταδικάσει με λόγια, αλλά, όλα μαζί, κάνουν το αυτονόητο και προστατεύουν τη δημοκρατία.
Πήγε στην άκρη και αυτό, έπειτα από ένα e-mail της Διεθνούς Αμνηστίας, από το οποίο μαθαίνω πως ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, φέρεται να είπε μεταξύ άλλων σε αξιωματικούς ότι «πρέπει να κάνουμε το βίο αβίωτο στους μετανάστες». Ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ότι «εάν είναι ακριβείς, οι βαθιά σοκαρίστηκες δηλώσεις που σήμερα αποδίδονται στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας θα αποκάλυπταν σκόπιμη περιφρόνηση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο και μια ευκαιρία στην Ε.Ε.». Τελικά, οι δηλώσεις έγιναν και είναι ακριβέστατες, όπως μεταδόθηκαν ραδιοφωνικά. Αργήσατε, όμως, κύριε Αρχηγέ. Έχοντας υπάρξει ο ίδιος στο παρελθόν αυτόπτης μάρτυρας και θύμα βασανιστηρίων στα σύνορα, το μακρινό 1991, αλλά και με παραμονή πάνω από 21 χρόνια στην Ελλάδα, σας ενημερώνω πως η ζωή των μεταναστών και προσφύγων, κυρίως εκείνων χωρίς χαρτιά αλλά και νόμιμων, που δεν κρατούνται, ο βιός τους είναι αβίωτος, συνήθως, και χωρίς τις δικές σας προτροπές.Το ίδιο το κράτος, δια των λειτουργών του, με και χωρίς στολή, τα έχει καταφέρει περίφημα.
Οι μαρτυρίες προσφύγων, μέχρι και για βιασμούς και πνιγμούς στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, από ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι εκεί για να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, να προστατέψουν τις ζωές τους δηλαδή, είναι απλώς η επιβεβαίωση ενός δράματος που εκτυλίσσεται χρόνια, με όλο και περισσότερο σαδισμό, με όλο και μεγαλύτερη απανθρωπιά, τώρα και με τις ευλογίες των ανωτέρων. Πριν καιρό, ο Θάνος Τζήμερος, διαφημιστής και επικεφαλής ενός μικρού κόμματος, είχε προτείνει κάτι τέτοιο, όπως ο κύριος αρχηγός, και δεν ξέρω αν αυτόναντέγραψε ο τελευταίος. Πέραν τούτου, αν και μετά από αυτό, ο Αρχηγός παραμείνει στη θέση του, κατά τη γνώμη μου θα είναι επιβράβευση της παρανομίας εις βάρος της νομιμότητας και άλλο ένα μαύρο στίγμα την χώρα και τη θέση που κατέχει, η οποία απαιτεί να είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας και όχι υποκινητής κρατικής βίας.

Ακούστε στο βίντεο την ηχογράφηση της ανατριχιαστικής δήλωσης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: