20.12.13

«Εντευκτήριο» πνευματικής καλλιέργειας

γράφει ο Νίκος Βατόπουλος

πηγή: www.kathimerini.gr



Εχοντας πρόσφατα γιορτάσει τα 100 του τεύχη, το «Εντευκτήριο», το λογοτεχνικό περιοδικό που εκδίδει στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Κορδομενίδης, μας δίνει τώρα το υπ’ αριθμόν 101 τεύχος του με εξώφυλλο την Alice Munro, βραβείο Νομπέλ 2013. 

Σε κάθε τεύχος του «Εντευκτηρίου», έτσι και στο πιο πρόσφατο, εντυπωσιάζομαι από την ικανότητα του Γιώργου Κορδομενίδη να συσπειρώνει ένα ευρύ φάσμα δημιουργών: ποιητές, πεζογράφοι, φωτογράφοι, εικαστικοί, μεταφραστές συστεγάζονται με μεγάλη πυκνότητα.

Στο νέο τεύχος, τα εικαστικά είναι του ζωγράφου και σκηνογράφου Απόστολου Βέττα, η Camera Obscura αφιερωμένη στον Ingo Dünnebier και το αφιέρωμα στην Alice Munro (παρουσίαση - μτφ. Αλεξάνδρας Σαμοθράκη) περιλαμβάνει και ένα κείμενο του Τζόναθαν Φράνζεν (μτφ.: Χρ. Κρεμνιώτης). 

Ανέκδοτα ποιήματα του Μάρκου Μέσκου, κείμενο του Γιώργου Βέλτσου για τον Τσαρούχη, κείμενα για τον Καβάφη από τον Πάνο Θεοδωρίδη και τον Γιάννη Σκαραγκά, διήγημα του Tobias Woolf (μτφ. Γιάννης Παλαβός), κείμενο του Νάσου Βαγενά για την Κική Δημουλά, διήγημα του Γιώργου Συμπάρδη, ποίηση της Δήμητρας Χριστοδούλου και πολλά ακόμη που καθιστούν κάθε τεύχος του «Εντευκτηρίου» μια πλατφόρμα πνευματικής καλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: