της Λίνας Γιάνναρου
πηγή: http://www.kathimerini.gr
Η άδεια, σύμφωνα με την εντολή του υπουργού, θα έχει και δυνατότητα παράτασης μετά τους έξι μήνες.
πηγή: http://www.kathimerini.gr
Παλαιότερη φωτογραφία του κοριτσιού από τη Σερβία σε κινητό τηλέφωνο.
Η άδεια, σύμφωνα με την εντολή του υπουργού, θα έχει και δυνατότητα παράτασης μετά τους έξι μήνες.
Με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, δόθηκε εξάμηνη άδεια παραμονής από την Διευθυνση Αλλοδαπών, στη μητέρα της 13χρονης που έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις από αναμμένο μαγκάλι, στη Θεσσαλονίκη.
Η άδεια σύμφωνα με την εντολή του υπουργού, στην τραγική μητέρα από τη Σερβία θα έχει και δυνατότητα παράτασης μετά τους έξι μήνες.
Η υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έδωσε στη γυναίκα προθεσμία 30 ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Από την οδύνη της είδησης του θανάτου του μικρού κοριτσιού εξαιτίας των αναθυμιάσεων του μαγκαλιού, στη συντριβή από την απαγγελία κατηγορίας στην τραγική μάνα και τέλος στην οργή από την αποκάλυψη για μια ακόμα φορά ενός «παγερού», απρόσωπου κράτους που δεν λυγίζει ούτε μπροστά στο ανείπωτο δράμα. Το τελευταίο κεφάλαιο στην αρχαία τραγωδία που ξεδιπλωνόταν αργά και βασανιστικά χθες, η απόφαση για διοικητική απέλαση της τραγικής μάνας, λίγες ώρες αφότου έχασε το παιδί της, καθώς διαπιστώθηκε «πρόβλημα στην άδεια παραμονής της». Η υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έδωσε στη γυναίκα προθεσμία τριάντα ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα, μολονότι ότι ούτως ή άλλως μεθαύριο θα συνόδευε τη σορό του παιδιού της στη Σερβία (τα έξοδα της μεταφοράς μέχρι τα σύνορα έχει αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης). Νωρίτερα, εναντίον της 54χρονης μητέρας είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ωστόσο, με προφορική εντολή της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Αννας Καραμόσχογλου, αφέθηκε ελεύθερη.
Το πρωί, η είδηση του θανάτου του 13χρονου κοριτσιού, μαθήτριας γυμνασίου, άφησε άφωνο το πανελλήνιο. Η μάνα, μετανάστρια από τη Σερβία, βιοπαλαιστής, αλλά άνεργη το τελευταίο διάστημα, είχε ανάψει το αυτοσχέδιο μαγκάλι, το μόνο διαθέσιμο μέσο θέρμανσης για να βγει η νύχτα στο μικρό τους διαμέρισμα στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης. Το ρεύμα είχε κοπεί στο σπίτι πριν από τρεις μήνες. Ζούσαν στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στη σκέψη όλων, το τι θα ακολουθήσει, αφού ο χειμώνας δεν έχει ακόμα δείξει τα δόντια του. Θυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε θρηνήσει άλλα δύο θύματα από τη χρήση αυτοσχέδιου μαγκαλιού, δύο νεαρούς φοιτητές στη Λάρισα, που έσβησαν στον ύπνο τους αναπνέοντας το μονοξείδιο του άνθρακα. Και καθώς η κρίση βαθαίνει, τα εισοδήματα μειώνονται και η ανεργία καλπάζει, καθιστώντας απλησίαστη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για όλο και περισσότερους (πέρυσι χρησιμοποίησε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης το 35% του πληθυσμού από 70% το 2011), η χρήση ακατάλληλων συσκευών και η καύση κάθε είδους ξυλείας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και φέτος.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους πολίτες που χρησιμοποιούν ξυλόσομπες και μαγκάλια να είναι πολύ προσεκτικοί, αερίζοντας επιμελώς τον χώρο και έχοντας υπό διαρκή επιτήρηση τις εστίες καύσης. Εκκληση απευθύνουν και οι οργανώσεις να μην παρασυρόμαστε από παραπλανητικές διαφημίσεις για συσκευές που δήθεν εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια κατά 45% ή από viral βίντεο για θέρμανση χαμηλού κόστους με κεριά ρεσό, καθώς τα μεν πρώτα δεν επιφέρουν μείωση στον λογαριασμό ρεύματος και τα δε δεύτερα προκαλούν αναθυμιάσεις που ιδιαίτερα σε μικρούς χώρους μπορεί να δημιουργήσουν αναπνευστικά προβλήματα.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος και φέτος παραμένει η εμφάνιση της αιθαλομίχλης από την καύση ακατάλληλων ξύλων. Πέρυσι, ορισμένα βράδια στην Αθήνα η ρύπανση από μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και αιωρούμενα σωματίδια, υπήρξε 2-3 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που προκαλούν τα οχήματα τις ώρες αιχμής. Ερευνα του Αστεροσκοπείου αποκαλύπτει ότι ένα τζάκι ανοιχτού τύπου εκπέμπει μέσα σε τέσσερις ώρες τόσα αιωρούμενα σωματίδια όσα 1.000 νέα αυτοκίνητα σε μία μέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου