30.12.13

Πέθανε η Μίνα Ζάννα



Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η πιανίστρια Μίνα Ζάννα, κόρη των Ανδρέα και Χριστίνας Πράκτσικα. Το 1953 παντρεύτηκε τον Παύλο Ζάννα και απέκτησαν δύο γιους, τον Αλέκο και τον Ανδρέα. Η Μίνα Ζάννα, μαζί με το σύζυγό της, δημιούργησαν πριν από 58 χρόνια την ιστορική και πρωτοποριακή για την εποχή της γκαλερί «Ζήτα-Μι» στη Θεσσαλονίκη. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 31 του μηνός από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η ιδιότητά της αναφέρεται ως «πιανίστρια». Άρχισε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με την Έλλη και τον Σπύρο Φαραντάτο. Συνέχισε στο Ωδείο της Γενεύης με τη Lottie Morel. Το 1958 πήρε δίπλωμα με Άριστα και βραβείο από το ΚΩΘ (τάξη Αθ. Κοντού). Συνέχισε ανώτερες σπουδές με τη Μαρίκα Παπαϊωάννου και τον Fr. Gevers. Επίσης μελέτησε στο Παρίσι με τη Jeanne Blancard και στη Βιέννη με τους Paul Badura-Scoda, Alfred Brendel και Joerg Demus. Έδωσε πολλά ρεσιτάλ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο κ.α. Τα προγράμματά της συνδυάζονταν συνήθως με μουσικολογική παρουσίαση των έργων που ερμήνευε και με επακόλουθη συζήτηση με το κοινό. Το 1987 παρουσίασε στην τηλεόραση της ΕΡΤ2 έξι εκπομπές με εισήγηση, παρουσίαση και εκτέλεση έργων για πιάνο. Εμφανίστηκε επανειλημμένα με την ΚΟΘ (1966-67, κ.λπ.) και άλλες ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες. Τον Φεβρουάριο του 1991 ερμήνευσε με την ΚΟΘ υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά το Κοντσέρτο KV453 του Μότσαρτ. Το 1992 μετέσχε ως σολίστ (σε συνεργασία με τις γαλλικές χορωδίες "Magadis" και "Cantoria") στο Φεστιβάλ "L’ Été Culturel en Loir-et-Cher" καθώς και σε συναυλίες στο Παρίσι. Το 1994 πραγματοποίησε σειρά 6 μαθημάτων-ρεσιτάλ στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη. Είχε δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα, τη Θεσ/νίκη, σε πολλές περιφερειακές πόλεις, στην Κύπρο, και από το Γ΄ Πρόγραμμα. Το 1996 μετέσχε στον "Κύκλο πιάνου", που διοργάνωσε το Αιολικό Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Καισαριανής σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ. Τέλος, στις 31.3.1997 έδωσε στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» διάλεξη-ρεσιτάλ με έργα Μπραμς. Δίδαξε στο Ωδείο Αthaeneum πιάνο και ασκήσεις μυοχαλάρωσης.

Ομως η Μίνα Ζάννα, στο όνομα της οποίας πάντοτε υπήρχε το πρόθεμα «Κυρία», ήταν πολύ περισσότερα. Κατ' αρχάς ήταν σύζυγος του Παύλου Ζάννα, κριτικού, μελετητή, συγγραφέα, εκδότη, κοινωνιολόγου, που συνδέθηκε με την ίδρυση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και καταδικάστηκε στη λεγόμενη «δίκη των έξι». Το όνομά της έφερε αρχικά η ιστορική γκαλερί της Θεσσαλονίκης «Ζήτα Μι» ― Μ. Ζάννα & Σία, που έκλεισε το 2010. Ο χώρος άνοιξε από τον Παύλο Ζάννα και τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο το 1955, πέντε χρόνια αφότου ο πρώτος εγκαταστάθηκε με τη Μίνα Ζάννα (μετέπειτα διαχειρίστρια των δικαιωμάτων των έργων και του αρχείου τής Πηνελόπης Δέλτα) στη Θεσσαλονίκη και πωλούσε γραφομηχανές και δίσκους κλασικής και τζαζ μουσικής. Η Μίνα Ζάννα άρχισε να συγκεντρώνει αντικείμενα με στόχο τη διάδοση της λαϊκής τέχνης, μεταποιώντας τον σε γκαλερί έως το 1970, που αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα.
Για το «Ζήτα Μι» ο Δημήτρης Φατούρος έχει πει στην ταινία του Αντώνη Κιούκα (Andonis Theocharis Kioukas) «Ι would like to give you my heart forever ZITA-MI» (2010): «Ήταν μια χαραμάδα που έβλεπες μακριά, μια πνευματική δυναμική ― μοιάζει υπερβολικό αλλά αυτό είναι. Είναι σαν να έσκαψε μέσα στις δυνατότητες, τις υποθέσεις ζωής της γεωγραφικής της θέσης, της ιστορικής της διαδρομής, του μέλλοντος της πόλης που δεν υπήρχε. Έφτιαξαν ένα μέλλον που δεν ήταν εγκατεστημένο στην πόλη».
Από την πλευρά της μητέρας του Λένας Ζάννα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι ανιψιός της Μίνας Ζάννα, που θα κηδευτεί αύριο από το Α” Κοιμητήριο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: