17.12.13

Νίκος Δήμου: «Ειρωνικό Νεοελληνικό Λεξικό»

Ανανεωμένη έκδοση
Αθήνα, Πατάκης 2013, 144 σελ.



«Πρώτο ερέθισμα ήταν το Dictionnaire des idées reçues” του Φλομπέρ. Ενάμιση αιώνα μετά, τα κλισέ, οι κοινοτοπίες και τα στερεότυπα εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται και να καταδυναστεύουν τη σκέψη μας. Σκέφτηκα ότι ίσως είναι χρήσιμη η κατάρτιση ενός σύγχρονου “λεξικού κοινοτοπιών”. Ξεκίνησα την προσπάθεια σε μια στήλη που είχα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Συμπλήρωσα μετά. Μια πρώτη επιλογή κυκλοφόρησε το 1996 από τις εκδόσεις Νεφέλη με τίτλο “Αναμασήματα”. Μια δεύτερη, εμπλουτισμένη έκδοση εμφανίστηκε το 1997 στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες μου. Αλλά στον δρόμο μού προέκυψαν και άλλα λήμματα που περιγράφουν θεμελιώδεις (κοινότοπες) αξίες της νεοελληνικής σκέψης. Τα πρόσθεσα και παρουσιάζω εδώ μια τρίτη επιλογή, τριπλάσια σε έκταση από την προηγούμενη. Αν σας ενοχλήσουν οι ανορθόδοξες απόψεις που διατυπώνω, τότε το κείμενο έπιασε τόπο. Σίγουρα θα σας κάνει να ξανασκεφτείτε μερικά από τα στερεότυπα που μας καταδυναστεύουν». 

Ν.Δ., άνοιξη 2002


Δείγμα της ... δηκτικής γραφής του Ν.Δ.

Αναπηρικές συντάξεις: Τις έχει πάρει μόνο το 30% των Ελλήνων. Αδικούνται οι υπόλοιποι, οι οποίοι έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό αναπηρίας. Να ληφθεί υπόψη στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Βαλκάνιοι: Όλοι οι άλλοι κάτοικοι της Βαλκανικής χερσονήσου, εκτός από μας.
Βουλή (των Εφήβων): Συνάθροιση όπου οι καλοί μαθητές διαβάζουν τις καλύτερες εκθέσεις τους στον Αντώνη Σαμαράκη. Οι κακοί μαθητές δεν εκλέγονται στη Βουλή των Εφήβων, αλλά αργότερα, στην κανονική.
Hellas: Να επιβάλλουμε στους ξένους να μην αποκαλούν την χώρα μας Greece, Grece ή Griechenland, αλλά μόνον Hellas. Αφού δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε όνομα στα Σκόπια, ας αλλάξουμε το δικό μας.
[...]


Η αναμφισβήτητη σατιρική φλέβα του Νίκου Δήμου εξυπηρετείται από την επίσης αναμφισβήτητη ικανότητά του να εκφράζεται με σαφήνεια κι επιγραμματικά. […] η ειρωνεία των αφορισμών του είναι πράγματι διαλυτική». 

Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: