1.12.13

Η εφημ. «Μακεδονία» για το 101ο «Εντευκτήριο»

[του Κώστα Μαρίνου]


πηγή: http://www.makthes.gr


Αφιέρωμα στην Καναδή κάτοχο του Νομπέλ Λογοτεχνίας Άλις Μονρό

«Εντευκτήριο»

Εκατό και ένα τεύχη


Στρώθηκε και πάλι στη δουλειά ο Γιώργος Κορδομενίδης, εκδότης και διευθυντής του "Εντευκτηρίου" και αμέσως μετά τις γιορτές, για το 100ο τεύχος του περιοδικού, μαζί με τους συνεργάτες του ετοίμασαν το 101, ως συνέχεια μιας πορείας που πολλά σημαίνει για την πολιτισμική ζωή του τόπου μας, αλλά και ως αφετηρία.

Άλλωστε, οι αναγνώστες του γνωρίζουν καλά ότι αυτό που κρατά ζωντανό το «Εντευκτήριο» για τόσα πολλά χρόνια είναι ότι ανανεώνεται χωρίς να αλλάζει ο χαρακτήρας του, ότι παρακολουθεί την εποχή χωρίς όμως να κάνει παραχωρήσεις στις τρέχουσες επιλογές της αγοράς.
Μια χαμογελαστή κυρία στο εξώφυλλό του. Λίγοι θα την αναγνωρίσουν και θα πρέπει να ανατρέξουν στις μέσα σελίδες για να αντιληφθούν πως πρόκειται για την Άλις Μονρό, που τιμήθηκε με το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το "Εντευκτήριο", ή μάλλον και το "Εντευκτήριο", βοηθά τον έλληνα αναγνώστη να γνωρίσει αυτήν τη χαμηλόφωνη καναδή συγγραφέα, αφιερώνοντας αρκετές σελίδες του στο έργο της όπως το βλέπει η ίδια, αλλά και ένας νεώτερός της συγγραφέας.
Η Κική Δημουλά και το έργο της έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές στις σελίδες του περιοδικού. Στο νέο τεύχος του, ο Νάσος Βαγενάς φωτίζει με τη δική του ματιά την ποίησή της, και ίσως βοηθά τους αναγνώστες να τη «διαβάσουν» διαφορετικά. Απολαυστικό είναι το κείμενο του Γιώργου Βέλτσου για τον Γιάννη Τσαρούχη. Παρατηρεί τους πίνακές του, τους διασχίζει με τη δική του ματιά και διευρύνει εμμέσως και τη ματιά του αναγνώστη.
Στις άλλες σελίδες του "Εντευκτηρίου" η ποίηση εκπροσωπείται, μεταξύ άλλων από τον Μάρκο Μέσκο, και μάλιστα με τρία ανέκδοτα ποιήματά του, η ξένη λογοτεχνία με δείγματα δουλειάς μιας ποιήτριας από τη Βουλγαρία και ενός ιταλού ποιητή, αλλά και με παρουσίαση της αιρετικής φωνής τής Χέρτα Μύλλερ, επίσης νομπελίστριας.
Σχέδια του Απόστολου Βέττα κοσμούν τις σελίδες του περιοδικού, ενώ στο φωτογραφικό ένθετο παρουσιάζεται μέρος μιας σειράς έργων του Ingo Dunnebier.
Όπως πάντα, στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού, οι κριτικές θεάτρου και βιβλίου διαβάζονται με ενδιαφέρον και ο Γιώργος Κορδομενίδης με τα ‘βιβλία στο κομοδίνο’ δίνει έναν μίτο για να μη χαθεί ο αναγνώστης στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: