27.11.13

Γιάννης Σκαραγκάς: «Αποτύχατε, κύριε Καβάφη»

Ο κόσμος πιστεύει ότι γράψατε για τον έρωτα. Τι είναι ο έρωτας αν όχι μια στιγμιαία παρεξήγηση που συγχέει τη λαχτάρα να σε πεθυμήσουν με την υπόσχεση να τους λείπεις για πάντα·παρεξήγηση ύπουλη και ανεπαίσθητη σαν να μπερδεύεις το παραμιλητό με την προσευχή.
Οι γονείς μου ερωτεύτηκαν όταν ήταν πιτσρίκια. Πιστεύετε ότι έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα το ότι βρήκαν ο ένας τον άλλο; Όχι. Λάτρευαν και οι δύο το γαλάζιο του καλοκαιριού. Η μητέρα μου αγαπούσε τη θάλασσα και ο πατέρας μου τον ουρανό. Κοίταζαν μπροστά και νόμισαν ότι αντικρίζουν την ίδια προοπτική. Δεν πήγε ποτέ το μυαλό τους ότι αυτό που τους κρατούσε μαζί ήταν ο ορίζοντας. Ο ορίζοντας, κύριε Καβάφη, μια υποχρεωτική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε δύο στοιχεία της φύσης. Μια γραμμή που μπορεί προς στιγμή να σμίγει τα βλέμματα, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα όριο, απαγορευτικό και αναπόφευκτο.
Και, παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να σας κρατήσω καμιά κακία. Γιατί η μαρτυρία σας είναι η μόνη απόδειξη ότι κανένας δεν πεθαίνει μόνος του. Kανένας δεν μπορεί να πεθάνει χωρίς να πάρει μαζί του το μερίδιο που διεκδίκησε από την ομορφιά. 

Απόσπασμα από το σύντομο πεζογράφημα του Γιάννη Σκαραγκά «Αποτύχατε, κύριε Καβάφη», στο Εντευκτήριο τχ. 101 που κυκλοφορεί.

Ο Γιάννης Σκαραγκάς γεννήθηκε στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και στη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η συγγραφική του πορεία στην Ελλάδα περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα Επιφάνεια (που μεταφράστηκε στην Γαλλία και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση),  Η Πατρίδα της Αφής και Το Αινιγματικό Βλέμμα του Αγγέλου από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και Πατάκη.
Γράφει τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Διηγήματά του δημοσιεύονται κατά καιρούς σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά έντυπα, όπως τα Crannog, World Literature Today, και άλλα.
Είναι μόνιμος συνεργάτης και αρθρογράφος του European Business Review από το 2009, και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Το αγγλικό θεατρικό του έργο Prime Numbers έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2009 στη Νέα Υόρκη σε μία off-Broadway παραγωγή, και ήταν υποψήφιο για τα βραβεία New York Innovative Theatre Awards.
Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, και το 2012 διακρίθηκε για το έργο του από το αμερικανο-ελβετικό Ίδρυμα Ledig-Rowohlt.
Ως σεναριογράφος έχει εργαστεί από το 2000 στην ιδιωτική τηλεόραση (Mega και Alpha), έχοντας υπογράψει το σενάριο πέντε τηλεοπτικών σειρών, και έχει δουλέψει ως σεναριογράφος και επιμελητής σε κινηματογραφικές εταιρείες όπως η Village Roadshow και η Αργοναύτες. Έχει επίσης δουλέψει στο λογοτεχνικό περιοδικό Φράση, και στο ραδιόφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: