2.8.16

«Η νήσος είναι μακράν» [Ιστορίες του καλοκαιριού ΧΙ]



γράφει ο Ανδρέας Καρακόκκινος*

Εκείνο το καλοκαίρι του 1974 έμελλε να σημαδέψει με τις πιο βαθιές χαρακιές τη ζωή μας στην Κύπρο. Χαρακιές που ξεκινούσαν από την ψυχή και φτάνανε μέχρι την πόρτα της κόλασης, σε μια διαδρομή σπαρμένη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα και με τη βούλα της προδοσίας καρφωμένη στον πόνο του φευγιού μας. Εχθροί και φίλοι ξεπούλησαν τα χώματα των πατεράδων μας κι άφησαν για μας το δάκρυ και τη σταύρωσή μας.

Εκείνο το καλοκαίρι ο Ιούλης έσπειρε φωτιά κι έσμιξε με τον Αύγουστο για να θερίσουν θάνατο. Κι εμείς μετρούσαμε νεκρούς, καμένα σπίτια, χαρακιές, κοιμόμασταν κάτω από δέντρα και γιοφύρια κι αναζητούσαμε ένα όνειρο, ένα φως ή ένα θαύμα απ’ την Παναγιά που γιόρταζε θλιμμένη.

Τις μέρες εκείνες στη μονάδα που υπηρετούσαμε, επιστρατευμένοι φοιτητές οι περισσότεροι, έφτασε στα χέρια μου ένα κρυφό μήνυμα που έλεγε πως έρχονται αεροπλάνα για βοήθεια και για να τα ξεχωρίσουμε από τα εχθρικά τι χρώματα φωτοβολίδων θα ρίχνανε. Δεν άντεξα και το είπα σε όλους, γιατί ίσως να ήταν το θαύμα που περιμέναμε. Και κοιτάζαμε όλοι τον ουρανό αναζητώντας ένα χρωματιστό σημάδι κι αφουγκραζόμασταν μην ακουστεί ο ήχος τους και περιμέναμε … περιμέναμε…

Μα «η νήσος είναι μακράν» μας είπαν κι εμείς θάψαμε τους νεκρούς μας, μετρήσαμε αυτούς που δεν γύρισαν κι αναζητήσαμε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μια άλλη γη, μια άλλη ζωή, χτισμένη στ’ απομεινάρια της παλιάς, που έγινε μια μισοξεχασμένη θλιβερή ιστορία κι ένα μισοτελειωμένο παραμύθι που λέει: 

Κλείσε το βιβλίο
το παραμύθι τέλειωσε
η προσμονή χωρίς τέλος
όσοι απομείναμε
μετράμε χαρακιές
στη καρδιά του καλοκαιριού
και γραμμές στην ιστορία
πράσινες, κόκκινες…
σκοτάδι.

Αύγουστος 2016


* Γεννήθηκε στη Κύπρο, στη Μόρφου, που σήμερα βρίσκεται στην κατεχόμενη από τους Τούρκους περιοχή. 

Ζει  από το 1974 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα.


Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: Πνοή της άνοιξης (2007) και Λεμονανθοί στο πέλαγο (2013)

Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και στο διαδίκτυο, όπου διατηρεί blog και μεταξύ άλλων ανθολογεί ποιητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.



















 


























 




Δεν υπάρχουν σχόλια: