7.9.13

Το αποτύπωμα του Δημήτρη Λαλέτα

του Νίκου Βατόπουλου

πηγή: www.kathimerini.gr


Ο ταλαντούχος ζωγράφος, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2011, κερδίζει σε υστεροφημία




Η περίπτωση του Δημήτρη Λαλέτα (1964-2011) γίνεται σταδιακά κτήμα της ευρύτερης κοινωνίας. Να είναι η μοίρα των «αγγέλων», των αγαπημένων νεκρών που σχηματίζουν αυτό το τραγικά προσφιλές και οδυνηρά ελκυστικό Πάνθεον των χαρισματικών ανθρώπων που έφυγαν πρόωρα;



Ο Λαλέτας αγαπήθηκε πολύ από όσους τον έζησαν από κοντά. Ηταν η καλλιτεχνική ψυχή των εκδόσεων «Οδός Πανός» του Γιώργου Χρονά και από πολύ νωρίς, ήδη από το 1990, όταν έφθασε άγουρο παιδί από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα, άρχισε τα καλλιτεχνήματά του, μικρές βινιέτες, σκίτσα, μεγάλα λάδια, με αυτήν τη σχεδόν συνεσταλμένη σιωπή των ταλαντούχων, που δεν έχουν πάρε-δώσε με το σινάφι. Ηταν ο εαυτός του. Και γι’ αυτό ξεχώρισε από νωρίς. «Το ενδιαφέρον με τον Λαλέτα είναι ότι πάει έξω από την εποχή του και την ηλικία του. Και αντίθετα στη μόδα και τον συρμό», γράφει ο Γ. Χρονάς. Η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδος και τις εκδόσεις «Οδός Πανός», φέρνει στο ευρύ κοινό τη ζωγραφική του Δημήτρη Λαλέτα. Μια ζωγραφική με την υγρασία του Τσαρούχη και του Λούσιαν Φρόιντ, αλλά, ωστόσο, αυτόνομη, αυθύπαρκτη και αυτοτελής. Ο Δημήτρης Λαλέτας προέρχεται από μια βαθιά «ελληνιστική» δεξαμενή προσωπογραφίας, με αγάπη στη φυσική γεωγραφία των σωμάτων, γεμάτος με τον υπαινιγμό του θανάτου στο λαμπύρισμα της ζωής. Τα πορτρέτα του και η καταπληκτική του εξέλιξη, που φαίνεται στην ενότητα με τους αναβάτες και τα άλογα, δείχνουν ένα βαθύ πνεύμα που είχε κατανοήσει και συναισθανθεί τους χυμούς της ζωής. Η ζωγραφική του έχει αυτήν ακριβώς τη δόνηση. Εχει δύναμη αρχέγονη η ζωγραφική του, αναβλύζει σαν θερμό ύδωρ.



Το έντυπο που συνοδεύει την έκδοση περιλαμβάνει εξαιρετικά κείμενα των Γιώργου Χρονά, Χάρη Μεγαλυνού, Ερρίκου Σοφρά, Γιάννη Γκούμα (ποίημα), Δήμητρας Χοΐδου, Διονύση Στεργιούλα, Κώστα Ι. Σπυριούνη και Δημήτρη Καραμβάλη.

- Δημήτρης Λαλέτας, Το ταξίδι: Αλεξανδρούπολη-Αθήνα-Αλεξανδρούπολη. Εκθεση ζωγραφικής. Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22. Εγκαίνια 16 Σεπτεμβρίου. Εως 12 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: