5.9.13

Λογοτεχνική Σκηνή: Το ετήσιο φεστιβάλ λογοτεχνίας του «Παρά θίν' αλός» του Δήμου Καλαμαριάς



Τριάντα ποιητές και πεζογράφοι, 25 ΄Ελληνες και 5 ξένοι (ο ένας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη) συμμετέχουν στη φετινή, δεύτερη διοργάνωση της Λογοτεχνικής Σκηνής, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Καλαμαριάς, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (ώρα έναρξης 19.30).
Πρόκειται για καταξιωμένους ποιητές (όπως ο Τίτος Πατρίκιος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η Τζένη Μαστοράκη) ή πεζογράφους (όπως ―στη σκιά της δημιουργικής του πορείας ως μουσικού― ο Σάκης Παπαδημητρίου και ο Διαμαντής Αξιώτης), αλλά και για νεότερους συγγραφείς από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Δράμα, την Καβάλα, την Κοζάνη και την Ξάνθη). Μεταξύ των νεότερων είναι και συγγραφείς που έχουν εκδώσει μόλις ένα βιβλίο ή δεν έχουν εκδώσει ακόμη κείμενά τους· συμμετέχουν όμως στο φεστιβάλ επειδή υποχρέωση ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ είναι, μεταξύ άλλων, να δίνει βήμα από το οποίο να παρουσιάζονται και νέοι δημιουργοί, αυτοί που θα αποτελέσουν το μέλλον της λογοτεχνίας.
Μια καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η πρόσκληση συγγραφέων και από το εξωτερικό. Έτσι, θα παρουσιαστούν και θα διαβάσουν κείμενά τους  (και σε ελληνική μετάφραση) η Νάντια Ραντούλοβα και ο Τόντορ Τόντοροβ από τη Βουλγαρία, ο Γιαν Χένρικ Σβαν από τη Σουηδία, ο Μεχμέτ Αλί Οζτσομπανλάρ από την Τουρκία) και ο Αλβανός Μπεντρή Χότζα, που όμως εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και γράφει στα ελληνικά.
Η διάρκεια της κάθε βραδιάς αναμένεται να ξεπεράσει τις τρεις ώρες.

Αναλυτικά, στη φετινή Λογοτεχνική Σκηνή παίρνουν μέρος και διαβάζουν ποιήματα και μικρά πεζά τους οι (όπου δεν αναφέρεται τόπος διαμονής εννοείται η Θεσσαλονίκη): Λένα Αθανασοπούλου, Διαμαντής Αξιώτης (Καβάλα), Πέτρος Γκολίτσης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Αθήνα), Αρχοντούλα Διαβάτη, Μαίρη Καιρίδη (Παρίσι), Χαρίτων Καλογιάννης, Βασίλης Καραγιάννης (Κοζάνη), Μάκης Καραγιάννης, Ιωάννα Λιούτσια, Θανάσης Μαρκόπουλος (Βέροια), Τζένη Μαστοράκη (Αθήνα), Γλυκερία Μπασδέκη (Ξάνθη), Ζαφείρης Νικήτας, Μεχμέτ Αλί Οτσομπανλάρ (Τουρκία), Άλκηστις Πανάγου, Σάκης Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαμόσχος (Καστοριά), Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος (Λονδίνο), Τίτος Πατρίκιος (Αθήνα), Κωνσταντίνος Ποζουκίδης, Nάντια Ραντούλοβα (Βουλγαρία), Γιαν Χένρικ Σβαν (Σουηδία), Γιάννης Σκαραγκάς, Μαρία Στασινοπούλου, Κυριάκος Συφιλτζόγλου (Δράμα), Τόντορ Τόντοροβ (Βουλγαρία), Γεωργία Τριανταφυλλίδου (Καβάλα), Γεωργία Τρούλη, Μπεντρή Χότζα (Αλβανία – Θεσσαλονίκη).

Τις αναγνώσεις αδημοσίευτων κυρίως λογοτεχνικών κειμένων συμπληρώνει το τρίπτυχο αφιέρωμα στον Καβάφη, με δύο χορευτικές περφόρμανς (από το Σχήμα Εκτός Άξονα και τον Δημήτρη Κυανίδη), και αναλόγιο (από την ομάδα Η Ποίηση Γυμνή, σε συνεργασία με τον Γιάννη Σκαραγκά). 

Στα μουσικά μέρη εμφανίζονται τα συγκροτήματα SοuNDAYS Band, Τhe Presidents και White Room).

Η Λογοτεχνική Σκηνή είναι ένας νέος, φιλόδοξος θεσμός που δημιουργήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο του «Παρά θίν’ αλός», του ανήσυχου φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς, και προστέθηκε στους ήδη υπάρχοντες άξονες για τη μουσική και τα εικαστικά.
Η περσινή, πρώτη διοργάνωση αυτού του λογοτεχνικού φεστιβάλ, του μόνου που γίνεται στην Ελλάδα από δημόσιο φορέα, ήταν αφιερωμένη στα εκατό χρόνια νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη (από το 1912 μέχρι το 2012). Αντί να οργανωθεί ακόμη ένα “κλειστό”, μόνο για ειδικούς και άλλους “μυημένους”, συνέδριο ή συμπόσιο, υιοθετήθηκε το σχήμα ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ που θα έχει συνέχεια στον χρόνο και ταυτόχρονα θα είναι ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό που αγαπάει τη λογοτεχνία και τη δημόσια ανάγνωσή της, όπως αγαπά να γνωρίζει από κοντά και να γνωρίζει τους δημιουργούς της. Η συνύπαρξη στο πρόγραμμα κάθε βραδιάς σύντομων εισηγήσεων από έγκυρους μελετητές της λογοτεχνίας, προβολών αρχειακού υλικού και άλλου που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίστατη και αναγνώσεων από ποιητές και πεζογράφους που συγκροτούν το σημερινό λογοτεχνικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης σημείωσε εντυπωσιακή  ―και για τους ίδιους τους διοργανωτές― επιτυχία και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τη λογοτεχνική κοινότητα όσο και από φιλαναγνωστικό κοινό, μολονότι η χρονική διάρκεια κάθε βραδιάς υπερέβαινε τις τρεις ώρες.

Την άνοιξη που μας πέρασε, Λογοτεχνική Σκηνή, προκειμένου να γίνει αισθητότερη αλλά και διαρκής η παρουσία της στην πολιτιστική ζωή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε τρεις “προφεστιβαλικές“ όπως τις ονόμασε, εκδηλώσεις: οι δύο ήταν τιμητικές βραδικές για και με τον Πρόδρομο Χ. Μάρκογλου και τη Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου· η τρίτη ήταν ο (νεανικός) ποιητικός διαγωνισμός «Τhess Poetry Slam? 2013».

Τη Λογοτεχνική Σκηνή διευθύνει ο Γιώργος Κορδομενίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: