10.6.13

Η Book Press ανοίγεται στους νέους δημιουργούς



Κλείνοντας αυτές τις μέρες 4 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο, αποφασίσαμε να καταστρατηγήσουμε μια από τις «αρχές» μας: τη μη δημοσίευση πρωτότυπων λογοτεχνικών κειμένων. Και δεν εννοούμε βέβαια προδημοσιεύσεις κειμένων από βιβλία που πρόκειται να κυκλοφορήσουναυτό το κάνουμε ήδη, με προσεκτικές επιλογές, όπως πάντοτεαλλά κείμενα νέων δημιουργών που δεν έχουν ακόμη βρει το δρόμο τους προς την έκδοση.
Ο στόχος είναι απλός: Να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να προβάλλουν τα κείμενά τους μέσα από έναν ιστότοπο που διαβάζεται από ένα ευρύτατο κοινό, όχι μόνο από τους βιβλιόφιλους, αλλά και από τους επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου: συγγραφείς, επιμελητές, ατζέντηδες, εκδότες.

Τι είδους κείμενα θα δημοσιεύουμε;
Τα κείμενα που θα δημοσιεύουμε θα είναι διηγήματα, δηλαδή πεζά. Τα διηγήματα αυτά θέλουμε να μην είναι πολύ μικράθέτουμε λοιπόν ως κατώτατο όριο τις 400 λέξειςαλλού ούτε και υπερβολικά μεγάλαθέτουμε ως ανώτατο όριο τις 2500 λέξεις. Εξαιρέσεις προς τα κάτω ή προς τα πάνω δύνανται να υπάρξουναλλά θα είναι εξαιρέσεις και μόνον.

Υπάρχει θεματικός άξονας; Ναι: «Ο ξένος»
Απώτερος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι τα κείμενα που θα δημοσιεύουμε να μην παραμείνουν στο διαδίκτυο, αλλά να αποτελέσουν το υλικό μιας μελλοντικής έκδοσης: της έκδοσης ενός βιβλίου, βιβλίου από χαρτί. Θέλουμε η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για τους συγγραφείς που θα επιλεγούν κι όχι απλώς άλλη μία δημοσίευση κάπου στο διαδίκτυο. Με αυτή την προοπτική, αποφασίσαμε να ορίσουμε έναν θεματικό άξονα γύρω από τον οποίο θα κινούνται τα διηγήματα που θα επιλέξουμε, ώστε στο σύνολό τους να αποτελούν ένακατά το δυνατόνσυνεκτικό υλικό.
Στην επιλογή του θεματικού άξονα είπαμε να μην πρωτοτυπήσουμε, προκρίνοντας την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα που μας αναγκάζει, δυστυχώς, να επιστρέφουμε ξανά σε αυτόν. Τίτλος του θεματικού άξονα (όχι, βέβαια, των διηγημάτων) είναι «Ο ξένος» και υπό τη σκέπη του χωρούν μια σειρά από υπο-θεματικές που απασχολούν τόσο την ελληνική όσο και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες: προβλήματα που προκαλούνται από την αθρόα μετανάστευση, από τις διαφορές κουλτούρας, θρησκείας, κοινωνικής και οικονομικής θέσης, και τα αισθήματα φόβου, μίσους, αγάπης και συμπόνιας που προκαλούν ένθεν κακείθεν. Ήρωες αυτών των διηγημάτων μπορούν να είναι άνθρωποι που στέκονται είτε από τη μια μεριά του προβλήματος (ξένοι, μετανάστες, αλλόθρησκοι, «διαφορετικοί» κάθε είδους) είτε από την άλλη (οι φορείς της "κανονικότητας").

Ποιοι έχουν δυνατότητα συμμετοχής;
Δυνατότητα συμμετοχής έχουν μόνο συγγραφείς, ανεξαρτήτου ηλικίας, που δεν έχουν δημοσιεύσει, μέχρι τη στιγμή που μας αποστέλλουν το διήγημά τους, ολοκληρωμένο λογοτεχνικό έργο σε χάρτινη μορφή. Τόσο η έκδοση e-book όσο και η δημοσίευση κειμένων τους σε ηλεκτρονική μορφή σε άλλο «χώρο» στο διαδίκτυο ΔΕΝ αποτελούν αιτία αποκλεισμού από τη δημοσίευσή του στο bookpress.gr. Το ίδιο ισχύειδεν αποκλείονται δηλαδήγια συγγραφείς που έχουν συμμετάσχει ΜΟΝΟ σε συλλογικές εκδόσεις.
Κατά συνέπεια, η ταυτότητα του συγγραφέα πρέπει να είναι πραγματική και επαληθεύσιμη.
Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τον θεματικό άξονα αλλά και λεπτομέρειες για πρακτικά ζητήματα επισκεφθείτε τη διεύθυνση:


Δεν υπάρχουν σχόλια: