5.6.13

Δήλωση του Ορχάν Παμούκ για τις διαδηλώσεις στην Ιστανμπούλ



Ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ έκανε γραπτή δήλωση για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Ιστανμπούλ.

«Έσπασε» τη σιωπή του ο Ορχάν Παμούκ, χαρακτήρισε «αυταρχική και καταπιεστική» τ


Ο Παμούκ ξεκινά τη δήλωσή του με μια ανάμνηση που έχει περιλάβει στο βιβλίο του «Ιστανμπούλ». Στο Νισάντασι, λέει, όπου μεγάλωσε, υπήρχε μια καρυδιά και η οικογένειά του πέρασε μια ολόκληρη νύχτα κοντά στο δέντρο, όταν η δημοτική αρχή αποφάσισε να την κόψει. Το γεγονός αυτό, προσθετει ο Παμούκ, ένωσε κατά κάποιον τρόπο την οικογένειά του. Η περιοχή Ταξίμ είναι η καρυδιά της Ιστανμπούλ και πρέπει να προστατεύεται. Θυμάται ακόμη μια πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στην πλατεία Ταξίμ κατά τη δεκαετία του '70, ενώ η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις. Από την άλλη μεριά, η [σημερινή] κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει το πάρκο Γκεζί σε ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο. Όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται χωρίς να ερωτηθούν οι κάτοικοι της Κωνσταντινουπολης, κι αυτό είναι τεράστιο λάθος.
Κατά τον Παμούκ, αυτή η απερίσκεπτη πολιτική οφείλεται στον αυταρχικό και καταπιεστικό χαρακτήρα της διακυβέρνησης Ερντογάν.
Το να βλέπω τους ανθρώπους να μην παραιτούνται εύκολα από τις αναμνήσεις τους αλλά και από το δικαίωμά τους να προβαίνουν σε εκδηλώσεις πολιτικής διαμαρτυρίας μού δίνει ελπίδα, καταλήγει η δήλωση του Παμούκ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: