19.3.13

Διαβάζοντας και τραγουδώντας Κ. Π. Καβάφη



Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 
στο Underground Εντευκτήριο

Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη (περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως)


Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013
ώρα 8.30 μ.μ.

Διανύοντας τον δωδέκατο χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας του, το Underground Εντευκτήριο συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. 

Η φετινή διοργάνωση, που τιτλοφορείται «Διαβάζοντας και τραγουδώντας Κ. Π. Καβάφη» (με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννησή του και 70 από τον θάνατό του) αποτελείται από τρία μέρη:

1. Ποιήματα του Αλεξανδρινού θα διαβάσουν οι: Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Κώστας Βόμβολος, Ελένη Δημοπούλου, Βασίλης Αμανατίδης, Γιώργος Τούλας, Μάρα Τσικάρα, Γιάννης Καραούλης (επιτόπου) και Τίτος Πατρίκιος, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργος Χρονάς (από βίντεο που γυρίστηκαν ειδικά για την εκδήλωση)

2. Θα προβληθεί η μικρού μήκους (25 λεπτά) ταινία του Σουηδού Καρλ Χένρικ Σβένστεντ «Διαβάζοντας Καβάφη: Ο Γέρων Ποιητής. 1863-1933». Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης στην έναρξη της ταινίας, «πολύ σπάνια ένας ποιητής παρουσιάζεται σε μια κινηματογραφική ταινία μέσα από τον δικό του λόγο. Κι όμως, ο συγκεκριμένος το είχε δηλώσει: "οι στίχοι μου είναι η ζωή μου!". Σε αυτήν την ταινία τοποθετούμε δεκατέσσερα ποιήματα του Καβάφη στο σύγχρονο περιβάλλον, ζητώντας από καθημερινούς ανθρώπους να επιλέξουν εκείνο που αγαπούν περισσότερο και να μας το διαβάσουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο "γηραιός ποιητής" κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία του στους δρόμους των τριών πόλεων που θεωρούσε δικές του: Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα. Ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ, εβδομήντα χρόνια από τότε που μας άφησε το θνητό του σώμα.  Αυτή είναι η δύναμη της ποίησης».

3. Μελοποιημένος Καβάφης. Τραγούδι: Παντελής Θεοχαρίδης. Πιάνο: Γιάννης Φιλιππουπολίτης.

Το «Underground Εντευκτήριο», καθώς από το 2011 λειτουργεί χωρίς οποιαδήποτε χορηγική υποστήριξη, αναγκάζεται να υιοθετήσει τη μέθοδο “crowdfunding”, δηλαδή να στραφεί στο ίδιο το κοινό που ενδιαφέρεται για την επιβίωση του πολιτισμού στους ζοφερούς καιρούς μας και θέλει να δώσει κάτι από το υστέρημά του. Έτσι, μετά από 70 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, αυτή τη φορά θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου 2 ευρώ.

Χορηγός επικοινωνίας: 9,58fm/ΕΡΤ3
Χορηγός οίνου: Κτήμα Λίγας

1 σχόλιο:

BOSKO είπε...

Κάθε επιτυχία, Γιώργο.
Νομίζω θα παραστώ κι εγώ.
Για την ακρίβεια, θα παρατείνω την παραμονή μου στη Θεσ/νίκη, αφού στις 18 θα παιχτεί η Γώγου στον ''Παύλο Ζάνα''.
Καλή μας επιτυχία, λοιπόν!