23.8.13

Οι φίλοι μουτου Τέλλου Φίλη

πηγή: www.lifo.gr

(απάντηση στην έρευνα του www.lifo.gr «Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σου, το ωραιότερο πράγμα τα καλοκαίρια στη Θεσσαλονίκη;»)


ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΡΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ   

Οι φίλοι μου είναι οι λέξεις που δεν λέμε, οι αγκαλιές που δεν κάνουμε, τα φιλιά που δεν δίνουμε. Οι φίλοι μου είναι τα τηλέφωνα που ξεχνάμε να πάρουμε. Τα «χρόνια πολλά» που στέλνουμε την επομένη της γιορτής. Οι φίλοι μου είναι ένα τραγούδι που μας κάνει να βουρκώνουμε. Μια εικόνα που ξεκαρδιζόμαστε. Μια σκηνή από ταινία που λέμε και ξαναλέμε τις ατάκες της.   

Το βιβλίο με τα ποιήματα που λιώσαμε, οι φίλοι μου είναι τα αστεία που γελάμε μόνο εμείς και οι καφέδες που δεν ξέρουμε να πίνουμε με άλλους. Οι φίλοι μου είναι τα τσιγάρα κάθε που αποφασίζουμε να το κόψουμε και τα παγωτά κάθε που λέμε πως αρχίζουμε δίαιτα. Οι φίλοι μου είναι τάπερ με μαγειρευτά φαγητά που ανταλλάσσουμε όπως οι άλλοι sms. Οι φίλοι μου είναι εκεί ακόμη κι αν απουσιάζουν.   

Οι φίλοι μου είναι πολεμιστές που σπάνε τα κοντέρ. Πατάνε τα 100 όπως οι άλλοι τα σταφύλια και συνεχίζουν. Πατάνε τους έρωτες και την πατάνε απ' αυτούς· δεν ντρέπονται να εξευτελιστούν για μια αγάπη· αντίθετα, αυτό τους κάνει πιο γενναίους να μπορούν να ξανασηκώνονται κι αμείλικτοι να ξαναπέφτουν σε μια νέα. Ξέρουν να επιβιώνουν κάτω από τα αισθήματα, κάτω από τις ατυχίες, κάτω από το νερό.   

Είναι αμφίβια εξωγήινα όντα με γερό ανοσοποιητικό. Μηχανές ζωής κι ελπίδας κόντρα σε μια κοινωνία- εξολοθρευτή. Σπάνια απαντούν στις προκλήσεις. Προτιμούν να εργάζονται, αγαπούν τη μοναχικότητα και διαθέτουν καρτερία. Οι φίλοι μου είναι τα 1.000 δικά μου πρόσωπα, όπως κι εγώ τα δικά τους άλλα 1.000.   

Γι' αυτό είμαστε συνωμοτικοί κι απρόβλεπτοι. Δεν σταματάνε να με εκπλήσσουν, δεν σταματώ να τους θαυμάζω. Αυτά όμως σπάνια τα λέμε. Είμαστε αρκούντως επηρμένοι για να ασχολούμαστε με ομολογίες. Αυτά τα κάνουμε στις σπάνιες φορές που κάποιος από μας λυγίζει. Εκείνα τα δευτερόλεπτα, ξέρεις, που ο φίλος σε γιατρεύει και μόνο που είναι εκεί. Γι' αυτό οι φίλοι μου είναι μοναδικά συλλεκτικά κομμάτια.   

Κι αυτό, για όσους ξέρουν, είναι τεράστια περιουσία. Ανεκτίμητη. Με τέτοιους φίλους η κρίση δεν σ' αγγίζει· αντίθετα σε χαλυβδώνει. Με τέτοιους φίλους δεν έχεις ανάγκη να πας διακοπές για να ξεκουραστείς, παραμένεις πάντα ετοιμοπόλεμος για το φθινόπωρο που καταφτάνει.   

Αυτο το φθινόπωρο που κι τελευταίες μάσκες θα πέσουν στην αγορά και θα φανούν ποιοι ειναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί.

[Σημείωση του Εντευκτηρίου: ο Τ.Φ. είναι υπεύθυνος του Seven Film Gallery, Αλεξάνδρου Σβώλου και Φιλικής Εταιρείας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: