πηγή: http://www.ethnos.gr
«ΚΕΡΑΥΝΟΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο αναφέρεται στην διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, επικρίνοντάς την αφενός για την παραδοχή της ότι έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και για τη δήλωσή της ότι η χώρα έχει πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά το 1943.
«Την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε κάποια σχόλια σε συνέντευξή της για το αυστραλιανό ABC, παραδέχθηκε ότι η τρόικα -ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ- έκανε λάθη στους υπολογισμούς της για την Ελλάδα και αυτό οδήγησε σε λάθος οικονομικές λύσεις για την ελληνική κρίση. Ισχυρίστηκε, ωστόσο, πως έπρεπε να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ένα επαρκές δίκτυ ασφαλείας ώστε οι άνθρωποι που εκτίθενται περισσότερο να μην υποφέρουν τόσο πολύ», αναφέρει ο αρθρογράφος.
«Δεν ξέρω τι βλέπει η Λαγκάρντ όταν έρχεται στην Ελλάδα. 'Ίσως είναι μία διαφορετική χώρα από αυτή που βλέπω εγώ όταν επιστρέφω. Εκτός αυτού, για κάποιον που παίρνει αφορολόγητο μισθό 500.000 δολάρια, που χωρίς αμφιβολία πετά στην πρώτη θέση και μετακινείται με λιμουζίνα από πεντάστερα ξενοδοχεία σε καθαρά και μαρμάρινα κτίρια συσκέψεων, είναι εύκολο να χάσει την πραγματικότητα», συνεχίζει.
«Ή ίσως υπάρχει μία άλλη πραγματικότητα της πρώτης θέσης, μία πεντάστερη εκδοχή των γεγονότων. Ως επισκέπτρια είναι απίθανο να βλέπει ηλικιωμένες γυναίκες με μαύρα ρούχα και μαντίλια, μοιάζοντας σαν χορός αρχαίας τραγωδίας, οι οποίες μόλις κλείνουν τα σούπερ μάρκετ ψάχνουν τους σκουπιδοτενεκέδες τους. Ή τους χιλιάδες που στέκονται κάθε μέρα στις ουρές για λίγη υγειονομική φροντίδα από τους Γιατρούς του Κόσμου, ή τους εξαρτημένους να κάνουν χρήση στη μέση του δρόμου, ή οικογένειες να πεθαίνουν στα διαμερίσματά τους γιατί καίνε σκουπίδια σε μαγκάλια για να ζεσταθούν, εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσεις», συμπληρώνει ο συντάκτης.
«Την Παρασκευή το ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε μία έκθεση, η οποία λέει μία λίγο διαφορετική ιστορία από αυτή της επικεφαλής του ΔΝΤ. Παρουσιάζει τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας στην υγεία του έθνους. Εξηγεί πώς η δραστική μείωση των ιατρικών και κοινωνικών δαπανών σε συνδυασμό με την πίεση για υψηλότερη φορολογία, την ανεργία και μία οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 20% και πλέον τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει έναν κλοιό που σφίγγει εκατομμύρια ανθρώπους», τονίζει.
«Η κρίση έχει ως αποτέλεσμα 800.000 άνθρωποι να μην έχουν υγειονομική κάλυψη, να υπάρχει αύξηση του HIV, των αυτοκτονιών, της παιδικής θνησιμότητας, να αυξάνονται οι θάνατοι από την ασιτία και την κακή διατροφή» προσθέτει ο αρθρογράφος .
Σε άλλο σημείο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «υπάρχει μία αίσθση άρνησης την οποία η Λαγκάρντ εκθέτει όταν επαινεί τη χώρα για το πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, ένα τεράστιο ποσό για μία τόσο μικρή οικονομία».
«Η άρνηση αυτή συνοδεύεται από μία μνημειώδη αναισθησία: η έλλειψη κατανόησης της ελληνικής ψυχής, του λαού και της ιστορίας της. Πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς τη φράση της Λαγκάρντ που λέει ότι "μπορούμε να πανηγυρίσουμε τώρα το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που έχει να συμβεί από το 1943», επισημαίνει, τονίζοντας στη συνέχεια ότι το 1943 η Ελλάδα βρισκόταν στο μέσον της τετραετούς κατοχής από τη ναζιστική Γερμανία, μία περίοδο κατά την οποία η χώρα θρήνησε σχεδόν το 10% του πληθυσμού της, τα θύματα της βίας, των εκτελέσεων, των ασθενειών και της πείνας.
Και καταλήγει: «Είναι αυτά τα σχόλια αποτέλεσμα μίας τεράστιας απερισκεψίας ή κρύβουν ένα βαθύτερο και πιο άσχημο μήνυμα, ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα υπό ξένο ζυγό; Παίζουν τραγικά το παιχνίδι φασιστικών οργανώσεων, όπως η Χρυσή Αυγή, που το κεντρικό τους μήνυμα είναι ότι ο ελληνισμός που υποφέρει βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή και η βασική τους δέσμευση να ξεφορτωθούν την ξένη παρέμβαση. Κάθε φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ αποφασίσει να μιλήσει για την Ελλάδα, αυτοί θα πρέπει να πανηγυρίζουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου