25.4.13

Το Εντευκτήριο Νο 99 στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία


Τχ. 99, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2012, 176 σε., τιμή 10,00 ευρώ

Ελληνική και ξένη ποίηση και πεζογραφία, δοκίμια, άρθρα, κριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων, φωτογραφικό ένθετο


Ποίηση Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Κουρτ Τουχόλσκι και τριών Τουρκοκύπριων, πεζά των Διαμαντή Αξιώτη, Ηλία Κουτσούκου, Σπύρου Λαζαρίδη, Φραντς Κάφκα, Ίνγκο Σούλτσε, συγκριτική ανάγνωση ποιημάτων του Καβάφη και του Σεφέρη από τον Δ. Ν. Μαρωνίτη, δοκίμιο του Διονύση Καψάλη για τον Μόραλη-εικονογράφο βιβλίων, άρθρα του Νάσου Βαγενά για τον Βασίλη Βασιλικό και του Χρήστου Τσιάμη για τους «αταίριαστους του Μανχάτταν» ποιητές Νίκο Σπάνια και Νίκολας Κάλας, συνέντευξη του Κάρλος Φουέντες και άλλη εκλεκτή ύλη.

ΠΟΙΗΣΗ-ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ   Το τεύχος “ανοίγει” με πέντε νέα ποιήματα του πιο σημαντικού σήμερα Κύπριου ποιητή, Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Δημοσιεύονται ακόμη ποιήματα των Βασίλη Δημητράκου, Βαγγέλη Τασιόπουλου, Ηλία Κεφάλα, Ζαφείρη Νικήτα και Στάθη Κουτσούνη· επίσης, επίκαιρα, σατιρικά ποιήματα του Κουρτ Τουχόλσκι για τη Γερμανία της Βαϊμάρης (μετάφραση: Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου), του Βόλφγκανγκ Χίλμπιγκ (μετ.: Γιώργος Καρτάκης), του Μάικλ Μαρτς (μετ.: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ) και τριών Τουρκοκύπριων σύγχρονων ποιητών (μετ.: Λευτέρης Παπαλεοντίου).



Στο ίδιο τεύχος, πεζά των Διαμαντή Αξιώτη, Ηλία Κουτσούκου, Σπύρου Λαζαρίδη, και των Λόρι Μουρ (μετ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου), Φραντς Κάφκα (μετ.: Ειρήνη Δαδιώτου), Ίνγκο Σούλτσε (μετ.: Μαριαλένα Κρέμερ),  Φερνάντο Ιγουασάκι (μετ.: Θανάσης Ράπτης), καθώς και μια “χαμένη” συνέντευξη του Κάρλος Φουέντες στη Λίλι Κάνσο.

Ακόμη, συγκριτική ανάγνωση από τον Δ. Ν. Μαρωνίτη ενός ποιήματος του Καβάφη («Ναυμαχία») και ενός του Σεφέρη («Σαλαμίνα της Κύπρος»), άρθρα του Διονύση Καψάλη για τον εικονογράφο (κυρίως της ποίησης) Γιάννη Μόραλη, του Νάσου Βαγενά για την πεζογραφία του Βασίλη Βασιλικού, του Χρήστου Τσιάμη για τους «αταίριαστους του Μανχάτταν» ποιητές Νίκο Σπάνια και Νίκολας Κάλας, καθώς και της Μυρτώς Ρήγου για τη «μνημονιακή Αθήνα».


Αριστερά ο Νίκος Σπάνιας, δεξιά ο Νίκολας Κάλας


ΚΡΙΤΙΚΗ – ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  Τέλος, κριτική θεάτρου της Ζωής Βερβεροπούλου, πληθωρική ενότητα με βιβλιοκρισίες (τις υπογράφουν οι: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Μαρία Στασινοπούλου, Λίνα Πανταλέων, Δημήτρης Κόκορης, Βάνα Χαραλαμπίδου, Θανάσης Ντόκος, Γιώργος Λιόλιος, Βασίλης Αμανατίδης, για βιβλία των Πέτρου Μάρκαρη, Μισέλ Φάις, Θεόδωρου Γρηγοριάδη, Σωτήρη Δημητρίου, Ζήση Σαρίκα, Φίλιπ Μάνσελ, Μανόλη Πρατικάκη, Γ. Μοσχόπουλου, Γιάννη Στίγκα, Αργύρη Χιόνη, Δημήτρη Δημητριάδη, και ο Γιώργος Κορδομενίδης στη στήλη «Βιβλία στο κομοδίνο»), το «Απουσιολόγιο» (όπου η Βενετία Αποστολίδου, η Ελένη Χοντολίδου και η Βικτωρία Καπλάνη γράφουν για την πρόσφατα και πρόωρα χαμένη Μπίλη Βέμη), ειδικό τετράχρωμο ένθετο 16 σελίδων με φωτογραφίες του Πάνου Πατίλη, σχέδια του Γιώργου Ρόρρη.


Έργο του Γιώργου Ρόρρη από την εικονογράφηση του τεύχους


Φωτογραφίες του Πάνου Πατίλη από την Camera Obscura του τεύχους






Δεν υπάρχουν σχόλια: