10.4.13

ΙΣΤΟΡΙΑ: Σελίδες για έναν κοντινό τόπο

του Κώστα Μαρίνου

πηγή: www.makthes.gr (εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)


Τον έχουν διασχίσει πολλοί με το τρένο ή το αυτοκίνητο, άλλοι έχουν θαυμάσει από τη Βέροια να απλώνεται μπροστά τους ο κάμπος της, το Ρουμλούκι, όπως ονομαζόταν. Αυτόν το γνωστό αλλά άγνωστο, όπως αποδεικνύεται, τόπο μελετά επί χρόνια ο Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος, παράλληλα με τη δικηγορία, τη «μάχιμη δικηγορία» όπως τονίζει, που ασκεί ως επάγγελμα.

Με το τελευταίο βιβλίο του «Το Ρουμλούκι [Καμπανία] κατά την πρώιμη και μέση οθωμανοκρατία [14ος αιώνας-1830]» ο Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος συμπληρώνει την περιδιάβασή του στην ιστορία του τόπου του.
«Είναι ένας προσωπικός στόχος, ένα προσωπικό τάμα, να γράψω αυτή την ιστορία» λέει ο γεννημένος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας Γιάννης Μοσχόπουλος. Ένα τάμα που προσπάθησε από παλιά να εκπληρώσει. Άκουσε τις αφηγήσεις παλαιοτέρων και τις συγκέντρωσε σε δύο τομίδια μετά τη δημοσίευσή τους σε τοπικές εφημερίδες. Αναζήτησε στοιχεία σε αρχεία και μελέτες άλλων ιστορικών, και σε προηγούμενα βιβλία του αναφέρθηκε στους αρχαίους χρόνους και τη ρωμαιοκρατία στο Ρουμλούκι, και στο Ρουμλούκι ή Καμπανία στα βυζαντινά χρόνια.
«Καμπανία είναι η λατινική επωνυμία της περιοχής. Δηλαδή πεδιάδα. Παλαιότερα λεγόταν Ημαθία, επειδή ήταν αμμουδερή πεδιάδα, που έγινε εύφορη από τις προσχώσεις των ποταμών που τη διασχίζουν. Έγινε καλός τόπος βοσκής και την ονόμασαν ‘Βοττιαία’. Η Καμπανία διατηρήθηκε ως ονομασία και στα βυζαντινά χρόνια ως εκκλησιαστική επαρχία της επισκοπής Καμπανίας ή Καστρίου, που είχε έδρα τη Χαλάστρα και εγώ μελετώ όλη την πεδιάδα έξω από τα τείχη της Βέροιας ώς τον Αξιό ποταμό».

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΟΙΚΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
Μια περιοχή, η οποία στη γοητευτική αφήγηση του Γιάννη Μοσχόπουλου αποδεικνύεται εξαιρετικά οικεία. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο συγγραφέας του τόμου, που κυκλοφορεί εξαιρετικά φροντισμένος από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου «η Θεσσαλονίκη δεν ήταν μονάχα εντός των τειχών. Κάτοικοί της είχαν κτήματα στο Ρουμλούκι ή και ολόκληρα χωριά, όπως η οικογένεια Καβάσιλα. Υπάρχουν επίσης και πολλοί ναοί στα χωριά αφιερωμένοι στον Άγιο Δημήτριο, αφού οι άρχοντες της εποχής επένδυαν τα χρήματά τους σε γη και έκτιζαν εκεί και τους ναούς».
Στο νέο βιβλίο του Γιάννη Μοσχόπουλου, πέρα από τα ιστορικά στοιχεία, υπάρχουν αναφορές στη λαογραφία, την κοινοτική οργάνωση, την αγροτική ζωή. Αλλά και στην οικονομία της περιοχής, η οποία βελτιώθηκε από την παρουσία των εβραίων στη Θεσσαλονίκη.
«Κατασκεύαζαν το αμπάς, ένα αδιάβροχο ύφασμα, στα εργαστήριά τους, με πρώτη ύλη που έπαιρναν από τους εδώ κτηνοτρόφους. Με αυτό το ύφασμα, που το χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις της εποχής για να ντύνουν τα πληρώματα των πλοίων που διέσχιζαν τον Ατλαντικό, πλήρωναν οι εβραίοι και τους φόρους τους στους Οθωμανούς».
Στο βιβλίο παρατίθεται, πέρα από τη βιβλιογραφία, ένα γλωσσάριο εξαιρετικά χρήσιμο για τους μελετητές.
Για το βιβλίο του Γιάννη Δ. Μοσχόπουλου «Το Ρουμλούκι [Καμπανία] κατά την πρώιμη και μέση οθωμανοκρατία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου, θα μιλήσουν εκτενέστερα την Παρασκευή στην παρουσίασή του, πέραν του συγγραφέα, ο Γιώργος Κορδομενίδης, διευθυντής των Εκδόσεων Εντευκτηρίου, ο δημοσιογράφος-λαογράφος Γιώργης Μελίκης και ο Φωκίων Κοτζαγεώργης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ.
Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 12 Απριλίου και θα αρχίσει στις 7.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: