16.4.13

Συναντήσεις με λογοτέχνες

πηγή: www.makthes.gr

Άρχισε πέρυσι, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και έτσι μπήκαν οι βάσεις του νέου θεσμού, που ονομάζεται «Λογοτεχνική σκηνή».


Ήταν μία καλή πρωτοβουλία του δήμου Καλαμαριάς να εντάξει στις εκδηλώσεις του «Παρά θίν’ αλός» μαζί με τα εικαστικά και τη μουσική και τη λογοτεχνία. Ήταν καλή και η απόφαση να καλέσει τον Γιώργο Κορδομενίδη, για να αναλάβει το βαρύ φορτίο της διοργάνωσης. Ανταποκρίθηκε στην ευθύνη που ανέλαβε και φέτος έχοντας και την εμπειρία της πρώτης φοράς συνεχίζει. Πρώτον, ορίστηκαν οι ημερομηνίες για την επόμενη «Λογοτεχνική σκηνή», που θα είναι το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου. Δεύτερον, η «Σκηνή» απέκτησε το δικό της λογότυπο, που προσδιορίζει το χαρακτήρα της και είναι προσφορά του ντιζάινερ Δημήτρη Κολιαδήμα. Υπάρχει και τρίτο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η 
«Λογοτεχνική σκηνή» απέκτησε και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ώστε να γίνει ευρύτερα                   αντιληπτή η σημασία του θεσμού, που φέρνει κοντά τους λογοτέχνες με τους αναγνώστες του έργου τους.
Τρεις είναι οι πρώτες. Αρχίζουν αύριο με προσκεκλημένο τον Πρόδρομο Μάρκογλου να μιλά για τη ζωή του και να διαβάζει αποσπάσματα από ποιήματα και πεζά του.
 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στο θέατρο της οδού Χηλής και είναι σημαντική, αφού δίνει βήμα σε έναν άξιο λογοτέχνη, για τον οποίο, όπως αναφέρει με νόημα και το σημείωμα για τη ζωή και το έργο του, «η συνειδητή αποχή του Μάρκογλου από κάθε συναλλαγή στο χρηματιστήριο συγγραφικών αξιών τού κόστισε την ευρύτατη αναγνώριση του έργου του, όπως δικαιούται».
Γεννημένος στην Καβάλα το 1935, ο Πρόδρομος Μάρκογλου ζει στη Θεσσαλονίκη. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1962 με την ποιητική συλλογή «Έγκλειστοι». Πέρα από την ποίηση ασχολήθηκε με την πεζογραφία και το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.
Μετά την εκδήλωση για τον Πρόδρομο Μάρκογλου στις 8 Μαΐου και στον ίδιο χώρο η Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου θα διαβάσει ποιήματα και πεζά, ενώ κοντά της θα βρεθούν ως αναγνώστες αποσπασμάτων του έργου της και άλλες ποιήτριες και πεζογράφοι της Θεσσαλονίκης, ενώ ο Θανάσης Μαρκόπουλος θα κάνει μία αποτίμηση της προσφοράς της στη λογοτεχνία.
Στις 23 Μαΐου η βραδιά στο Θέατρο Χηλής είναι αφιερωμένη στο Thess Poetry Slam ?, έναν διαφορετικό διαγωνισμό ποίησης. Όσοι θα συμμετάσχουν πρέπει να απαγγείλουν από στήθους αδημοσίευτη δουλειά τους, «που την υποστηρίζουν αποκλειστικά και μόνο με τους στίχους, τη φωνή, την έκφραση, το σώμα τους», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές. Μία πενταμελής επιτροπή θα κρίνει κάθε ‘παράσταση’, που θα διαρκεί τρία λεπτά, και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ώς τις 15 Μαΐου στην ηλεκτρονική διεύθυνση thess.poetry.slam.2013@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: