8.9.12

Επερχόμενος φασισμός


του Παύλου Αθανασόπουλου

πηγή: http://www.metarithmisi.gr


«Θα μπούμε στο Ράιχσταντ για να εφοδιαστούμε από το οπλοστάσιο της Δημοκρατίας με τα όπλα της. Θα γίνουμε βουλευτές για να εξουδετερώσουμε το πνεύμα της Βαϊμάρης, χρησιμοποιώντας το ίδιο. Εάν η Δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια ώστε να μας δώσει το ελεύθερο και μάλιστα και βουλευτική αποζημίωση γι’ αυτά, είναι θέμα δικό της. Κάθε νομικό μέσο, μας είναι ευπρόσδεκτο για την ανατροπή των σημερινών καταστάσεων. Εάν πετύχουμε στις εκλογές να βάλουμε εξήντα έως εβδομήντα αγκιτάτορες του κόμματος στα διάφορα κοινοβούλια, μελλοντικά το ίδιο το κράτος θα εξοπλίσει και θα υποστηρίξει οικονομικά τον αγώνα μας. Και ο Μουσολίνι είχε μπει στο κοινοβούλιο. Κι όμως δεν άργησε να οργανώσει την πορεία προς την Ρώμη. Ερχόμαστε ως εχθροί. Όπως ο λύκος που πέφτει σε κοπάδι προβάτων, έτσι ερχόμαστε.»

Γιόζεφ Γκέμπελς, 30 Απριλίου 1928.


Ο κίνδυνος του φασισμού δεν είναι πια στην σφαίρα των υποθέσεων κάποιων τερατολόγων. Είναι πράγματι προ των πυλών. Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει τη Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα, με 10,5%. Άλλες, μετριοπαθέστερες, της δίνουν 8,5 με 9%. Πάντως το σίγουρο είναι ότι ενώ όλα τα κόμματα εμφανίζουν πτώση, μόνο η Χρυσή Αυγή ανεβάζει τα ποσοστά της με αλματώδη τρόπο.

Ο κίνδυνος για τη Δημοκρατία είναι άμεσος. Το παραπάνω κείμενο του Γκέμπελς δείχνει ανάγλυφα πως οι ναζιστές χρησιμοποιούν τους θεσμούς της Δημοκρατίας για την κατάλυσή της. Εξ άλλου, τα ίδια πάνω – κάτω είπε και ο Μιχαλολιάκος στη ναζιστικής αισθητικής φιέστα των Θερμοπυλών. Εάν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία, είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε κατάλυση της Δημοκρατίας ή εμφύλια σύρραξη. Η Χρυσή Αυγή είναι αστερισμός παντός είδους ένοπλων συμμοριών. Τι μπορεί να γίνει;

Περιληπτικά κάποιες σκέψεις:

1)    Να γίνει με κάθε τρόπο εμφανής στους ευρωπαίους εταίρους μας ο άμεσος κίνδυνος. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι αν ριζώσει ο ιός του ναζισμού σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εύκολα εξαπλώνεται σε όλη την ήπειρο. Πρέπει να δώσει στην Ελλάδα την αναγκαία ανάσα, την πολυπόθητη επιμήκυνση, ώστε εφαρμόζοντας με κάποια άνεση τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να βγει από το τούνελ της κρίσης.

2)    Η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει πάση θυσία στο έργο της. Πρέπει  να εντάξει το πακέτο των 11,5 δις σε ένα συνολικότερο σχέδιο που θα δείχνει τα επόμενα βήματα, θα δίνει προοπτική στη χώρα και ελπίδα στο λαό. Πρέπει να προχωρήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ειλικρινής συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων, χωρίς ηγεμονισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

3)    ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, μεταρρυθμιστικές κινήσεις, πρέπει άμεσα να πάρουν πρωτοβουλίες διαλόγου και σύγκλισης, με στόχο ένα σύγχρονο συνεκτικό, δημοκρατικό και κοινωνικό όραμα. Πρέπει να δοθεί μια προοπτική μέλλοντος στην κοινωνία, για να μην πέφτει στις παγίδες του φασισμού.

4)    Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι η ανεύθυνη ξεθεμελιωτική και δημαγωγική αντιπολίτευση, πλέον βοηθάει μόνο τις φασιστικές δυνάμεις.
Ότι η ανομία, η ανυπακοή και η περιφρόνηση των θεσμών, είναι εκτροφεία ναζισμού. Αν δεν το καταλάβουν, κακό του κεφαλιού τους. Θα βρεθούμε όλοι μαζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

5)    Πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων, αλλά με ριζικό και αποφασιστικό τρόπο, το μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι ο μεγαλύτερος στρατολόγος της Χρυσής Αυγής.

6)    Πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε όλες τις παράνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής. Όλο το νομικό οπλοστάσιο πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα κατά των καθημερινών παρανομιών και εγκλημάτων που διαπράττονται από αυτό το χώρο. Οι ένοπλες συμμορίες πρέπει να συντριβούν.

7)    Πρέπει να γίνει έλεγχος και να παρθούν μέτρα για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να δείξει εξαιρετική αυστηρότητα σε τέτοια θέματα.

8)    Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ανοίξουν οξύ ιδεολογικό μέτωπο κατά του ναζισμού. Εκπαίδευση, Μ.Μ.Ε., όλοι οι θεσμοί που επηρεάζουν τη νέα γενιά, πρέπει να δείξουν τι είναι ναζισμός πραγματικά, να μιλήσουν και να ξαναμιλήσουν για τα εκατομμύρια νεκρούς του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για τα  ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα κρεματόρια, το σημείο μηδέν της απανθρωποποίησης. Ας διδάξουμε τα παιδιά ιστορία. Η παιδεία είναι το μόνο αντίδοτο στο ναζισμό και σε κάθε ολοκληρωτισμό. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Ώρες για πανδημοκρατικό συναγερμό!

Υ.Γ. Εκλογικές επιδόσεις Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας:

20-5-1928          2,6%
14-9-1930          18,3%
31-7-1932          37,3%
6-11-1932          33,1%
5-3-1933            43,9%

Μετά δεν ξανάγιναν εκλογές.

Ακολούθησε απαγόρευση των άλλων κομμάτων, αναστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης, κάψιμο των βιβλίων, ολοκαυτώματα εβραίων, πολιτικών αντιπάλων, ομοφυλόφιλων, αναπήρων και τσιγγάνων, στρατόπεδα συγκέντρωσης, κρεματόρια, παγκόσμιος πόλεμος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

όλοι μαζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Δε νομίζω. Ένα σοβαρό τμήμα αυτών που χτυπούν την καμπάνα θα συμμετέχουν στην ορχήστρα εγχόρδων του επερχόμενου καθεστώτος, λέει η ιστορική εμπειρία, στην οποία δείχνει ο συγγραφέας τόση εμπιστοσύνη.