19.9.12

Kική Δημουλά: Λίγοι επιστρέφουν από το... σύμπαν της ποίησης

του Πέτρου Τσώνη

πηγή: www.ethnos.gr


Ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης στη Μεσσήνη και τόνισε: «Ποίηση σημαίνει να εκτοξευτείς στο Διάστημα χωρίς διαστημόπλοιο»

Το χρυσό κλειδί της πόλης αλλά και έναν πίνακα του Μεσσήνιου ζωγράφου και χαράκτη, Τάκη Κατσουλίδη δώρισε ο δήμαρχος Μεσσήνης στην Κική Δημουλά

Το χρυσό κλειδί της πόλης αλλά και έναν πίνακα του Μεσσήνιου ζωγράφου και χαράκτη, Τάκη Κατσουλίδη δώρισε ο δήμαρχος Μεσσήνης στην Κική Δημουλά


«Ποίηση σημαίνει να εκτοξευτείς στο Διάστημα χωρίς διαστημόπλοιο. Λίγοι επιστρέφουν. Αλλά αξίζει τον κόπο, και η επιστροφή και η απώλεια». Με αυτήν τη φράση η ποιήτρια Κική Δημουλά ολοκλήρωσε την ευχαριστήριο ομιλία της, σε εκδήλωση τιμής που οργάνωσε ο Δήμος Μεσσήνης, τόπο καταγωγής της μητέρας της. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Κική Δημουλά ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης και της αποδόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης.
Η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, λόγω βροχής, έγινε στο αίθριο του δημαρχείου. Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην απλότητα και την προσήνεια της ποιήτριας, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη ζωηράδα, το χιούμορ αλλά και τον απλό και λιτό λόγο της. Για την οικογένεια της μητέρας της Κικής Δημουλά μίλησε ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν ο ακαδημαϊκός Απόστολος Γεωργιάδης και ο Σουηδός μεταφραστής των ποιημάτων της Ινγκμαρ Ρεντίν.
Εκτός από το χρυσό κλειδί της πόλης ο δήμαρχος δώρισε στην Κική Δημουλά πίνακα του Μεσσήνιου ζωγράφου και χαρακτή Τάκη Κατσουλίδη με θέμα τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Μεσσήνης.

Σχέση εξ αίματος
Με ποιητικό λόγο απάντησε και ευχαρίστησε η Κική Δημουλά τον δήμο και τους παρισταμένους. «Πολύτιμο αυτό το κλειδί καθώς επικυρώνει ότι η σχέση μου με τη Μεσσήνη είναι σχέση εξ αίματος συμβατού με το αίμα της μάνας μου, που γεννήθηκε εδώ, αλλά και του πατέρα μου, γεννημένου εδώ πολύ κοντά. Συγκοινωνούντα είναι άλλωστε και τα χώματα όλα, όλα μακριά μας και ξένα, αλλά όλα κάποια στιγμή, πολύ κοντινά, δικά μας, και πολύ δικοί τους όλοι εμείς».
Συγκινητικά ήταν τα λόγια της ευχαριστώντας τους παρισταμένους και τους πνευματικούς ανθρώπους.
«Σε όλους οφείλω πολλά. Ομως είναι αδύνατον να εξοφλήσω αυτό το χρέος, διαμιάς. Κατ' ανάγκην με δόσεις θα σας καταβάλω την αγάπη μου. Γιατί όπως ξέρετε, χαμηλόμισθη είναι η ύπαρξη μου, και όμως, ανελέητα εξακολουθεί να φορολογεί ο χρόνος. Μου μένει, τελικά, ένα μικροποσόν αβέβαιων ημερών, όλο κι όλο. Μ' αυτό έχω να συντηρώ, όχι μόνο όσα αγαπώ, όσα θυμάμαι και όσα φοβάμαι, αλλά και την πολυδάπανη Ελπίδα».
Οσον αφορά το τι είναι ποίηση, η Κική Δημουλά ανέφερε τι δεν είναι ποίηση. «Ποίηση, λοιπόν, δεν είναι μόνο αίσθημα, δεν είναι μόνο συγκίνηση, δεν είναι μόνο σκέψεις και επιθυμίες, έρωτας και θρήνος. Είναι όλα αυτά, αλλά όχι με ξέσκεπο το πρόσωπό τους. Πρέπει να είναι όλα καλυμμένα, με κείνη την ανεμόσκονη που απομακρύνει την ορατότητα. Θέλω να πω ότι η ποίηση δεν είναι μια φωτογενής φωτογραφία της πραγματικότητας, αλλά ένα θολό σκίτσο της, τόσο που να μην ξέρεις αν είναι σύννεφο ή γκρεμισμένος ήλιος, η μια πόρτα αφημένη, διάπλατη, να μπαινοβγαίνει το κενό».
Η εκδήλωση έκλεισε με απόδοση μελοποιημένων ποιημάτων της Κικής Δημουλά από τον Νίκο Ξανθούλη, με τον Διονύση Μαλούχο στο πιάνο και την υψίφωνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, αλλά και υπέροχες απαγγελίες από την ποιήτρια. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: