12.9.12

Θεσσαλονίκη: Μία γιορτή για τους συγγραφείς

Του Κώστα Μαρίνου

πηγή: http://www.makthes.gr



Η πλατεία Αγίας Σοφίας στα χρόνια του μεσοπολέμου


Ο χαρακτηρισμός «Γιορτή των συγγραφέων» ανήκει στον Γιώργο Κορδομενίδη, ο οποίος κλήθηκε από το δήμο Καλαμαριάς να διοργανώσει στo πλαίσιo των ετήσιων εκδηλώσεων «Παρά θίν’ αλός» ένα συνέδριο για την εξέλιξη της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης από το 1912 ώς το 2012. Δεν αρνήθηκε την πρόταση, αλλά αντιπρότεινε μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Αντί μιας αυστηρά φιλολογικής προσέγγισης να εξεταστεί η εξέλιξη της λογοτεχνικής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη και της
επίδρασής της στο σώμα της νεοελληνικής λογοτεχνίας μέσα από τις αναφορές όχι στους συγγραφείς αλλά στο έργο τους. «Στις αιχμές της λογοτεχνίας που είναι τα βιβλία. Δηλαδή ποια σημαντικά βιβλία βγαίνουν στη δεκαετία του '60 ή στη δεκαετία του '70; Οι εισηγητές δεν πρόκειται να κάνουν εισηγήσεις για συγγραφείς αλλά για τα βιβλία τους. Έτσι μπορεί να αναφερθεί το όνομα ενός συγγραφέα από δύο-τρεις εισηγητές και ο καθένας τους να εκτιμά διαφορετικά τα έργα ενός συγγραφέα», λέει ο εκδότης του περιοδικού «Εντευκτήριο» Γιώργος Κορδομενίδης.

Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, πρώτη βραδιά του λογοτεχνικού φεστιβάλ του «Παρά θίν’ αλός», το οποίο θα φιλοξενηθεί στο δημοτικό θέατρο Μελίνα Μερκούρη με ώρα έναρξης 7.30 μ.μ., εισηγητές θα είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο Αλέξης Ζήρας. Ο πρώτος θα μιλήσει για την περίοδο 1912-1932 και ο δεύτερος για την περίοδο 1933-1945.
Την επομένη εισηγητές θα είναι ο Δημήτρης Κόκορης, που θα μιλήσει για την περίοδο 1946-1955, και η Βενετία Αποστολίδου, η οποία θα αναφερθεί στην περίοδο 1956-1970. Τέλος την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου ο Θανάσης Μαρκόπουλος θα μιλήσει για τη δεκαετία 1971-1980 και ο Βασίλης Χατζηβασιλείου για την περίοδο που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ
Ο Γιώργος Κορδομενίδης, θέλοντας να τιμήσει τους συγγραφείς και με άλλον τρόπο, δίνει την ευκαιρία σε όσους παρακολουθήσουν μία ή και τις τρεις βραδιές της λογοτεχνικής εκδήλωσης να τους γνωρίσουν καλύτερα. Έτσι μεταξύ των εισηγήσεων, που θα έχουν διάρκεια περίπου 20 λεπτά, θα γίνουν προβολές βίντεο, στα οποία ποιητές και πεζογράφοι που έφυγαν από τη ζωή μιλούν για το έργο τους και διαβάζουν αποσπάσματά του. Σε αυτά τα βίντεο εμφανίζονται πρόσωπα όπως ο Στέλιος Ξεφλούδας και ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Πεντζίκης, η Καρέλλη και ο Βαφόπουλος, ο Ιωάννου, ο Ανέστης Ευαγγέλου και ο Τάσος Χατζητάτσης.
Όμως υπάρχουν και αυτοί που δουλεύουν, δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη τώρα. Πολλοί, περίπου 30, θα ανέβουν στη σκηνή του θεάτρου, για να διαβάσουν αποσπάσματα από το ποιητικό ή πεζογραφικό έργο τους.
«Βασικό κριτήριο ήταν να αντιπροσωπεύονται όλες οι γενιές και κατά το δυνατόν όλες οι αισθητικές τάσεις. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να έχουμε το σύνολο των ανθρώπων που γράφουν και δημοσιεύουν στη Θεσσαλονίκη, διότι η κάθε βραδιά, που ήδη θα διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες, θα αποκτούσε διάρκεια ασυνήθιστη για την ελληνική πραγματικότητα», λέει ο Γιώργος Κορδομενίδης και προσθέτει: «Είναι φυσικό αυτοί που δεν επελέγησαν να αισθάνονται δυσαρεστημένοι. Πολλοί από αυτούς είναι φίλοι, πολλοί είναι πρόσωπα δραστήρια. Οι ενοχές μου μειώθηκαν, επειδή κατάλαβα πως το ‘Παρά θίν’ αλός’ ενδιαφέρεται να διατηρήσει τη λογοτεχνική ενότητα και έτσι, εφόσον δεν έχουν αντίρρηση, μπορούν να εμφανιστούν στις επόμενες διοργανώσεις. Αυτό το φεστιβάλ, είτε με εμπιστευτούν είτε όχι, έχει λόγο ύπαρξης και μπορεί από τα επόμενα χρόνια να γίνει πιο ελκυστικό με τη συμμετοχή συγγραφέων και από άλλες πόλεις ή και από άλλες χώρες».

ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Γιώργος Κορδομενίδης είχε παρακολουθήσει ένα φεστιβάλ ποίησης στη Στοκχόλμη. Τον είχε εντυπωσιάσει όχι μόνο ο μεγάλος αριθμός όσων το παρακολουθούσαν αλλά και η μείξη των τεχνών, αφού πέρα από τις αναγνώσεις υπήρχε επί σκηνής ένα μουσικό σύνολο, ενώ σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς γίνονταν και προβολές εικαστικών βίντεο, διάφορα χάπενιγκ κ.λπ. Εκείνο το πρότυπο ακολουθεί και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει στο Εντευκτήριο. Έτσι και στη λογοτεχνική σκηνή του «Παρά θίν’ αλός» θα υπάρχει η μουσική. Την ανέλαβε ο Αντώνης Σουσάμογλου και μεταξύ των εισηγήσεων και των αναγνώσεων τα σύνολα Idee Fixe, Transcription Ensemble και το κουαρτέτο εγχόρδων x-pause θα ερμηνεύουν συνθέσεις κυρίως θεσσαλονικιών συνθετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: