12.9.12

Το μίσος

του Γιώργου Τούλα

πηγή: http://www.parallaximag.gr




Πριν τέσσερα χρόνια μου πρότειναν να γράψω ένα παραμύθι, με ελεύθερο θέμα. Με απασχολούσαν πολύ τότε κάποιες διηγήσεις των παιδιών μου και παιδιών φίλων για τσαμπουκάδες που γινόταν σε σχολεία απέναντι σε μεταναστόπουλα. Ήταν στην αρχή το πράμα  ακόμα και με είχε τρομάξει.

Κάθισα λοιπόν και έγραψα την ιστορία του Ελία, ενός παιδιού που ήρθε από την Αλβανία και αντιμετώπισε προβλήματα αποδοχής στην ελληνική επαρχία. (Ο Τσουρεκης που τον έλεγαν Ελία, εκδόσεις Επόμενος Σταθμός).

Για την παρουσίαση του βιβλίου δουλέψαμε πολύ τότε μαζί με τη Σοφία Σούπαρη, την εκδότρια μου και μια ομάδα παιδιών από τα προγράμματα της ΑΡΣΙΣ. Παιδιά Ρομά από την Αλβανία, πολλά από τα οποία μόλις μάθαιναν ελληνικά. Ήταν μια εμπειρία συγκλονιστική να δουλεύεις μαζί τους. Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού που έγινε η παρουσίαση τα παιδιά έλαμπαν από περηφάνια για αυτό που κατάφεραν μέσα σε δυο μήνες που δούλευαν το κείμενο και σύνεργαστηκαν άψογα και με τους Prefabricated Quartet.



Ακολούθησαν και άλλες παρουσιάσεις, δεξιά και αριστερά, ώσπου ήρθε η ώρα της έκθεσης του ΕΚΕΒΙ. Εκεί συνέβη ένα παρατράγουδο που το θυμήθηκα αυτές τις μέρες. Στη διάρκεια της παρουσίασης, σε μια αίθουσα με πολύ κόσμο εμφανίστηκε μια κυρία γύρω στα εξήντα, που καιροφυλακτούσε σε ένα γειτονικό σταντ, ενός εκδοτικού οίκου που πουλά εθνικοπατριωτικοθρησκευτικά βιβλία. Με διέκοψε και άρχισε να φωνάζει δυνατά πως πρέπει να ντρέπομαι για αυτό που έκανα, πως κάνω ήρωες τα παιδιά των αλλόθρησκων και θα τους βρω μπροστά μου. Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά, δεν αντέδρασε σχεδόν κάνεις, μερικοί μάλιστα το θεώρησαν και γραφικό τύπου "Ελένη Λουκά" και γέλασαν. Η μόνη που ύψωσε τη φωνή της ανάμεσα σε 200 ανθρώπους ήταν η Ιφιγένεια Ταξοπούλου, που ανέλαβε να βάλει την κυρία στη θέση της. Το περιστατικό έληξε μετά από λίγο και η κυρία για τις επόμενες μέρες που κυκλοφορούσα στην έκθεση με κοίταζε σαν εχθρό. Ποτέ άλλοτε δεν ένιωσα τόσο μίσος σε ένα βλέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: