23.1.13

Βαρύ πλήγμα στον πολιτισμό η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ


Η Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων
για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ

Η Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων θεωρεί ότι το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποτελεί άλλο ένα βαρύ πλήγμα στον πολιτισμό, μετά το λουκέτο στο Θεατρικό Μουσείο και την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού. Σε μια εποχή κρίσης, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη τον Πολιτισμό, πόσο μάλλον που ενώ κοστίζει τόσο λίγο αποδίδει τόσο πολύ.
Αν τυχόν ένας θεσμός έχει προβλήματα υγείας, δεν τον σκοτώνουμε, τον εξυγιαίνουμε. Αυτή η κυβέρνηση όμως τείνει να καταργήσει όλους τους θεσμούς που στήριζαν τον πολιτισμό. Ακόμη και το Υπουργείο Πολιτισμού έχασε την αυτονομία του κι έγινε παρακλάδι του ΥΠΑΙΘΠΑ.
Στους κόλπους της Ε.Μ.Κε.Θι. έχουμε συγκεντρωθεί όλοι σχεδόν οι καλλιτεχνικοί μη κερδοσκοπικοί θίασοι της χώρας, από τους πιο παλιούς ως τους πιο νέους. Συσπειρωθήκαμε ακριβώς για να αμυνθούμε απέναντι στη βαρβαρότητα των ημερών, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε το καλλιτεχνικό μας έργο και να αντισταθούμε σ’ αυτήν την πολιτική που εξοντώνει τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του.
Αισθανόμαστε οργή και θλίψη για την κατάργηση με συνοπτικές διαδικασίες του ΕΚΕΒΙ, όχι μόνον επειδή η συγγένειά μας με τον κόσμο του βιβλίου είναι πρώτου βαθμού, αλλά και ως πολίτες μιας χώρας που οι σύγχρονοι ποιητές της τής έχουν χαρίσει δύο Νομπέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: