10.1.13

Το δώρο της φωνής

[ανακοίνωση του Εντευκτηρίου: Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τη σημερινή Τιμητική στη Φλέρυ Νταντωνάκη στο Underground Εντευκτήριο (Δεσπεραί 9), η εκδήλωση θα επαναληφθεί και αύριο Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, πάλι στις 8 μ.μ.]





του Κώστα Μαρίνου

πηγή: www.makthes.gr



Με τον Μάνο Χατζιδάκι

Η φωνή της έβγαινε από την ψυχή της, φανερώνοντας μια ευαισθησία που είχε κατακτήσει με κόπο, αλλά και μια βαθιά γνώση της ζωής. Αυτόν τον εσωτερικό πλούτο πρέπει να είχε αναγνωρίσει ο Μάνος Χατζιδάκις και εμπιστεύτηκε στη Φλέρυ Νταντωνάκη την ερμηνεία τραγουδιών του από τον κύκλο «Μεγάλος Ερωτικός».

Ακούστηκε στη συνέχεια σε τραγούδια δικά του ή άλλων συνθετών, έκανε κάποιες σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις και μετά χάθηκε, αφήνοντας πίσω της ως δώρο για όλους τα αποτυπώματα στους δίσκους και μερικές σπαρακτικές εικόνες κινηματογραφικές.
Αυτό το πρόσωπο θα τιμήσει ο Γιώργος Κορδομενίδης, αφιερώνοντας στη Φλέρυ Νταντωνάκη την πρώτη, για φέτος, εκδήλωση στο «Underground Εντευκτήριο» την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου.
«Δεν την ήξερα ως άνθρωπο, αλλά η φωνή της ασκούσε πάνω μου μια μεγάλη γοητεία» λέει ο Γιώργος Κορδομενίδης, ο οποίος ετοιμάζεται να υποδεχθεί στο φιλόξενο υπόγειο της οδού Δεσπεραί τους φίλους που θα μοιραστούν μαζί με όσους κατέβουν τα σκαλιά του, εικόνες και αναμνήσεις και αισθήματα που ένιωθαν και νιώθουν για τη μεγάλη ερμηνεύτρια.
Μύθο αποτελούσε για τον Θωμά Κοροβίνη η Φλέρυ Νταντωνάκη. «Είχε κάτι ουράνιο η φωνή της, κάτι το εκστασιακό» λέει ο γνωστός λογοτέχνης και τραγουδοποιός, ο οποίος είχε μάλιστα γράψει και ένα τραγούδι γι’ αυτή, στο οποίο είχε δώσει το όνομά της. Ο Θωμάς Κοροβίνης μαζί με τον ποιητή Γιώργο Χρονά θα μιλήσουν για τη διαρκή παρουσία της Νταντωνάκη στη ζωή τους. Μαζί τους θα είναι και ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης, δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Φλέρυ - τρελή του φεγγαριού», το οποίο θα προβληθεί πριν από τις ομιλίες, ενώ η βραδιά θα κλείσει με τον Παντελή Θεοχαρίδη, ο οποίος θα θυμίσει τραγούδια που είχε ερμηνεύσει η Φλέρυ Νταντωνάκη.


Με τον Δημήτρη Ψαριανό στην ηχογράφηση του «Μεγάλου ερωτικού» 
του Μάνου Χατζιδάκι

Φιλόξενος ο χώρος του «Underground Εντευκτηρίου» της οδού Δεσπεραί 9, αλλά μια υποσημείωση στην πρόσκληση υπενθυμίζει σε όσους έμαθαν πολλά για την ποίηση, την πεζογραφία, το θέατρο και τη μουσική, παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις, ότι πρέπει να συμβάλουν στο να παραμείνει ανοικτός και δραστήριος. «…αυτή τη φορά θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου 2 ευρώ» αναφέρει η πρόσκληση. Ας εκληφθεί ως αντίδωρο για όσα πρόσφερε το «Underground Εντευκτήριο» στα 12 χρόνια λειτουργίας του. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: