11.11.12

Αποχαιρετά οριστικά το γράψιμο ο Φίλιπ Ροθ


πηγή: Newsroom ΔΟΛ

«Για να πω την αλήθεια, τελείωσα!»

Ο Φίλιπ Ροθ

Ο Φίλιπ Ροθ   
Νέα Υόρκη

Ένας από τους πιο σημαντικούς εν ζωή Αμερικανούς συγγραφείς, ο Φίλιπ Ροθ, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την συγγραφική του δραστηριότητα, όπως επιβεβαίωσε και ο εκδότης του.

Στο γαλλικό περιοδικό Les inRocks δήλωσε το περασμένο μήνα: «Για να σας πω την αλήθεια, τελείωσα! Το Νέμεσις θα είναι το τελευταίο βιβλίο μου».

Ο ίδιος είπε ότι μετά το Νέμεσις που το έγραψε το 2009 και κυκλοφόρησε το 2010 δεν έχει γράψει άλλο βιβλίο και ούτε σκοπεύει να γράψει.

Πριν από λίγα χρόνια, εξήγησε ο Ροθ, συνειδητοποίησε ότι το τέλος πλησιάζει και αποφάσισε να διαβάσει όλα τα αγαπημένα του μυθιστορήματα (Ντοστογιέφσκι, Χέμινγουεϊ και άλλους) και μετά να διαβάσει όλα τα δικά του βιβλία με αντίστροφη χρονολογική σειρά.

«Ήθελα να δω αν σπατάλησα τη ζωή μου γράφοντας» είπε. «Και σκέφτηκα ότι ήμουν τελικά επιτυχημένος».

Η δήλωση, που πέρασε αρχικά μάλλον απαρατήρητη, επιβεβαιώνεται από την εκδότρια του Ροθ που μίλησε στο Reuters.

Ο 79χρονος Φίλιπ Ροθ είναι σημείο αναφοράς για πολλές γενιές λογοτεχνών και αναγνωστών.

Έγινε αρχικά γνωστός το 1959 για το Αντίο, Κολόμπους, για να ακολουθήσει σειρά σημαντικών βιβλίων όπως Το σύνδρομο του Πορτνόι, το Αμερικανικό ειδύλλιο ― για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1997-, το Ανθρώπινο στίγμα, που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, Το ζώο που ξεψυχά, και το 2010 η Νέμεσις.

Τιμήθηκε τρεις φορές με βραβείο Φόκνερ και είναι αδιαμφισβήτητα ο περισσότερο βραβευμένος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας. Αν και θεωρείται ότι είναι ένας από τους συγγραφείς στον κατάλογο αυτών που είναι πιθανό να βραβευθούν, ο Ροθ δεν έχει τιμηθεί με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: