26.11.12

Έρευνα για υποθέσεις βασανισμών μεταναστών από αστυνομικούς


πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Περιστατικά ρατσιστικής βίας και αυθαιρεσίας μελών της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Στον κατάλογο που έχει συντάξει το αρχηγείο της αστυνομίας καταγράφονται λεπτομέρειες της πρακτικής που ακολουθούν αστυνομικοί, που είναι απόλυτα εναρμονισμένες με πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, μεταξύ των συμβάντων που έχουν καταγγελθεί και εξετάζονται από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, συμπεριλαμβάνονται βασανισμοί, προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας, κλοπές, εκβιασμοί, ξύλο, καταστροφή νομιμοποιητικών εγγράφων.

Τα αλλεπάλληλα περιστατικά ρατσισμού και παράβασης καθήκοντος από αστυνομικούς εκθέτουν το σύνολο του Σώματος, καθώς και την πολιτική ηγεσία και έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στους επιτελείς του υπουργείου που αποφάσισαν να σταθούν αμείλικτοι σε κάθε κρούσμα που προκύπτει.

«Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί που έχουν σχέση με την Χρυσή Αυγή, ή που έστω ενστερνίζονται την ιδεολογία της, αλλά η συμπεριφορά τους δεν μπορεί να ταυτιστεί με το σύνολο, ούτε καν με την πλειοψηφία των αστυνομικών» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη και προσθέτει: «Αν οι αστυνομικοί που αποδεδειμένα επιδεικνύουν ρατσιστικές συμπεριφορές αντιμετωπίσουν τον βαρύ πέλεκυ της πειθαρχικής δίωξης ή της Δικαιοσύνης, θα παραδειγματιστούν και άλλοι που ενδεχομένως θελήσουν να μιμηθούν τους συναδέλφους τους».

Περιστατικά που σοκάρουν


Μερικές από τα κρούσματα ρατσιστικής βίας που έχουν καταγραφεί και εξετάζονται από την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου είναι:

13/07/12 Αγ.Παντελεήμονας: Τουρίστρια αλβανικής καταγωγής με βρετανικό διαβατήριο θέλησε να δηλώσει την κλοπή του κινητού της και έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς που βρίσκονταν εν υπηρεσία.

14/08/12 Αιγάλεω: Αστυνομικοί εξύβρισαν με χυδαία ρατσιστικά αστεία δύο υπηκόους Πακιστάν κι επιπλέον στον έναν έσφιξαν με πένσα τα δάχτυλα, μαυρίζοντάς του τα νύχια, και στον άλλο έκοψαν το μουστάκι με ψαλίδι.

25/03/12 Νέα Ιωνία: Αυτόπτης μάρτυρας που βλέπει ομάδα Πακιστανών να δέχεται ρατσιστική επίθεση καλεί την αστυνομία. Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο συνέχισαν το έργο των ακροδεξιών.

25/07/12 Λιοσίων: Αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτι αλλοδαπού, τον χτύπησαν, τον εκβίασαν και τον πέταξαν από το μπαλκόνι.

25/04/12 Λεωφ.Αλεξάνδρας (ΓΑΔΑ): Αστυνομικοί προσήγαγαν αλλοδαπό, τον χτύπησαν, προσέβαλαν την γενετήσια αξιοπρέπειά του και του έκλεψαν το κινητό.

ΠΑΣΟΚ: Μηδενική ανοχή στο ρατσισμό

Αποπομπή από την αστυνομία ΑΣ, όσων βρεθούν ένοχοι για «τις άθλιες και σοκαριστικές αυτές πράξεις» ζήτησε στο μεταξύ ο Κώστας Τριαντάφυλλος, εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Στην Ελληνική Δημοκρατία τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά και όχι μόνο στα λόγια! Είναι αναγκαίο να επιδειχθεί μηδενική ανοχή στην ρατσιστική βία» δήλωσε ο κ. Τριαντάφυλος.
»Απαιτείται, τώρα, σχέδιο πάταξης κάθε περιστατικού ρατσιστικής και ακροδεξιάς βίας μέσα στην Αστυνομία.  Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το κύρος, το ήθος, το έργο και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων αστυνομικών από τέτοια περιστατικά. Επιβάλλεται παραδειγματική τιμωρία και αποπομπή από το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ, όσων βρεθούν ένοχοι για τις άθλιες και σοκαριστικές αυτές πράξεις».

ΔΗΜΑΡ: Επιβεβαιώνεται ό,τι υποψιαζόμασταν
Ανακοίνωση για την υπόθεση εξεδωσε και η Δημοκρατική Αριστερά: «Τα περιστατικά ρατσιστικής βίας από μέλη της αστυνομίας εις βάρος μεταναστών προκαλούν φρίκη σε κάθε δημοκράτη πολίτη».
»Οι σημερινές αποκαλύψεις του Έθνους έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που πολλοί υποψιάζονται, ότι δηλαδή στο εσωτερικό της αστυνομίας υπάρχουν ρατσιστικοί και φασιστικοί θύλακες [...] Η υπηρεσία για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας πρέπει να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως επίσης και ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας. Επιβάλλεται ο έλεγχος όλων των κρουσμάτων αυθαιρεσίας, καθώς και η αυστηροποίηση των ποινών κατά αστυνομικών που έχουν υποπέσει σε ενέργειες βίας και σε κρούσματα ρατσισμού».

»Η Πολιτεία πρέπει να σπάσει τώρα το αυγό του φασισμού και του ναζισμού πριν είναι πολύ αργά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: