12.12.14

Πάνος Σκουρολιάκος: Αναγνωστικόν (Περί την τέχνην και την πολιτικήν)

Το Αναγνωστικόν ( περί την τέχνην και την πολιτικήν ) συντίθεται από φαινομενικά σκόρπιες ψηφίδες, μικρά και μεγάλα νήματα που, τραβώντας τα, ανασυντίθεται ο διαλυμένος, κατακερματισμένος καθρέφτης αντανάκλασης της κοινωνίας. 

Τα 23 κείμενα που περιλαμβάνονται στο Αναγνωστικόν, αποτελούν δείγματα εποχών, όπου η μαγεία του κειμένου, η μαγεία της παράστασης, ταξιδεύουν  πάνω στο άρμα  των δημόσιων θεσμών πολιτισμού, που μπορούν να παραγάγουν αλληλεγγύη και συμμετοχικότητα. Το Αναγνωστικόν, είναι χωρισμένο σε τρεις μεγάλες ενότητες –Τέχνη, Πολιτισμός και Πολιτική, Πρόσωπα – και περιλαμβάνει άρθρα, γραμμένα μέσα στην κρίση, που δημοσιεύτηκαν κυρίως στην εφημερίδα Αυγή, στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και ένα από αυτά στην εφημερίδα Εποχή.  

Ο Πάνος Σκουρολιάκος βάζει τα μικρά, τα καθημερινά, τα βιωμένα δημιουργήματα του πολιτισμού να συνομιλούν, άλλοτε ρητά, άλλοτε υπόγεια με τα μεγάλα, τα διαχρονικά έργα της τέχνης. Εισαγωγή στο βιβλίο κάνει η ιστορικός, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σία Αναγνωστοπούλου.

Τέχνη: Από τις Ζακυνθινές Ομιλίες, τα μικρά περιπαικτικά θεατρικά έργα που εξακολουθούν να αναπνέουν στους αιώνες, χάρη στην αφοσίωση και την έμπνευση, μέχρι τα χρονοβόρα ταξίδια πολιτισμού και τη σύγχρονη αγορά που επιβάλλει τη μίμηση και την κατανάλωση.

Πολιτισμός- Πολιτική: Από τον Ντάριο Φο, το έργο του Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω και τη θεατρική σκηνή που συνδέει το πραγματικό με το φανταστικό, μέχρι τον Πλούτο του Αριστοφάνη και την εκδοχή της υποχρέωσης στη φτώχεια που συνδέει την αρχαία Ελλάδα του 338 πΧ με τον  Ευρωπαϊκό Νότο του 2014 μ.Χ.


Πρόσωπα: Από τον Γιώργο Μάγκα και τον Αλέκο Σακελλάριο μέχρι τον Γιώργο Μαρκόπουλο, ξαναστήνεται επί σκηνής του Αναγνωστικού το πολύμορφο πρόσωπο του πολιτισμού. 


Ο Πάνος Σκουρολιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα. 
Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στις Σχολές "Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου" και Πέλου Κατσέλη (1978).
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (1977 - 2007), διευθυντής σπουδών της "Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης" του Πειραϊκού Συνδέσμου (2007-2013), αντιπρόεδρος του "Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων" του Σ.Ε.Η., ενώ δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2005-2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια: