4.12.14

ΦΩΣ ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ



του Γιώργου Κυριακόπουλου

πηγή: Facebook

Tα αρχαϊκά γλυπτά του Εθνικού Μουσείου, τόμος Ι.1


Στα Εξάρχεια μυρίζει μπαρούτι. Σε κάθε γωνία ακροβολισμένος ένας πάνοπλος ένστολος. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα αραιά, όποιος μπορεί έχει επιλέξει να το αφήσει αλλού. Κάτοικος κανείς στα στενά. Οι πάροδοι της Ακαδημίας αποκλεισμένες με ασπροκόκκινες κορδέλες. Το σκοτάδι εμφαντικό... Ίσως αύριο, ίσως μεθαύριο ίσως το Σάββατο στην επέτειο. Ωσάν όλα και όλοι να περιμένουν τους βαρβάρους. Και δυστυχώς πιστοί στην σκηνοθεσία που ετοίμασαν, θάρθουν. Και οι μεν και οι δε.

Μπήκα στο Εθνικό Μουσείο απ' την έρημη Τοσίτσα. Το βράδυ ήταν εκεί αταίριαστα χαρμόσυνο. Ήσυχοι άνθρωποι, εραστές της τέχνης και της αρχαιολογίας, είχαν έρθει να επιδοκιμάσουν ένα από τα σπουδαιότερα κατορθώματα της ιστορίας της τέχνης, όπως λιτά και κατηγορηματικά το περιέγραψε ο Helmut Kyrieleis. Είχαν έρθει σεμνά και μεθυσμένα, χωρίς το νου τους σε μιά άκαρπη φαντασίωση αρχαιολογίας αμφιπολίτικης, όπως έντονα πλην πονηρά υπονόησε, με την καίρια αντίστιξη που έκανε στον δικό του λόγο, ο Άγγελος Δεληβορριάς. Δεν είχε έρθει μόνο ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές, ο καθηγητής Γιώργος Δεσπίνης. Δεν πρόλαβε να δεί την συγκίνηση στα μάτια του μικρού ακροατηρίου γιά το μνημειώδες έργο που μαζί με τον Νίκο Καλτσά ξεκίνησαν πριν 8 χρόνια.

Ο τόμος Ι.1 με θέμα τα αρχαϊκά γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα είναι ο πρώτος ενός πολύτιμου Corpus 19 τόμων με το σύνολο των γλυπτών της συλλογής του Μουσείου. Εκτεθειμένης και αποθηκευμένης. Της μεγαλύτερης και σημαντικότερης συλλογής αρχαίας γλυπτικής στον κόσμο, που όπως είπε ο Kyrieleis, κάθε προσπάθεια κατανόησής της χωρίς αυτό το Μουσείο είναι απολύτως αδύνατη.

Ο Νίκος Καλτσάς μας πληροφόρησε ότι η επιστημονική ομάδα προχωρά στην έκδοση δύο ακόμη τόμων, των αναθηματικών αναγλύφων και των 800 ρωμαϊκών πορτρέτων (που τα περισσότερα δεν έχει δει ανθρώπου μάτι). Και μένουν ακόμη 16, γιά μιά ζωή ή γιά περισσότερες.

Υ.Γ.1 Πολύτιμος χορηγός της έκδοσης ήταν το ΤΑΠΑ. Και του οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Αλλά την πικρή γεύση την άφησε. Δεν είχε κατορθώσει να κρατήσει ανοιχτό το Πωλητήριο γιά την εκδήλωση. Το βιβλίο δεν μπόρεσε να βρεί τους 100 πρώτους φανατικούς αγοραστές του. Συμπαθάτε με λοιπόν γιά τις ερασιτεχνικές φωτογραφίες. Οι του βιβλίου είναι εξαιρετικές.

Υ.Γ.2 Ούτε λόγος να γίνεται γιά παρουσία των γνωστών Φιλισταίων της Μπουμπουλίνας. Ο ένας δεν θα κατάλαβε την σημασία του εγχειρήματος, η άλλη μισεί τα μεγάλα μουσεία, η τρίτη δεν είχε Τημενίδες γιά να παίξει με τον εθνικό μας οίστρο... Και οι δημοσιογράφοι εξ ίσου απόντες. Όμοιος ομοίω...;


Δεν υπάρχουν σχόλια: