5.12.14

Η δεύτερη δολοφονία του Νίκου Ρωμανού




του Στέλιου Κούλογλου

πηγή: http://tvxs.gr/news


Αρκούσε μια ματιά στα δελτία των 20:00 για να καταλάβει κανείς την όλη μεθόδευση. Πρώτη είδηση για 15 λεπτά, η... είδηση της προηγούμενης μέρας: οι κουκουλοφόροι που πυρπολούν λεωφορεία και αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα αθώων ιδιοκτητών στην Αθήνα. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν... μόλις 24 ώρες πριν, παρούσα και η κάμερα του σταθμού, σε απόσταση αναπνοής από τους κουκουλοφόρους που σπάνε καταστήματα.


Μετά από δέκα λεπτά εμπρησμών, ακολουθούν οι υπόλοιπες ειδήσεις, πάντα για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού: η κατάληψη της πρυτανείας στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, οι ζημιές που προκάλεσαν οι αναρχικοί στο Μακεδονίας. Με κερασάκι στην τούρτα, για όσους φιλήσυχους πολίτες δεν έχουν πιάσει ακόμη το υπονοούμενο, την δήλωση συμπαράστασης της συντρόφου του Δημήτρη Κουφοντίνα στον απεργό πείνας. Μικρή λεπτομέρεια: η είδηση για την επιδείνωση της υγείας του Ρωμανού, ούτε καν αναφέρεται.

Γιατί στην πραγματικότητα το σενάριο που εξελίσσεται είναι η δεύτερη δολοφονία του Νίκου Ρωμανού: η πρώτη φορά ήταν πριν από 6 χρόνια, όταν αυτό το τόσο προικισμένο παιδί είδε έναν αστυνομικό να σκοτώνει εν ψυχρώ και χωρίς καμία αφορμή το φιλαράκι του. Και η δεύτερη είναι τώρα: την ώρα που οι ειδήσεις σχετικά με την τρόικα και τα μνημόνια είναι καταστροφικές, η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Aντί για την πανωλεθρία της, να συζητάμε για τις ειλικρινείς και στιβαρές προσπάθειες της να επαναφέρει «τον νόμο και την τάξη».

Σε αυτό το σενάριο η ζωή του Ρωμανού δεν φαίνεται να έχει καμιά αξία. Διαφορετικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, αντί να ετοιμάζει διατάξεις... δια βίου μάθησης στη φυλακή -τις οποίες είναι βέβαιο ότι ο Ρωμανός δεν θα δεχθεί- θα μπορούσε να είχε ρίξει το βάρος του διευκολύνοντας τους δικαστικούς να πάρουν μια απόφαση σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους για τις άδειες των κρατουμένων. Αποφάσεις που φοβούνται να πάρουν μετά την απόδραση Ξηρού.

Αλλά η εκτόνωση της κρίσης δεν συμφέρει πολιτικά, ιδίως όταν η απεργία του Νίκου Ρωμανού συμπίπτει με την 6η επέτειο από την δολοφονία του φίλου του, Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η προηγούμενη ευκαιρία, η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, με εκτεταμένες ταραχές που θα οδηγούσαν τους ψηφοφόρους της "Χρυσής Αυγής" πίσω στην ΝΔ. Ετσι η υπόθεση Ρωμανού είναι η τελευταία ευκαιρία  να γυρίσει το παιχνίδι για ένα δίδυμο ηγετών αποφασισμένο να κρατηθεί στην εξουσία  με όλα τα μέσα.

Κύκλοι του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» διαμήνυσαν, μέσω των φίλων δημοσιογράφων, την τακτική: «ταχεία αντίδραση, μηδενική ανοχή». Θα ακολουθηθεί όλες τις επόμενες ημέρες και η αφελής αριστερά, πέρα από τις απαραίτητες κινήσεις συμπαράστασης, θα πρέπει να καταλάβει επιτέλους τι συμβαίνει και να το πάρει σοβαρά υπόψιν της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: