22.12.14

Ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης και το Εντευκτήριο



Θαυμάζοντας τις προάλλες την εξαιρετική περφόρμανς του Βασίλη Αμανατίδη στο Les Yper Yper, με την παρουσίαση αποσπασμάτων από το τελευταίο του βιβλίο, μ_other poem: μόνο λόγος (Εκδόσεις Νεφέλη), σκεφτόμουνα με κρυφό καμάρι πως ο Βασίλης πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με ποιήματά του που δημοσιεύτηκαν στο τεύχος 16 (1991).
Μου τον σύστησε η Νατάσα Πεπονή, που τότε δίδασκε στο Α.Π.Θ. και τον είχε φοιτητή· επέμεινε πολύ να τον γνωρίσω.
Λίγο καιρό μετά, ο Βασίλης μου εμπιστεύθηκε μερικά ποιήματά του, που σύντομα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό, προκαλώντας σχόλια ενθουσιώδη και κολακευτικά (και για τον ίδιο και για το περιοδικό).


Το 1999 ο Αμανατίδης εμπιστεύτηκε στις Εκδόσεις Εντευκτηρίου το πρώτο του βιβλίο: Υπνωτήριο. Εννιά νυχτικές παραβολές. Όπως γράφει στο εκτενές μελέτημά του για την ποίηση του Αμανατίδη ο Πέτρος Γκολίτσης, στο τρέχον τεύχος του Εντευκτηρίου (Νο 105), [ο νέος ποιητής] «καταφέρνει να αποσπάσει θετική κριτική από τον Δ. Ν. Μαρωνίτη και ένα γερό χτύπημα στην πλάτη ή,  καλύτερα, ένα απευθείας κοίταγμα στα μάτια από τον ποιητή Μ. Σαχτούρη, ο οποίος και "πιστοποιεί" πως "ασφαλώς και είναι ποιητής". 


Το 1999 το Εντευκτήριο αναποκρίνεται σε πρόσκληση του σουηδικού λογοτεχνικού περιοδικού 90TAL (= Δεκαετία του '90) να μετάσχει στη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Ποίησης της Στοκχόλμης εκείνης της χρονιάς και προτείνει ως ελληνική συμμετοχή τη Μαρία Λαϊνά και τον Βασίλη Αμανατίδη. Συνοδεύοντας τους δύο ποιητές, είχα την ευκαιρία και τη χαρά να ζήσω από κοντά την ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση (με χειροκροτήματα αλλά και ―κατά το εκεί συνήθειο― ποδοκροτήματα) στην ανάγνωση των ποιημάτων του Β.Α. από τον ίδιο και, κυρίως, από τον Σουηδό μεταφραστή του (και διακεκριμένο πεζογράφο στη χώρα του) Γιαν Χένρικ Σβαν.



Θα ακολουθήσουν άλλα έξι βιβλία με ποίηση και δύο με διηγήματα, που όλα μαζί καθιερώνουν τον Αμανατίδη ως μια πολύ ιδιαίτερη "περίπτωση" ανάμεσα στις φωνές της γενιάς του.

Ακολούθησαν επίσης πολλές συνεργασίες του Β.Α. στο Εντευκτήριο: ποιήματα, μικρά πεζά, δοκίμια. Τα τελευταία χρόνια ο ποιητής αποτελεί πολύτιμο μέλος της μικρής συντακτικής ομάδας του Εντευκτηρίου. 
Αλλά ο Αμανατίδης έχει αξιοπρόσεκτη συμμετοχή και στις εκδηλώσεις του Underground Εντευκτήριο: Το 2002 παίρνει μέρος στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Εγκαινίου του Underground Εντευκτήριο. Το 2003 συμμετέχει στη βραδιά για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το 2005 διαβάζει ποιήματά του, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ακόμη απόδοση από ηθοποιούς κειμένων του Μπέκετ και του Μ. Πάβιτς. Το 2006 μετέχει στο πρόγραμμα «Ποίηση x 10», πάλι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Το 2009 διαβάζει toν άπαιχτο μονόλογο του  Άκη Δήμου Χλόη στα δάχτυλα (μιλάει ο Σεμπάστιαν Βέναμπλ). Το 2010 είναι μέλος της προκριματικής και κριτικής επιτροπής του Thess Poetry Slam?

Είναι φυσικό να παρακολουθώ με ιδαίτερη χαρά και συγκίνηση την ωρίμανση αυτού του συγγραφέα (και πολύτιμου φίλου πλέον), καθώς την ανάδειξή του ως του πρώτου ποιητή-περφόρμερ στην Ελλάδα.



Γιώργος Κορδομενίδης

Φωτογραφίες: Sofia Camplioni + Chris Athan



Δεν υπάρχουν σχόλια: