10.12.14

Διέκοψε ο Νίκος Ρωμανός την απεργία πείνας


Τέλος στην απεργία πείνας και δίψας, έβαλε ο Νίκος Ρωμανός μετά την τροποποίηση της σχετικής με την εκπαίδευση κρατουμένων τροπολογίας, στο πλαίσιο της οποίας περιελήφθη και η χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης ως δυνατότητα-προϋπόθεση για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας απο τη Βουλή, ο Νίκος Ρωμανός τερμάτισε την απεργία πείνας και δίψας, τρώγοντας μία φρυγανιά.

Οπως ανακοινώθηκε απο το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, οι θεράποντες ιατροί εκτιμούν ότι λόγω της κατάστασης της υγείας του νεαρού κρατούμενου απαιτείται μεγάλη προσοχή τα επόμενα 24ωρα.

Σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει μια ημέρα νωρίτερα, κατά την διάρκεια μαραθώνιας και θυελλώδους συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο, όχι μόνο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αθανασίου σήμερα το μεσημέρι, λίγο πριν από την προγραμματισθείσα ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ανακοίνωσε τις αλλαγές στις οποίες κατέληξε μετά από τις προαναφερθείσες προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να τις μελετήσει και, δηλώνοντας ότι οι εν λόγω αλλαγές κινούνται σε θετική κατεύθυνση, απέσυρε το αίτημα για την διεξαγωγή της έκτακτης ψηφοφορίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα μπορεί να δίνεται σε κρατούμενους φοιτητές και σπουδαστές το δικαίωμα να αιτηθούν χρήση του «βραχιολιού» ηλεκτρονικής επιτήρησης προκειμένου να λάβουν εκπαιδευτική άδεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσει εντός εξαμήνου, το 1/3 των μαθημάτων με το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

«Η κυβέρνηση κάνοντας τη ρύθμιση αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να εκπέμψουν μήνυμα ελπίδας και σχετικής υποχώρησης για να νικήσει η ζωή» σχολίασε η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και συνέχισε: «Εμείς με την αντίληψη ότι αυτή η τροπολογία σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος που σήμερα η ζωή του βρίσκεται στο όριο της ύπαρξης, θα μπορέσει πράγματι μέσα σε λίγους μήνες να υπαχθεί στη ρύθμιση. Αν αυτό σημαίνει αυτή η τροπολογία και δεν διατυπωθεί αντίρρηση από πλευράς του Υπουργείου, εμείς θα αποσύρουμε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και θα καλέσουμε τον Ν. Ρωμανό να σταματήσει την απεργία».

Σε παρέμβασή του ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γ. Τραγάκης είπε ότι για την εξέλιξη αυτή ήταν σημαντική η συμβολή όλων. «Υπήρξε μια συνεννόηση απ’ όλους και είναι θετικό», είπε χαρακτηριστικά.

Τελικώς, θεωρήθηκε, χωρίς την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, πως όλα τα κόμματα, ομοφώνως –πλην της Χρυσής Αυγής- ψήφισαν την τροπολογία με την νέα μορφή της. «Ήσσονος σημασίας το θέμα» ισχυρίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Αρτ. Ματθαιόπουλος, μέσα σε φωνές οργής του Κασιδιάρη και άλλων χρυσαυγιτών. «Είσαι συνεργάτης εγκληματία» έλεγε  απευθυνόμενος στον κ. Τραγάκη, εν εξάλλω, ο προφυλακισμένος Κασιδιάρης –που είχε λάβει ειδική άδεια να παραστεί στη Βουλή για τη συζήτηση αιτήματος για άρση της ασυλίας του, σχετική με μία από τις πολλές υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται.

πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: