17.3.14

Στη Μαρία Κουλούρη και τον Παναγιώτη Μηλιώτη το Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη της Εταιρείας Συγγραφέων

πηγή: ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

Ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014  τα ονόματα των δυο πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών, Μαρίας Κουλούρη και Παναγιώτη Μηλιώτη, στους οποίους θα απονεμηθεί από κοινού το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη για το έτος 2013. 
Το καινούργιο αυτό ετήσιο βραβείο της Εταιρείας Συγγραφέων, το οποίο απονέμεται για δεύτερη χρονιά φέτος, θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη [1955-2011] και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η επιτροπή του βραβείου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους ποιητές Κώστα Γ. Παπαγεωργίου και  Θανάση Χατζόπουλο και την ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου, απονέμει ομόφωνα το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή στη μνήμη Γιάννη Βαρβέρη από κοινού:

α. Στην ποιήτρια Μαρία Κουλούρη για τη συλλογή «Μουσείο Άδειο» (εκδόσεις Μελάνι) και 

β. Στον ποιητή Παναγιώτη Μηλιώτη για τη συλλογή «Μια ανάσα δρόμο» (εκδόσεις Ars Nocturna).Και τα δυο βραβευμένα βιβλία, παρά τις οφειλόμενες στις ιδιοσυγκρασιακές ιδιαιτερότητες των δημιουργών τους διαφορές, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη τεχνική αρτιότητα, και προσωπική αναζήτηση·  στοιχεία που δημιουργούν κάθε ελπίδα για τη συνέχεια.
Η επιτροπή συγχαίρει θερμά όλους τους ποιητές της βραχείας λίστας, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο στο οποίο κινείται η σύγχρονη ελληνική ποίηση είναι αισθητά υψηλό».

Το βραβείο που θα απονεμηθεί φέτος αφορά ποιητές/τριες  που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2013. Ακολουθεί η βραχεία λίστα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

1. Δήμητρα Αγγέλου, ΣΤΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, εκδ. Μελάνι
2. Στέργια Κάββαλου, ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, εκδ. Εκάτη
3. Μαρία Κουλούρη, ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΔΕΙΟ, εκδ. Μελάνι
4. Ελευθερία Κυρίτση, ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΠΟΛΗ, εκδ. Μανδραγόρας
5. Παναγιώτης Μηλιώτης, ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΜΟ, εκδ. Αrs Nocturna
6. Χαρά Ναούμ, ΑΓΡΥΠΝΕΣ ΑΝΤΙΛΟΠΕΣ, εκδ. Μανδραγόρας
7. Φάνης Παπαγεωργίου, ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΑΣΤΡΩΝ, εκδ. Λογότεχνον
8.  Κωνσταντίνα Σκουφή, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ, εκδ. Γαβριηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: