20.3.14




Από τις εκδόσεις Ροές κυκλοφόρησαν (στη σειρά microMEGA / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ) τέσσερις νέοι τίτλοι:

* ΡΑΙΥΜΟΝ ΡΑΝΤΙΓΚΕ: Ο διάβολος στο κορμί
Μετάφραση: Χρύσα Κοντογεωργοπούλου
Επιμέλεια: Βιργινία Γαλανοπούλου
σελ. 192, τιμή: 8 €
ISBN: 978-960-283-401-5

Μέσα στη δίνη του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, ένας έφηβος ανακαλύπτει τη ζωή μέσα απ’ τον έρωτά του για μια μεγαλύτερη γυναίκα, παντρεμένη μ’ ένα στρατιώτη που λείπει στο μέτωπο. Οι αντιφάσεις της εφηβείας μοιάζουν με τις αντιφάσεις της ζωής σε καιρό πολέμου, όταν οι πιο ακραίες καταστάσεις ξυπνούν τα πιο αντικρουόμενα συναισθήματα. Το μυθιστόρημα αυτό τού πρόωρα χαμένου Ραντιγκέ προκάλεσε σκάνδαλο όταν πρωτοκυκλοφόρησε, σήμερα όμως θεωρείται κλασικό: κυνισμός και αθωότητα, ωμή ειλικρίνεια και γλυκιά πλάνη, δράμα και ξεγνοιασιά συνυπάρχουν σ’ ένα έργο γεμάτο λυρισμό, έντονο αισθησιασμό, απέραντη τρυφερότητα και φωτεινή αισιοδοξία.

* ΓΚΥ ντε ΜΩΠΑΣΣΑΝ: Ο Οξαποδώ
Μετάφραση: Βασίλης Πουλάκος
σελ. 112, τιμή: 6 €
ISBN: 978-960-283-403-9

Η ειδυλλιακή ζωή ενός ανθρώπου σ’ ένα χωριό στις όχθες του Σηκουάνα ταράζεται όταν αρχίζει να υποπτεύεται πως ένα μυστηριώδες, αόρατο πλάσμα τον επισκέπτεται τις νύχτες στον ύπνο του και προσπαθεί να ρουφήξει τη ζωή από μέσα του. Ο ήρωας πιστεύει πως το πλάσμα τον ακολουθεί παντού, τον παραμονεύει και θέλει να υποδουλώσει το σώμα, το νου και την ψυχή του. Κι όταν πια βεβαιώνεται για την ύπαρξη του απρόσκλητου επισκέπτη, μηχανεύεται τρόπους για την εξόντωσή του – μπορεί όμως να εξοντωθεί ένα άυλο πλάσμα;

* ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΪ: Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς
Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου
σελ. 144, τιμή: 6 €
ISBN: 978-960-283-402-2

Μια μυστηριώδης ασθένεια φέρνει τον Ιβάν Ιλίτς κοντά στο θάνατο. Καθώς το τέλος μοιάζει σιγά σιγά να πλησιάζει, ο επιφανής δικαστικός δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω απ’ τις ψευδαισθήσεις που όριζαν τη ζωή του κι αναγκάζεται να τη δει κατάματα, με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια. Αυτό που σταδιακά ανακαλύπτει είναι οδυνηρό – υπάρχει άραγε ακόμα χρόνος να το αλλάξει;
Με τη νουβέλα αυτή, που αποτελεί το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα της ύστερης δημιουργίας του Τολστόι, ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι είναι τεχνίτης και της μικρής φόρμας, καθώς σ’ αυτό το κλασικό έργο θέτει διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με την αγωνία της ύπαρξης.

* ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ: Το όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου
Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου
σελ. 112, τιμή: 6 €
ISBN: 978-960-283-405-3

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι σπάνια κινείται στο χώρο του φανταστικού, κι όταν το κάνει οι περιγραφές του δεν παύουν να είναι ρεαλιστικές. Σ’ αυτό τ’ ονειρικό αφήγημα, που πολλοί χαρακτηρίζουν ως «εγκυκλοπαίδεια του Ντοστογιέφσκι», πλάθει έναν ακόμα (αντι-)ήρωα, κι από την τυλιγμένη στην ομίχλη Πετρούπολη της εποχής του μας μεταφέρει σ’ ένα ηλιόλουστο ελληνικό νησί του μακρινού παρελθόντος αλλά και του απώτερου μέλλοντος. Ο μεγάλος Ρώσος κλασικός μάς δίνει ένα φωτεινό κι αισιόδοξο διήγημα, όπου είναι διάχυτη η πίστη στο θρίαμβο της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: