20.10.13

Πέθανε ο Νίκος Χουρμουζιάδης

πηγή: Aθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων [: Βίκυ Χαρισοπούλου]

Πέθανε ο πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης, τρείς μέρες μετά τον θάνατο του αδελφού του, Γιώργου


Τρείς μόλις μέρες μετά τον θάνατο του μικρότερου αδελφού του (του καθηγητή Αρχαιολογίας και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη) απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα, μετά από πολυετή ασθένεια, ο φιλόλογος, πανεπιστημιακός δάσκαλος και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης, σε ηλικία 83 ετών.


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ (κλασικό τμήμα) και συνέχισε τις σπουδές του ―με ειδίκευση το αρχαίο ελληνικό δράμα― στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1963. Δίδαξε στη μέση εκπαίδευση (Κολλέγιο «Ανατόλια» και Σχολή Μωραΐτη), ενώ απο το 1971 ώς το 1988, οπότε και παραιτήθηκε, διετέλεσε καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Απο το 1990 ώς το 1999 δίδαξε στα τμήματα θεάτρου των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Δ.Σ και της Καλλιτεχνικής επιτροπής του ΚΘΒΕ, ενώ στο διάστημα απο τον Ιανουάριο του 1984 ως τον Οκτώβριο του 1985 ανέλαβε και τη γενική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Σκηνοθέτησε σειρά παραστάσεων στην “Πειραματική σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε έργα των : Μπρέχτ, Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπέκετ, Ευριπίδη κ.α, ενω σειρά έργων (κυρίως αρχαίου δράματος ) σκηνοθέτησε μέχρι και το 2000 στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.

Η σορός του Νίκου Χουρμουζιάδη ―σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία― θα αποτεφρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: