20.10.13

Ζαΐρα Παπαληγούρα: Νέες διαδρομές μητρότητας

Ζαΐρα Παπαληγούρα
Νέες διαδρομές μητρότητας
Αθήνα, Παπαζήσης 2013, 292 σελ.

Στην εποχή μας που όλα αλλάζουν ούτε οι γονείς είναι πια οι ίδιοι


Νέες διαδρομές μητρότητας τιτλοφορείται το καινούργιο βιβλίο της ψυχολόγου και καθηγήτριας στο ΑΠΘ Ζαΐρας Παπαληγούρα, στο οποίο εκθέτει ―μέσα από συνεντεύξεις και συγκεκριμένα παραδείγματα―  τις εντυπωσιακές αλλαγές που έχουν επέλθει στη γονεϊκότητα με την εφαρμογή των νέων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η επιθυμία για την απόκτηση παιδιού όμως, όπως και η ιδιότητα του γονέα δεν είναι καταστάσεις που μπορούν να υπαχθούν σε μια ψυχρή «κλινική» θεώρηση. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία και η αξία αυτού του βιβλίου.

Η συγγραφέας ξεκίνησε από την επιθυμία της να προσεγγίσει τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τα σύνθετα συναισθήματα  που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί και καταφεύγουν στην ιατρική βοήθεια, αλλά και να ανιχνεύσει τον δύσκολο δρόμο τον οποίο ενδεχομένως έχουν να διανύσουν τα άτομα αυτά, κυρίως πριν αλλά και μετά από την απόκτηση του παιδιού. Συναντήθηκε με μητέρες οι οποίες απέκτησαν το παιδί τους μετά από πολλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, μαγνητοφώνησε την μαρτυρία τους και κατέγραψε στις σελίδες του βιβλίου της αυθεντικό τον λόγο τους, μεταφέροντας αυτούσιο το υποκειμενικό τους βίωμα. Οι πρωταγωνιστές – γυναίκες σε μεγάλο βαθμό, αλλά και άντρες – μιλούν για την εμπειρία της υπογονιμότητας, τις δυσχέρειες κάθε θεραπείας, και τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρουν. Μιλούν επίσης και για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το πρόβλημα της ενημέρωσης, αργότερα, των παιδιών τους σχετικά με τον τρόπο απόκτησής τους. 

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τις σχετικές μαρτυρίες ατόμων τα οποία κατέφυγαν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είτε επειδή  ήθελαν να αποκτήσουν παιδί χωρίς σύντροφο είτε επειδή βρίσκονταν σε μία ομοφυλοφιλική σχέση.

Το βιβλίο αυτό της Ζαΐρας Παπαληγούρα είναι το πρώτο που προσεγγίζει  τις νέες μεθόδους απόκτησης παιδιών από την πλευρά της ψυχολογίας. Στόχος του είναι  να ευαισθητοποιήσει όλους όσοι εμπλέκονται στα ζητήματα της υπογονιμότητας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των ζευγαριών τα οποία καταφεύγουν σ’αυτούς επειδή δυσκολεύονται να αποκτήσουν τα παιδιά που επιθυμούν. Αλλά το βιβλίο απευθύνεται και στους ίδιους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και οι οποίοι μέσα από τον λόγο εκείνων που αφηγούνται τις εμπειρίες τους μπορούν να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι στον συγκεκριμένο αγώνα τους και ότι τα συναισθήματα, οι δυσκολίες και οι απογοητεύσεις είναι πράγματα κοινά σε όλους και συνυπάρχουν στις, κατά τα άλλα, μοναδικές ιστορίες του καθενός.

Οι Νέες διαδρομές μητρότητας θα παρουσιαστούν την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24, Αθήνα). Θα μιλήσουν γι' αυτό οι

― Γιάννης Ζέρβας, αν. καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
― Θέμης Μαντζαβίνος, αν. καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
― Ξένη Σκορίνη-Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώτη πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Επιστημολογίας της Ψυχολογίας, Γιάννης Κουγιουμτζάκης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: