18.1.17

Πέθανε ο Τάκης Καρβέλης



του Αλέξη Ζήρα

Σήμερα το μεσημέρι έφυγε (μπορούμε να πούμε, πλήρης ημερών)  ο Τάκης Καρβέλης (γεννημένος το 1925), ένας ακόμα της παλιάς φρουράς, ευγενής, διακριτικός, γενικότερα χαμηλών τόνων, μα δουλευτής γόνιμος και καλός, δημιουργικός τόσο στην ποίηση όσο και στη μελέτη της λογοτεχνίας μας. 

Πέρα από τη μεγάλη προσφορά του στη διδακτική της Μέσης Εκπαίδευσης (μαζί με τον Μηλιώνη, τον Μπαλάσκα, τον Γρηγοριάδη, τον Παγανό έφτιαξαν τα αναγνωστικά γυμνασίου και λυκείου), ασχολήθηκε ιδιαίτερα- γεννημένος κι αυτός στο Αιτωλικό- με τους προερχόμενους από τη νοτιοδυτική Στερεά Ελλάδα συγγραφείς: τον Κώστα Χατζόπουλο, τον Κωστή Παλαμά, τον Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο, τον Μίνω Ζώτο. Αλλά, σε μια εξαιρετικά διεισδυτική συγκριτολογική μελέτη του, και με τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Ανδρέα Κάλβο. 

Ήταν παντρεμένος με τη κλασική φιλόλογο Αικατερίνη Τσοτάκου-Καρβέλη και τιμήθηκε τόσο με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για την μονογραφία του για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο, όσο και, μόλις τον προηγούμενο μήνα, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.


Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στο κοιμητήριο Βύρωνα, το Σάββατο 21 Ιαν. στις 12 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: