6.1.17

5η Λογοτεχνική Σκηνή [2016]: Απολογισμός και βίντεο




ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ, ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

21 ποιητές και πεζογράφοι
στη Λογοτεχνική Σκηνή 2016

18-19 Νοεμβρίου, στο θέατρο «Άνετον»

Συνδιοργάνωση του «Εντευκτηρίου» και του Δήμου Θεσσαλονίκης


Η 5η Λογοτεχνική Σκηνή πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2016 στο δημοτικό θέατρο «Άνετον». Συμμετείχαν είκοσι ένας καταξιωμένοι, νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, από την Αθήνα, την Έδεσσα, και τη Λάρισα, καθώς και ένας Σύριος πρόσφυγας που διαμένει σε camp στην περιοχή της Θεσσαλονίκης· επίσης, ένας συνθέτης και μουσικός, μία ερμηνεύτρια, ένας χορογράφος και ένας χορευτής· έγιναν ακόμη μικρά «αφιερώματα» στην Άννα Αχμάτοβα, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ζαν Ζενέ, τον Κλείτο Κύρου και τον Δ. Ν. Μαρωνίτη.
Η 5η Λογοτεχνική Σκηνή διοργανώθηκε από το περιοδικό «Εντευκτήριο» και τον Δήμο Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού και Α΄ Δημοτική Κοινότητα), με τη χορηγική υποστήριξη της Cosmote και της ΕΥΑΘ.
Τη Λογοτεχνική Σκηνή συντονίζει ο Γιώργος Κορδομενίδης, ο οποίος και εμπνεύστηκε τον θεσμό το 2012.


Αντί άλλου “απολογισμού”, παρατίθενται εδώ τα σχόλια μερικών από τους συντελεστές της διοργάνωσης:

Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης «Η γλώσσα είναι λοιπόν εντεύθεν της λογοτεχνίας, το ύφος σχεδόν επέκεινα: εικόνες,τρόπος έκφρασης, λεξιλόγιο, γεννιούνται από το σώμα και το παρελθόν του συγγραφέα και γίνονται σιγά σιγά οι αυτοματισμοί της τέχνης του» (P. Μπάρτ).
Αυτό αναδεικνύει η Λογοτεχνική Σκηνή: την προβολή  του λόγου στον χώρο, την  “άλλη” ανάγνωση. Η Λογοτεχνική Σκηνή είναι σημαντική γιατί κάνει “πράξη” τον  “λόγο”.

Δημήτρης Αθηνάκης, ποιητής Δεν μπόρεσα, μέρες μετά, να ζυγίσω τι αποκόμισα από τη φετινή, πέμπτη Λογοτεχνική Σκηνή του «Εντευκτηρίου». Μου αρέσει όμως που δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Το μπλέξιμο των λέξεων με την κίνηση, των φωνών με τη μουσική και όλων μαζί με την πόλη αθροίζουν αυτό για το οποίο ένα φεστιβάλ δικαιούται να είναι περήφανο: την εγγύτητα μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων, λόγων και κινήσεων. Δεν είναι καθόλου λίγο. Η Λογοτεχνική Σκηνή είναι αυτό.

Βασίλης Αμανατίδης, ποιητής-περφόρμερ Συγκρίνοντας μέσα μου την αίσθηση με την πρώτη συμμετοχή μου στη Λογοτεχνική Σκηνή το 2012, αντιλήφθηκα ότι: Μεγαλώνοντας, ελευθερώνομαι σκηνικά ως performer – κάτι που χωρίς την ευκαιρία ανάλογων εκδηλώσεων δεν θα μου ήταν διόλου εύκολο να το αντιλαμβάνομαι. Εάν η Λογοτεχνική Σκηνή δεν παραμείνει στην πόλη ως θεσμός, η πόλη θα χάσει μια σπουδαία ευκαιρία να απολαμβάνει –αλλά και να αναμετριέται με– μία από τις βασικότερες (αν και σχετικά παραμελημένες) λειτουργίες της λογοτεχνίας: την ακροαματική. Η επαφή με συγγραφείς –περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς– είναι πάντα χρήσιμη τόσο για έναν συγγραφέα όσο και για το κοινό, αφού ευνοεί, μεταξύ άλλων, όχι μόνο την πολλαπλή ανάπτυξη των αξιολογικών μας κριτηρίων, αλλά και την εξοικείωση με τη γραφή και τους φορείς της (η σύγχρονη λογοτεχνία δεν είναι βεβαίως αχειροποίητη, αλλά δημιουργείται από –ευτυχώς ακόμη– ζωντανά πλάσματα, με σώμα, νεύρο, αύρα και φωνή).

Γιάννης Κοτσιφός, ποιητής Και μόνο η πρόκληση να διεκδικήσεις τη συγκέντρωση του κοινού για σχεδόν 7 λεπτά διαβάζοντας θα αρκούσε, ωστόσο υπήρχε και μεγαλύτερο στοίχημα: Να διαπιστώσεις ότι ο ίδιος, φορτωμένος τα νωχελικά αντανακλαστικά του αναγνώστη που δεν είναι ούτε αθώος πια ούτε ανέμελος, μπαίνεις σ’ κείνη την κάπως λησμονήμένη κατάσταση εγρήγορσης και δοκιμάζεις ξανά την αίσθηση της έκπληξης έναντι της λογοτεχνίας. Ακόμη κι αν είναι προσωρινό, μεγάλο κέρδος... 

Θάνος Λουμπρούκος, ποιητής Η εμπειρία μου στην 5η Λογοτεχνική Σκηνή ήταν αξιομνημόνευτη! Περάσαμε τρεις όμορφες ώρες ακούγοντας πολύ ενδιαφέροντα ποιήματα και πεζά. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι δεν έπληξα ούτε στιγμή (κάτι που μου συμβαίνει συχνά σε ανάλογα δρώμενα…), αφού οι συμμετέχοντες ήταν διαφορετικοί μεταξύ τους: άλλος πιο εκφραστικός, κάποιος άλλος πιο θεατρικός, άλλος πιο υποβλητικός. Υπήρχε εναλλαγή προσώπων, τοπίων, αισθημάτων και αισθήσεων. Θα τολμούσα να πω πως απόλαυσα μια ενδιαφέρουσα λεκτική βεντάλια όλων των αποχρώσεων ενώ δηλώνω ευτυχής όχι μόνο που μου δόθηκε ευκαιρία να παρουσιάσω ένα (πιο κρυφό;) κομμάτι του εαυτού μου στη λογοτεχνική μου πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και που γνώρισα ωραίους ανθρώπους, με ειλικρινή αγάπη για τη λογοτεχνία.

Μύρων μ. Παβένος, ποιητής Το «Εντευκτήριο» και οι εκδόσεις του μάχονται έμπρακτα, μέσα στην καθημερινότητα, και αναδεικνύουν νέους δημιουργούς. Η πράξη για άλλη μια χρονιά ονομάστηκε 5η Λογοτεχνική Σκηνή! Αυτό είναι το σκαλί το πρώτο για τους νέους ποιητές ή το επόμενο για τούς υπάρχοντες· η συγκίνηση έρχεται όταν τα λόγια συναντούν την πράξη, και όταν άγνωστες λέξεις, έρχονται κοντά.

Αργύρης Παλούκας, ποιητής Μια ωραία στημένη διοργάνωση χωρίς την τυπολατρεία που συνήθως βαραίνει παρόμοιες εκδηλώσεις. Οι στιγμές χαλαρότητας καθόλου δεν επηρέασαν τους αρμούς της διήμερης Λογοτεχνικής Σκηνής. Πολύ σημαντικό για μένα ήταν το ότι ξανασυνάντησα ανθρώπους που εκτιμώ και γνώρισα καινούργιους. Η γενική γενναιοδωρία εκ μέρους του «Εντευκτηρίου» είναι επίσης αξιομνημόνευτη.

Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, πεζογράφος Εκείνο το βράδυ έσερνα 850 χιλιόμετρα και πολλή αγωνία. Η κούραση είχε σταθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου και αρνιόταν. Ένα βλέμμα μ’ ενθάρρυνε και οι λέξεις που το ακολούθησαν μ’ ενδυνάμωσαν. «Ή τώρα ή ποτέ», σκέφτηκα και μίλησα. Ύστερα, άστραψαν φώτα κι ήρθαν πολλά ζεστά χέρια και μ’ άγγιξαν. Αυτή ήταν η επίσημη “πρώτη” μου στην 5η Λογοτεχνική Σκηνή. Ευχαριστώ κι όλον τον κόσμο, που έγινε μια ζεστή αγκαλιά για μένα. Ευχαριστώ και τις λέξεις. Ο ήχος τους ήταν τόσο ζεστός όσο η λύτρωση.

Πέτρος Σατραζάνης, συνθέτης Η Θεσσαλονίκη έκλεινε πάντα στην αγκαλιά της τους μοναχικούς, τους ερωτευμένους, και τους ποιητές. Χαρά και τιμή μου που προσκλήθηκα και συμμετείχα στην 5η Λογοτεχνική σκηνή, παρουσιάζοντας τη μουσική μου επάνω σε ποιήματα της Άννας Αχμάτοβα και του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου. Πρόκειται για θεσμό που, σαν μια μικρή όαση λογοτεχνικής έκφρασης, επιμένει πεισματικά στη γυμνή ομορφιά της ποίησης και της πεζογραφίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Η εκδήλωση σε τμηματικά βίντεο, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

1η βραδιά, 18 Νοεμβρίου















[ Για τον Οδυσσέα Ελύτη προβλήθηκε σύντομο βίντεο στο οποίο διαβάζει ο ίδιος ποιήματά του ― δεν το αναρτούμε στο youtube, καθώς δεν έχουμε τα δικαιώματα γι' αυτό.]


2η βραδιά, 19 Νοεμβρίου



















Δεν υπάρχουν σχόλια: