8.4.15

Νέοι τίτλοι στις Εκδόσεις Εντευκτηρίου: Θάνος Λουμπρούκος και Στέργιος Βαγγλής


Μόλις κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Εντευκτηρίου δύο νέοι τίτλοι, που βρίσκονται ήδη στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.


Πρόκειται για την ποιητική συλλογή του Θάνου Λουμπρούκου Η εκδίκηση της Ιθάκης και για το μυθιστόρημα του Στέργιου Βαγγλή Η ζωή τους μια φάρσα.


I.



Θάνος Λουμπρούκος
Η εκδίκηση της Ιθάκης (ποίηση)
Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Εντευκτηρίου 2015
ISBN 978-960-7568-37-3
38 σελίδες
Λιανική τιμή (με ΦΠΑ): 6,00 ευρώ

Πρόκειται για ένα ταξίδι της μνήμης του νέου ποιητή, με αποσκευές λέξεις που δεν ειπώθηκαν τη στιγμή που έπρεπε κι έμειναν αναπάντητες, να αιωρούνται στο σύμπαν του ελλαδικού χώρου, αναζητώντας τον προορισμό τους, για να επέλθει η κάθαρση, για να ανοίξουν οι πύλες της ποιητικής του ωριμότητας. Μια εσωτερική πατριδογνωσία για το τέλος της ιδιωτικής του μητριαρχίας.

Δείγμα γραφής:

ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΚΑΠΩΣ ΑΠΟΤΟΜΑ

Ποτέ δε χόρτασα παιχνίδια
ποτέ δεν είδα πειρατών το παλιό σεντούκι
χανόμουνα σε χάρτες σε σημεία Χ και Ψ
σε φτυάρια και σε κόκαλα
κι έβρισκα άνθρακες

Ποτέ δεν έπαιξα στα αλήθεια
Ινδιάνους και καουμπόηδες
έμεινα με την απορία ποιο πιστολίδι
έσφαζε στο τέλος ποιον

Το άλλο παραμύθι με τον πρίγκιπα
που σώζει πύργο από τη βασιλοπούλα
και τον σκοτώνει ο δράκος του
δεν κατάφερα να μάθω απέξω

(όπως έρχεσαι, φέρε μου λίγη νύχτα
γιατί έχω και αϋπνίες)

Ο Θάνος Λουμπρούκος γεννήθηκε το 1983 στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας. 
Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα σε ηλικία 20 ετών. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Ξάνθη. Εργάζεται ως ειδικός πληροφορικής στην Αθήνα και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη στιχουργική και τη δημοσιογραφία. 
Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στο περιοδικό Εντευκτήριο. 
Το 2007 κυκλοφόρησε σε ιδιωτική έκδοση τη συλλογή ποιημάτων λιτοί + δεμένοι. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.


II.



Στέργιος Βαγγλής
Η ζωή τους μια φάρσα (μυθιστόρημα)
Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Εντευκτηρίου 2015
216 σελίδες
ISBN 978-960-7568-38-0
Λιανική τιμή (με ΦΠΑ): 12,00 ευρώ

Ο Θανάσης συνήθιζε να στοχάζεται ξαπλωμένος, με το βλέμμα κολλημένο σαν βεντούζα στο ταβάνι, υπολογίζοντας ποιο βράδυ οι φλούδες του σοβά, που κρέμονταν ξεφτίδια πάνω απ’ το κεφάλι του, θα του πασπάλιζαν με ασβέστη τα όνειρα. Μερικές φορές που δεν είχε ύπνο, ξέστρωνε το σεντόνι και μελετούσε μ’ ενδιαφέρον τ’ αποτυπώματα των στεγνωμένων υγρών στην επιφάνεια του στρώματος. Προσπαθούσε να μαντέψει ποιες συνθήκες πίεσαν τα ξαπλωμένα σώματα να “ζωγραφίσουν” με τις εκκρίσεις τους πάθη και παθήματα – ιδρώτας από εφιάλτη; λυτρωτική εκσπερμάτιση; ακράτεια ούρων;… Άλλοτε πάλι, όταν η πλήξη γινόταν ανυπόφορη, ξεναγούσε τον εαυτό του στους χαραγμένους τοίχους, όπου ήταν αποτυπωμένα ξεσπάσματα νταλκάδων των προηγούμενων κρατουμένων: βρισιές, γλυκόλογα, προσευχές, γυναικεία ονόματα...

Ένας απελπισμένος άνδρας, ενόψει του επικείμενου θανάτου του από καλπάζουσα ανίατη ασθένεια, παίρνει μια ριψοκίνδυνη απόφαση, για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, αλλά συλλαμβάνεται
και προφυλακίζεται.
Η γυναίκα του, καθώς βρίσκεται σε πολλαπλό αδιέξοδο (ψυχολογικό, κοινωνικό, οικονομικό), υποχωρεί στις ερωτικές πιέσεις του συνεργάτη του, που προθυμοποιείται να στηρίξει την ίδια και το ανήλικο παιδί της.
Όμως, ένα απρόβλεπτο γεγονός ανατρέπει τα δεδομένα και οδηγεί τα τρία πρόσωπα σε βασανιστικά διλήμματα.

Ο Στέργιος Βαγγλής γεννήθηκε στην Πορταριά Χαλκιδικής το 1954.
Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και υπηρέτησε ως φιλόλογος σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής (1980-2010).
Έχει γράψει άλλα δύο εκτενή πεζογραφήματα (μία νουβέλα και ένα μυθιστόρημα, δύο φιλολογικές μελέτες για τα δημοτικά τραγούδια και τα λαϊκά παραμύθια της Χαλκιδικής, επτά θεατρικά έργα και ποίηση (υπό έκδοση ένας συγκεντρωτικός τόμος).














Δεν υπάρχουν σχόλια: