Ο συγγραφέας παρασημοφορήθηκε από τον Γερμανό πρεσβευτή την προηγούμεν Παρασκευή
του Άγγελου Κωβαίου
πηγή: www.tovima.gr
Την υψηλή διάκριση του Σταυρού Α΄τάξης του Τάγματος της Τιμής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας απένειμε την προηγούμενη Παρασκευή 9 Μαϊου ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνας, δρ. Πέτερ Σόοφ, στον μεταφραστή και συγγραφέα, Πέτρο Μάρκαρη.
Στην σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι, ο δρ. Σόοφ αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του συγγραφέα για τον οποίο μεταξύ άλλων σημείωσε πως είναι «ένας από τους πολίτες του κόσμου, που υπερβαίνει τα συμβατικά όρια από κάθε άποψη».
Μιλώντας για το πολυσχιδές έργο του κ. Μάρκαρη, ο γερμανός πρεσβευτής αναφέρθηκε στην μετάφραση του «Φάουστ», το σκηνοθετικό του έργο, την σεναριογραφία, την θητεία του στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και κυρίως στην συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων, με γνωστότερο χαρακτήρα αυτό του επιθεωρητή Χαρίτου.
Μίλησε όμως ο δρ. Σόοφ και για την εμπειρία του Μάρκαρη ως διευθυντικού στελέχους της οικογενειακής τσιμεντοβιομηχανίας, «που με τα ταξίδια του ανά τον κόσμο ήλθε σε επαφή με τις καλές και τις κακές πλευρές των ανθρώπων που αποτέλεσαν και το θεμέλιο για το συγγραφικό του έργο».
«Ο,τι κι αν ισχύει από όλα αυτά, είστε ένας εξαιρετικός άνθρωπος και καλλιτέχνης», υπογράμμισε ο δρ. Σόοφ και μίλησε αναλυτικά για το ήρωα του Μάρκαρη, τον Χαρίτο «ο οποίος μέσα από τους εσωτερικούς μονολόγους του δεν βρίσκει μόνο τη λύση σε αστυνομικά μυστήρια, αλλά καθρεφτίζει και την κοινωνία μας».
Αναφέρθηκε επίσης ο γερμανός πρεσβευτής στον χαρακτήρα του γερμανού «Ούλι» του συναδέλφου της Κατερίνας, κόρης του Χαρίτου, ο οποίος στο τελευταίο βιβλίο ιδρύει το ιντερνετικό «Ράδιο Ελπίδα» στην Αθήνα του 2014, την χρονιά που η Ελλάδα υποτίθεται ότι έχει επιστρέψει στην δραχμή.
«Συμφωνώ ότι μας χρειάζεται ένα όραμα, και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι η πολιτιστική μας πολυμορφία μας κάνει ισχυρούς», τόνισε ο γερμανός πρεσβευτής και κατέληξε στην ομιλία του, σημειώνοντας: «Το μυστικό της τέχνης σας είναι ότι μας ταξιδεύετε στην διαφορετικότητα του άλλου και μας δείχνετε πόσο κοντά μας βρίσκεται εν τέλει ο "Άλλος". Τέτοια ελληνικά στοιχεία ζουν στην λυρική τέχνη του Γκέτε και του Χέλντερλιν και τέτοια γερμανικά στοιχεία βρίσκει κανείς στην Ελλάδα του σήμερα».
Ο κ. Μάρκαρης, αποδεχόμενος την τιμή, στον ευχαριστήριο λόγο του είπε ότι είναι ένας μέτοικος, «Πολίτης με αρμένικες ρίζες, ελληνική γλώσσα και γερμανική κουλτούρα» και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα είναι η γλωσσική μου πατρίδα και αν έπρεπε να απαντήσω πού ανήκω, θα έλεγα "στην Ευρώπη"».
«Εχω βρει μετά από χρόνια μία πατρίδα και αυτή είναι η Ευρώπη», υπογράμμισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου