21.11.14

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’80

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’80
Κοινωνικό, Πολιτικό και Πολιτισμικό Λεξικό


Επιμέλεια:
Βασίλης Βαμβακάς
Παναγής ΠαναγιωτόπουλοςΕκδόσεις Επίκεντρο Σελίδες: 800

Τιμή: 29,00 


Το έργο
Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2010, την ώρα που στην Ελλάδα άνοιγε το πιο οδυνηρό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της. Από τότε μέχρι την επανέκδοσή του σήμερα, η χώρα και οι πολίτες της βίωσαν τον ζόφο, γνώρισαν την ανασφάλεια, αμφισβήτησαν και εξεγέρθηκαν, βρέθηκαν να ζουν μέσα σε καινούργιες πραγματικότητες.
Η κατακλυσμιαία ανασφάλεια που εκδηλώθηκε στην ζωή των ανθρώπων, η απώλεια των σταθερών αναφορών, η αδυναμία κατανόησης «αυτού που μας συμβαίνει», η αναστολή της δυνατότητας των νέων γενιών να προβάλουν τον εαυτό τους στο μέλλον και των παλαιότερων να μιλήσουν για τα δικά τους λάθη και ευθύνες, όλα αυτά οδήγησαν σε μια διαρκή επιστροφή στο πρόσφατο παρελθόν. Άλλες φορές νοσταλγικά, άλλες με βία, η μακρά Μεταπολίτευση και το δημοκρατικό consensus της τελευταίας τριακονταετίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.


Φοιτητής χτυπημένος από ΜΑΤ στα μέσα της δεκαετίας [του '80] προσπαθεί να σταματήσει την αιμορραγία με τη βοήθεια φύλλου εφημερίδας. Διακρίνεται αμυδρά η μορφή του Μάνου Χατζιδάκι, που είχε κατά καιρούς σταθεί φιλικά προς τον αντεξουσιαστικό χώρο.
[από την εικονογράφηση του βιβλίου· φωτ.: Ν. Αποστολόπουλος]


Τι έφταιξε και «φτάσαμε ως εδώ», αναρωτιούνται πολλοί. Πως θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στις «χρυσές εποχές» ονειρεύονται άλλοι. Σε κάθε περίπτωση η δεκαετία του '80 έγινε στα χρόνια της κρίσης αντικείμενο πολλαπλών αντιπαραθέσεων που ξεκινούσαν από τη διαπίστωση ότι «το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα κατέστρεψε την Ελλάδα» για να φτάσουν στη απομίμηση ενός λαϊκισμού που οφείλει να αποδειχτεί εν τέλει αβλαβής. Ανάμεσα σε αυτά αναπτύχθηκαν και πραγματική αγωνία και αναστοχασμός, προέκυψαν νέα ιστορικά στοιχεία, εκδηλώθηκε αυθεντική γνωστική περιέργεια για τη δεκαετία αυτή.
Με την επανέκδοση του έργου αυτού ο αναγνώστης έχει στη διάθεση του μια ολοκληρωμένη εικόνα μιας περιόδου που, όπως και σήμερα, η χώρα του είδε τον εαυτό της να αλλάζει. Αλλού ακολουθώντας τον ατελέσφορο δρόμο της εθνικής εξαίρεσης και αλλού συντασσόμενη επιτυχώς με το πνεύμα μιας εποχής. Μιας εποχής πλουσιότερης απ' όσο μας λένε οι επικριτές της, πιο πεζής απ' όσο την βλέπουν οι νοσταλγοί της.


Το σήμα του νέου καναλιού της ΕΡΤ που ξεκίνησε την κανονική μετάδοση 
προγράμματος στις 25/2/1989 («Η ελλειμματική υλοποίηση στα Μ.Μ.Ε. 
του συνθήματος "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα")


Μια δεκαετία που μελετάται εδώ στις μικρές και μεγάλες πτυχές της, από 145 ειδικούς οι οποίοι με πληρότητα, επιστημονική εγκυρότητα και εθελοντική εργασία, μέσα από 264 λήμματα και 770 τεκμήρια, χαρτογραφούν την πολυπλοκότητα μιας μεταβατικής εποχής και διερευνούν τη σύγχρονη ιστορία της δημοκρατικής κοινωνίας πέρα από απλουστεύσεις και ιδιοτελείς χρήσεις.


Οι συγγραφείς
Ο Βασίλης Βαμβακάς είναι λέκτορας στην Κοινωνιολογία της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε.  του Α.Π.Θ.. 
Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος είναι λέκτορας κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: